Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Zdroj: Toprecepty.cz, Danca

Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte náboženské, zdravotní nebo jiné důvody, v moderní době může být těžké upravit jídelníček tak, aby odpovídal tradičním postním pravidlům. Poradíme vám, jak na to.

Půst je očista pro tělo i duši

Tradičně vždy platilo, že v období půstu před Velikonocemi se nejedlo vůbec žádné maso a obecně se vařilo velmi jednoduše, prostě a ze základních surovin. Účelem půstu byla fyzická očista po projedených Vánocích a masopustních slavnostech, která měla napomoci očistě duchovní; člověk oproštěný od požitků jako je tučné jídlo a alkohol se mohl lépe soustředit na přemítání o Bohu i vlastních hříších.

Moderní společnost již nežije v tak těsném propojení s vírou a náboženstvím, přesto se do půstu stále rádi pouštíme - jen tomu teď říkáme detox. Chcete-li tedy tělu ulevit po zimě, i vy můžete půst dodržet a upravit si jej podle sebe. Vynechání masa i alkoholu by však mělo být základem. Někteří z nás ale třeba ví, že hodně hřeší na sladkosti a jsou na cukru závislí. Jiní zase hodně kouří nebo to přehání s kávou... Prakticky vše, čemu holdujete nadbytečně a není to zrovna ideální pro vaše zdraví, můžete v této době omezit nebo se toho úplně zbavit.

Nebojte se luštěnin

Jak vařit v době postní? Vaší základní surovinou budou nyní luštěniny. Všechno od fazolí přes hrách a různé druhy čočky až po cizrnu by si v postní době mělo najít stálé místo ve vaší spíži. Luštěniny často najdete na talíři vegetariánů, protože obsahují hodně bílkovin, ale také komplexních sacharidů. Zato je v nich málo tuků, a tak se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem, což je dobré. Nespornou výhodou luštěnin je, že se dají zpracovat na mnoho způsobů. Můžete je uvařit a přidat do salátu, ale také jsou z nich skvělé polévky, třeba čočková s kari a květákem. Je možné vyrobit z nich různé kaše, které poslouží jako samostatné jídlo i jako příloha například k vařenému vajíčku. Určitě se nebojte ani luštěninových placek a karbanátků, které hravě nahradí maso ve vašem oblíbeném burgeru. Jde o to dobře to okořenit.

Síla čekanky

Patříte-li k těm, kdo nevydrží den bez velké dávky přidaného cukru, možná jste se v postním období rozhodli jej výrazně omezit. Úlevou pro vás jsou klasické pomůcky dietářů; čerstvé ovoce a vysokoprocentní tmavá čokoláda. Je tu ale ještě něco, co doporučujeme vyzkoušet - ať už do čaje nebo při pečení moučníků můžete cukr nahradit čekankovým sirupem. Čekankový sirup sladí podobně jako med, ale obsahuje o 95 % méně cukru, výrazně méně kalorií, ale o to více vlákniny. Navíc je zdravý pro zuby i pro střevní mikroflóru.

Kotlík je kamarád

Možná máte pocit, že postní vaření je oproti tomu normálnímu složité, ale není tomu tak. Kromě luštěnin se pro tuto dobu výborně hodí i rýže. Velký hrnec plný "českého rizota", které povaříte spolu se zeleninou či houbami a dochutíte jej bylinkami vás zasytí a navíc moc nestojí. Zároveň zkoušejte brambory na různé způsoby - například pečené měsíčky posypané uzenou paprikou a podávané s domácím dipem z jogurtu a bylinek mohou být opravdu skvělou rychlou večeří. A co třeba staré dobré brambory na loupačku s tvarohem? Výživné jídlo našich babiček a dědečků si určitě zamilujete.

Inspirace tradicí

Když už je řeč o babičkách a dědečcích; naši předkové během půstu rádi jedli pučálku a pražmu. Co to je, ptáte se? To jsou tradiční recepty, které se připravovaly zejména na českém venkově. Pučálka se dělá tak, že se vezme hrách, nechá se nabobtnat, pak naklíčit a nakonec se nasucho opraží na pánvi nebo upeče v pekáčku. Pučálka se jedla buď se smaženou cibulkou a kysaným zelím, nebo dochucená medem a smetanou. Pražma je v podstatě totéž, jen se připravuje z naklíčeného obilí. V tomto případě se ale klíčky před pražením olámaly a používaly v jiných jídlech, protože teplo by je znehodnotilo. A co třeba kočičí tanec, ten jste někdy jedli? Je to název, který se obecně vžil pro talíř plný zbytků. Mohou to být pokrájené knedlíky osmažené s vejcem a cibulí, ale také třeba rýže s čočkou nebo hrách s kroupami. Důležité je směs dochutit utřeným česnekem, majoránkou a petrželovou natí.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více