Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
7. 3. 2021 Tipy a triky
V jarních měsících hrají v kuchyni prim bylinky, které jsou po dlouhé zimě prvními nositeli vitamínů a minerálů. A protože je v této době třeba posilovat imunitu, určitě je do jídelníčku zařaďte - můžete začít třeba medvědím česnekem, jehož sezóna právě startuje!
Medvědí česnek znali už staří Slované
Medvědí česnek není žádná novinka. Znali ho a jeho sílu využívali již staří Slované. Byl a stále je poměrně vzácný, a to zejména z toho důvodu, že roste pouhé dva měsíce v roce. Objevuje se přibližně od poloviny března a mizí v průběhu května. V případě této byliny ale hodně záleží na počasí - někdy se medvědí česnek objeví už koncem února, jindy až v dubnu. V každém případě je ale chuťově nejlepší a má nejvíc živin právě v prvním měsíci růstu.
Kde ho hledat?
Zpočátku ho lidé nacházeli ve vlhkých listnatých lesích. I dnes se dají najít místa, kde vytváří nádherně voňavé plochy. Medvědí česnek si ale můžete koupit jako sazeničku. Pokud máte zahrádku, umístěte ho na zastíněné vlhčí místo. Poroste ovšem i v květináči nebo truhlíku na balkoně či terase. Jenom pozor na to, že v prostoru orientovaném na jih bude chřadnout. Proto se hodí na „severní“ balkony, kde toho jinak moc neroste.
Mohlo by vás zajímat
Medvědí česnek v kuchyni
Jak už název napovídá, hodí se všude tam, kde byste jinak použili klasický česnek. Rostlina se dá využít celá, a to jak její listy, tak i květy. Platí ale, že listy obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Medvědí česnek ocení i všichni ti, kteří se ze zdravotních důvodů vyhýbají běžnému kuchyňskému česneku, protože není tak „agresivní“. Listy nasekejte a přidejte do různých pomazánek, skvěle dochutí různé polévky nebo omáčky. Pokud ho nasbíráte hodně, můžete listy spařit a upravit je jako špenát. A pokud tak úplně nevíte, co s ním, nasekanými listy obložte obyčejný chleba s máslem, ze kterého se rázem stane dokonalá lahůdka. Žádná inspirace k večeři? Uvařte těstoviny, přidejte k nim pesto z medvědího česneku a je hotovo! Jestli vám zbude pár listů, nevyhazujte je, dají se totiž dobře zamrazit nebo usušit.
Medvědí pesto
Nejspíš všichni znáte bazalkové, ale pesto se dá velmi snadno připravit i z medvědího česneku. Budete potřebovat cca 150 g listů, olivový olej, ořechy (například vlašské) hrubou sůl a na jemno nastrouhaný parmazán. Listy omyjete, nakrájíte na malé kousky. Pokud byste chtěli dál pesto připravovat jako tradiční, měli byste ho dát do hmoždíře a takzvaně utlouct. Jestli hmoždíř nemáte, budete si muset vystačit s mixérem, kde všechny suroviny důkladně promixujete. Před uzavřením ve skleničce pesto zakápněte olivovým olejem.
Mohlo by vás zajímat
Zdravotní benefity
Nejenom, že medvědí česnek skvěle chutná, ale je také skvělou prevencí vůči některým chorobám. Kromě toho, že obsahuje vitamíny a minerály, skrývá v sobě i silice, látky snižující hladinu cukru v krvi, a alicin, jenž má údajně protinádorové účinky. Bylinka rovněž pozitivně působí na cholesterol, čistí organismus a přispívá ke snížení krevního tlaku. Také se mu přezdívá přírodní antibiotikum.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami
Komentáře
9. 3. 2021 08:19