Zálivka je koruna salátu! Dotáhněte klasiku k dokonalosti, anebo vyzkoušejte něco nového!
11. 3. 2021 Vaření
S příchodem jara se do jídelníčků mohou vrátit čerstvé saláty. Křupavá a svěží zelenina zasytí, dodá potřebné vitamíny i minerály a pomůže dostat se zpět do formy. Ale salát bez zálivky, to je holé neštěstí! Právě ona totiž obyčejný salát dovede k dokonalosti. Kupovaným se vyhněte a vyrobte si vlastní!
Základní salátová zálivka
Pokud jste se už někdy setkali s pojmem vinaigrette, možná jste si lámali hlavu s tím, co znamená. Jedná se o nejzákladnější salátovou zálivku z oleje, octa a bylinek, se kterou můžete experimentovat a upravovat ji k obrazu svému.
Co budeme potřebovat:
- 4 až 5 lžic oleje
- 2 lžíce vinného octa
- sůl a pepř
- čerstvé nebo sušené bylinky
Postup: V mističce smícháme vinný ocet se solí, pepřem a bylinkami podle naší chuti. Může to být petržel, pažitka, máta, bazalka, oregáno, tymián, ale třeba i mletá uzená paprika. Dobře promícháme metličkou. Do směsi pak tenkým proudem postupně přilíváme olej a mícháme. Typ oleje je na vás, můžete začít i obyčejným slunečnicovým, nejlepší je olivový. Rozhodně můžete experimentovat i s různými ochucenými oleji.
Mohlo by vás zajímat
Medovo-oříšková zálivka
Nasládlá zálivka se skvěle hodí na saláty s restovaným nebo smaženým kuřecím či krůtím masem, případně s opečeným tofu.
Co budeme potřebovat:
- 4 až 5 lžic oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce arašídového másla
Postup: Dobře rozmícháme med a arašídové máslo. Přidáme ocet a prošleháme ruční metličkou. Nakonec pomalu přilijeme olej. Do této zálivky můžete přidat ještě hrst nasekaných pražených arašídů, bude pak krásně křupat. Arašídové máslo a arašídy můžete rovněž vyměnit za kešu máslo a kešu oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Veganská krémová zálivka
Milujete krémové zálivky, ale nejíte mléčné výrobky? Nevadí! Tuto kešu zálivku si naprosto zamilujete.
Co budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků
- 1/2 šálku vody
- 4 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky droždí
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 oloupaný stroužek česneku
Postup: Všechny přísady dejte do stolního mixéru a rozmixujte dohladka.
Mohlo by vás zajímat
Jogurtovo-česneková zálivka
Svěží zálivka, které nahradí všechny „bílé“ kupované dresingy. Hodí se prakticky do jakéhokoliv salátu a na večírku poslouží také jako zdravý dip na chipsy nebo nachos.
Co budeme potřebovat:
- 4 až 5 lžic bílého jogurtu
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
- čerstvé bylinky podle chuti
- 2 utřené stroužky česneku
Postup: V misce smícháme všechny přísady kromě oleje, ten přidáme až nakonec a dobře všleháme do zálivky. Před podáváním necháme alespoň 15 minut odpočinout v lednici.
Mohlo by vás zajímat
Zálivka z modrého sýra
Milovníci modrého sýra jistě ocení zálivku, která dobře doplňuje saláty ozvláštněné ovocem, například jablky či hruškami, případně sušenými brusinkami.
Co budeme potřebovat:
- 50 gramů sýra s modrou plísní, vhodná je gorgonzola, ale je možné použít i nivu
- 2 až 3 lžíce podmáslí
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 2 špetky cukru
- špetka sušeného česneku
- sůl a pepř
Postup: V misce vidličkou rozmačkejte sýr a přilijte podmáslí. Zpracujte do konzistence připomínající sýr cottage. Pak přidejte smetanu, dále majonézu, česnek, cukr, sůl a pepř. Vše míchejte a vidličkou zpracovávejte, dokud nemá výsledek podobu zálivky. Tato zálivka jako dresing dobře doplní třeba i pečené brambory nebo steak či jinou „flákotu“.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma saláty: Skvěle chutnají i v zimním období
Bojujete s jarní únavou? Pomůže sušená třezalka, ale i kopřiva
Kde se vzalo italské pesto? Zelená pochoutka reprezentovala to nejlepší z Janovské republiky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19