Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Domácí knedlík je vyšší dívčí; může se rozvařit, nebo být naopak tvrdý... S našimi tipy ho ale zvládnete levou zadní. Poradíme, jakou použít mouku či jak si poradit, když kynuté těsto není vaší nejsilnější stránkou.

Nok? Knedlík!

Češi milují omáčky - a milují i knedlíky, které jsou snad nejčastější přílohou ke guláši, svíčkové na smetaně, ale třeba i k hovězímu na houbách či staré dobré rajské. I když knedlíky z různých podobách a formách najdeme všude na světě; od čínských dim sum z rýžového těsta přes pořádné německé knödly až po elegantní kulaté britské dumplings, právě Česko je s tímto typem přílohy nejvíce spjaté. Jsme zkrátka národ knedlíkářů! A přitom uvařit opravdu perfektní domácí knedlík se začínajícím hospodyňkám nemusí povést hned na poprvé. Přinášíme tedy několik rad a tipů, které pomohou tento úkol zvládnout.

Základem u houskových knedlíků je výběr mouky. Někdo volí hrubou, jiný polohrubou. Faktem je, že knedlíky z polohrubé mouky budou vláčnější - takže pokud to tak chcete, určitě po ní sáhněte. Kdo si netroufá na kynuté těsto, může kvasnice v receptu nahradit práškem do pečiva. S tím knedlík prakticky nejde zkazit a na chuti se to neprojeví, je to jen lehce znát v konzistenci. Ale i to se dá zamaskovat; do těsta na knedlíky stačí přidat lžíci sádla. Díky tomu se zmenší šance, že se šiška při vaření srazí a knedlíky zůstanou krásně nadýchané.

Když je řeč o vaření; jak knedlík valstně tepelně zpracovat? Dnes je asi nejběžnějším způsobem vhodit vytvarované šišky do hrnce s vroucí vodou, dříve se ale knedlíky více vařily v (látkovém) ubrousku v páře. Díky ubrousku opravdu nehrozí, že by se knedlík rozpadl. Pokud zvolíte tuto cestu, nezapomeňte ubrousek nejprve namočit, vyždímat a řádně jej pomazat máslem či sádlem. Až pak do něj knedlíkovou šišku zabalte. Pozor! Ubrouskový kabátek zavažte, ale neutahujte, protože se knedlík při vaření zvětší. Tip: Pokud se vám nechce lovit mokrý ubrousek z horké lázně, položte napříč přes hrnec dlouhou vařečku a ubrousek na ni upevněte.

Pokud šišky přeci jen necháte vykoupat se ve vodě, jak předejít riziku, že se rozvaří? Přisypte do hrnce lžičku hladké mouky. A co dělat, když už je dílo zkázy dokonáno? Hotový knedlík položte puklou rozvařenou stranou na dřevěné kuchyňské prkénko - rána by se měla sama zatáhnout a nikdo nic nepozná. Ani vaše maminka!

Bramborová alternativa

Kromě houskových knedlíků jsou stálicemi české kuchyně i knedlíky bramborové, které se zase spíš než k omáčkám hodí k nejrůznějším šťavnatým pečínkám podávaným se zelím či špenátem. Ani s těmi to nemusí být zrovna jednoduché, ale není třeba se jich vyloženě bát. Stačí ze všech receptů, které najdete, vyřadit mouku a zcela ji nahradit dětskou krupičkou (většinou se v postupech objevuje v různých poměrech obojí). Uvidíte, že konzistence knedlíků bude díky krupici dokonalá a chuť knedlíků pěkně plná.

Těsto na bramborové knedlíky zpracovávejte z uvařených, především ale zcela vychladlých brambor. Horké brambory by totiž zavinily, že by vám těsto při zpracování zřídlo a vytvarovat knedlíky by se stalo nemožným. A nezapomeňte do těsta přidat vejce, i když ho v návodu na přípravu knedlíků třeba nenajdete. Je to skvělé pojítko, které těsto udrží kompaktní a navíc knedlíkům dodá bílkoviny. Na kilo brambor stačí jedno vajíčko.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Stopka64

18. 3. 2021 22:53

Já vařím knedlíky úplně jinak, doporučuji aspoň zkusit.
2 hrnky hrubé mouky + 2 hrnky mléka + 2 žloutky + sůl důkladně v míse zamíchám do hustší kaše. Přidám usušené hrubé kostičky housky (musím mít připraveno doma v zásobě), aspoň 4 hrnky, možná i víc. Důkladně promísím vařečkou a počkám (10 min), aby těsto zhoustlo. Mezitím dám vařit vodu do velkého hrnce. Namočím si ruce a vytvaruji z tuhého těsta dvě šišky, pěkně namokro každou uhladím!!! Vložím do vařící vody a vařím 30 minut, během vaření občas ve vodě obrátím. - Jsou bez prášku, bez kvasnic, vždycky se povedou. Tyto knedlíky jsou tužší a nenasákavé, vhodné jako příloha k vepřo-zelo i k omáčkám, ale také jako základ pro knedlíky s vajíčkem, kdy je předem osmahnu na oleji. Pouze ke svíčkové vařím hedvábný bezhouskový knedlík.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli