Českem s chutí: Ochutnejte slezské nebe a dejte si oblíbené jídlo českého krále
11. 3. 2021 Historie a zajímavosti
V této oblasti se míchají vlivy polské, pomořanské a východoevropské regionální kuchyně. Může to znít komplikovaně, ale opak je pravdou: slezské recepty jsou snadné a chutnají výborně. Pojďte ochutnat slezské nebe, stryk nebo místní koláče!
Slezské nebe
Neznalým se může zdát, že spojeni slezské nebe je patetickým označením pro slezskou kuchyni. Ale pozor! Je to tradiční masité jídlo německé a slezské kuchyně původem ze Slezska. Slezské nebe je tvořeno z uzeného vepřového bůčku, sušeného ovoce, skořice a citronové kůry. Uvaří se sladká omáčka, smíchá se s jíškou a do toho se pak přidá nakrájené maso. K této dobrotě se většinou podávají slezské bramborové knedlíky, tzv. Kließla.
Mohlo by vás zajímat
Zapomenout nelze ani na bigos. Tento tradiční pokrm na území Slezska zřejmě dorazil spolu s Vladislavem II. Jagellonským, který si na něm rád pochutnával na lovech. Jde o polské a litevské jídlo ze zelí a masa, u kterého existuje nepřeberné množství způsobů přípravy. V receptech se objevuje čerstvé i kysané zelí, červené maso, klobása, uzený bůček, houby, podle staré polské tradice se ke konci vaření přidává i trochu medu nebo dokonce rajský protlak.
Stryk – jídlo chudých
Stryky jsou tradiční placky, které se dělají i v sousedním Valašsku. Jde o „jídlo chudých“, které k přípravě potřebuje jen velmi málo. Původní receptura zahrnuje pouze moučné brambory a sůl. Brambory se nastrouhají najemno, uvolněná voda se scedí a vzniklé těsto se osolí. Placky se pak tradičně sušily na rozpálených plátech kamen bez použití oleje. Dobře upravený stryk je tenký, dobře usušený a pouze místy křupavý. Chuťově je zcela jiný než tradiční bramborák smažený na oleji.
Mohlo by vás zajímat
Dnes patří stryky k tradičním slezským jídlům podávaným v domácnostech i regionálních restauracích. Původní recept se v některých oblastech rozrostl o vejce a hladkou mouku. Podávají se s houbovou omáčkou, kysanou smetanou, se škvarky nebo s výpekem z kachny. Případně jsou servírovány jako příloha k masitým jídlům.
I Slezané rádi sladké
Mezi oblíbené moučníky v tomto regionu patří například drobenkové koláče, makové koláče, makovky (slezskoněmecky Mohnkließla) a kynuté knedlíky s borůvkami, také jsou tu oblíbené kompoty. Není žádným překvapením, že drobenkový koláč je natolik populární, že se uchytil po celém Německu. Důvodem jeho rozšíření je odsun původního obyvatelstva po 2. světové válce. Drobenka neboli žmolenka (někdy také posypka či posýpka) je směs tuku, cukru a mouky, popřípadě i dalších přísad, která se používá pro zdobení koláčů a jiného sladkého pečiva. Na pečivo se sype před jeho pečením. Použít lze jak cukr krystal, tak cukr moučka. Jako tuk je možné využít například slunečnicový olej.
Kde se najíst
Pokud máte rádi tradiční restaurace, rozhodně stojí za to navštívit Slezský Grunt v obci Háj ve Slezsku – Smolkov, kde naleznete původní kachlová kamna. Vedle nešlápnete ani s Areálem Salaš, kde pořádají zvěřinové a zabijačkové hody. Pochutnat si zde můžete na tradičních i moderních českých receptech.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Guláš je nejlepší, když kuchař připálí cibuli. Nebo ne? Legendy a fakta o populární omáčce
Českem s chutí: Slovácko sa nesúdí! Dejte si lokše, šumajstr a fazulnicu
V troubě snadno zavaříme větší množství sklenic i bez zavařovacího hrnce. Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 16 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 19 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 20 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Přečtěte si Zobrazit více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Jídla lásky podle horoskopu: Panny utáhnete na lososa, Rakům stačí pečené kuře, Kozorohy nadchnou obyčejné buchty
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Komentáře
12. 3. 2021 18:09