Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
Zdroj: Pixabay, NickyPe, Pixabay license

Jedním ze symbolů Velikonoc jsou vejce. I když si letos koledníky neužijeme, určitě stojí za to si jich pár obarvit alespoň pro vlastní potěšení a oslavu blížících se svátků jara. Aby se vám vše z vajec povedlo, je třeba vybrat ta správná. A nejenom to…

Vejce od českých chovatelů

Ideální je, pokud si vejce můžete pořídit přímo z nějaké farmy, kde máte jistotu kvalitních vajec. Ale ani v obchodě byste se neměli splést. Stačí, když z krabice či etikety vyčtete původ vajec. Jenom pozor na to, že se liší označení na obalu a kód přímo na vejci. Pokud najdete na obalu kód CZ, neznamená to, že jsou vejce vysloveně česká, ale pouze to, že byla balena a tříděna v Česku. Odkud vejce skutečně pocházejí, zjistíte přímo na skořápce.

Jak vejce skladovat?

Jednoznačně špičkou dolů. Tam se totiž nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Někdo má zvyk vejce po přinesení z obchodu omývat, jenže to je špatně, protože se tím naruší jejich ochranný obal. Ideální teplota prostředí, ve kterém skladujete vejce, by měla být přibližně 5 – 8°C. Nevystavujte je prudkým teplotním změnám, při kterých může dojít k tvorbě plísní. Uvědomte si, že i ve dvířkách chladničky teplota kolísá, proto je lepší je uložit spíš do jejích „útrob“.

Kolik je vejci?

Při přípravě velikonočních dobrot budete potřebovat oddělovat žloutky od bílků, a to jde se staršími vejci celkem problematicky. Zda je vejce opravdu čerstvé ovšem poznáte snadno. Vložte jej do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, bude lepší se mu vyhnout. Uvařené vejce, které si nabarvíte na domácí pomlázku, vám v lednici vydrží přibližně týden.

Jak správně uvařit vejce?

Nejhorší je, když dáte vařit vejce na barvení a ona vám popraskají. Proto je i při takto zdánlivě jednoduchém kroku třeba postupovat opatrně. V první řadě na vajíčka nepospíchejte. Před vařením je vyndejte z lednice a nechte je ohřát v pokojové teplotě alespoň čtvrt hodiny. Připravte si dostatečně velký hrnec, ve kterém budou ponořená přibližně centimetr pod hladinou. Pozor na to, že voda musí být studená a dostatečně osolená; nikoliv špetkou, ale klidně celou lžičkou soli. Plotýnku pod hrncem dejte na nejvyšší stupeň, aby se vejce začala vařit. Jakmile se tak stane, ztlumte výkon a vařte je přibližně deset minut.

Malé, ale šikovné!

Lidé se často vyhýbají malým vejcím, protože mívají pocit, že zkrátka nějak nedorostla. Jenže každý chovatel vám potvrdí, že ta malá, která pocházejí od mladých slepic, jsou nejkvalitnější nejenom co do živin, ale i chuti. Proto je dobré připravit si z nich třeba omeletu, zatímco velká vejce bude lepší použít do těsta na beránka, do velikonoční nádivky či na jiné velikonoční dobroty.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více