Byliny v kuchyni: Rozmarýn je výborný na tmavé vlasy. Vyrobte si z něj zdravé víno!
29. 3. 2021 Životní styl
Rozmarýn jako léčivá bylinka má v domácnosti široké využití. Kromě toho, že je plný prospěšných látek, dokáže skvěle ovonět a dochutit různé pokrmy. Zároveň se z něj dá vyrobit výtečný kondicionér pro tmavé vlasy, ale také lahodné a zdravé víno.
Rozmarýn je zázrak
Ač původem ze Středomoří, rozmarýn lékařský patří k běžně používaným a pěstovaným bylinkám i v české kotlině. Krásná vůně podobná kadidlu, zvláštní chuť i zdraví prospěšné účinky z něj dělají opravdu cennou rostlinku. Semena rozmarýnu se do substrátu zasývají již v únoru, ale nebojte; rozmarýn už v květináči se dá také koupit. Pokud jej chcete doma pěstovat, nejlépe se mu bude dařit na zahrádce, s výsadbou ale počkejte, že bude stálé teplo, protože tato bylinka není zrovna mrazu odolná. Skvěle ovšem rozmarýn poroste i na balkóně, pokud bude mít dostatek slunce, tepla, písčitou zeminu a nebudete jej zbytečně přelévat.
Mohlo by vás zajímat
A proč rozmarýn zařadit do domácího bylinkového arsenálu? Tento malý keřík obsahuje především důležité silice jako verbenon, borneol či kafr, dále flavonoidy luteolin či diosmetin, hořčiny rosmanol a pikrosalvin, třísloviny a kyseliny ursulovou, rozmarýnovou a kávovou. Díky takovému spektru pomáhá podporovat funkci jater, působí proti nadýmání, pomáhá s nízkým tlakem a zlepšuje krevní oběh i prokrvování končetin. Pozor by si na něj však měly dát těhotné ženy v pokročilé fázi těhotenství, protože při vyšších dávkách může způsobit nežádoucí stahy dělohy.
Rozmarýn a jeho využití (nejen) v kuchyni
Rozmarýn je nedílnou součástí tzv. provensálského koření, které je vynikající k dochucování pečených jídel, ať už masa nebo třeba jen obyčejných bambor. Pokud se jím chcete léčit, vyrobte si rozmarýnový odvar, a to tak, že lžičku sušených lístků zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 10 minut louhovat. Odvar pijte buď ráno na lačno, anebo bezprostředně po jídle. Rozmarýn je možné přisypat do koupele, kde pomůže uvolnit svaly a rozpohybovat klouby. Pro dezinfekční účinky se hodí k inhalaci při nachlazení; k tomuto účelu si vyrobte rozmarýnový olej. Stačí vzít 5 až 6 větviček bylinky a naložit je asi na 3 týdny do kvalitního oleje. Ten pak přecedíte a nalijete do sterilizovaných tmavých lahví. Pro inhalaci pak pár kapek rozmarýnového oleje přidáte do lavoru s horkou vodou.
Mohlo by vás zajímat
Tmavovlásky ocení rozmarýnový odvar místo chemického kondicionéru. Bylinka totiž dokáže hnědé a černé vlasy oživit a zvýraznit jejich barvu. Tinktura z rozmarýnu použitá pro masáž vlasové pokožky zase pomůže kůži prokrvit a při dlouhodobém používání tak podporuje růst vlasů. Dále rozmarýn pomůže proti molům, jak radí kniha Naše a cizí koření Jiřiny Kaplické a Jana Kybala. Stačí do skříně zavěsit snítku této bylinky. Podle Herbáře léčivých bylin od Jiřího Janči a Josefa Zentricha se dříve věřilo i tomu, že rozmarýn položený pod postel uměl ochránit před vším zlým.
Rozmarýnové víno vás sice nedostane do bláznivé párty nálady, zato ale pomůže ke zdravému trávení, zmírní nechutenství a především dobře poslouží těm, kdo trpí nízkým krevním tlakem. Jak jej vyrobit? Je k tomu třeba 4 až 5 čerstvých, nezdřevnatělých větviček rozmarýnu, ideálně čerstvě uříznutých z keříku, a k tomu cca 700 ml suchého červeného vína. Rozmarýn nahrubo nasekejte nebo nastříhejte, vložte do čisté nádoby, zalijte vínem, dobře uzavřete a nechte odpočívat 2 až 4 týdny. Občas protřepejte. Nakonec procedťe přes plátno a pijte denně dvakrát jednu deci, a to ráno a večer.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Odhalte sílu manga: Proč chutná trochu jako mrkev a jak v obchodě poznat, že je zralé?
Byliny v kuchyni: Bazalka prospívá trávení. Jak ji vypěstovat doma za oknem?
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí