Jogurty máme už od středověku. Který druh mohou i ti, kdo nesnáší laktózu?
29. 3. 2021 Životní styl
Jogurty jsou natolik běžnou součástí našeho života, že si mnohdy ani neuvědomíme, co všechno se v té malé skleničce nebo v kelímku skrývá. Odkud se jogurt vlastně vzal?
Dlouhá historie jogurtu
Jogurtová historie se začala psát už ve starověku; stalo se tak na území ovládaném Turky a vlastně tak trochu omylem. Doba kočovníků vyžadovala, aby s sebou migrující kmeny pastevců vozily i mléko. To bývalo uchováváno ve vacích ze zvířecí kůže, která obsahovala bakterie, jež v teplém prostředí způsobovaly mléčné kvašení. O tom, že středověcí Turci znali a jedli jogurt, ze píše v historickém spisu Dīwān Lughāt al-Turk, který pochází z 11. století. Zároveň název přímo slovo jogurt rovněž pochází z tureckého jazyka, a sice z pojmu yogurut, což v překladu znamená zkvašené mléko. V souvislosti s jogurtem se ale v knize Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece od Andrewa Dalbyho píše ještě o jeho pravděpodobném předku jménem oxygala, kterého staří Řekové vyráběli z kyselého mléka a sladili medem.
Mohlo by vás zajímat
Kravské, kozí, nebo ovčí?
Tradiční jsou pro nás jogurty vyrobené z kravského mléka. Dnes ovšem najdete na pultech obchodů i výrobky z mléka ovčího nebo také z kozího, které má jednu velkou výhodu.Podle webu Zdrava-vyziva.doktorka.cz totiž kozí mléko obsahuje až o 10 % méně laktózy, než mléko kravské, a dokonce až o 20 % méně, než ovčí mléko. Jogurt z kozího mléka tak mohou i lidí s lehkou nesnášenlivostí laktózy.
Co všechno ovlivňuje chuť?
Pro krávy, ovce, ale i kozy je nejlepší, když se mohou pást na loukách. V přeneseném smyslu slova je to nejlepší i pro nás, protože to, co spasou, tedy různé druhy travin, bylin nebo lučních květin, se promítá do výsledné chuti mléka a následně jogurtu. To ovšem není jediný detail. Hodně totiž záleží i na čase dojení a ročním období.
Léčba jogurtem
V jogurtu najdete vápník, hořčík a další minerály, stejně jako vitamíny, z nichž nejdůležitější jsou zejména vitamíny skupiny B, především B2 a B12. Kromě toho jogurty obsahují i prospěšné bakterie, které v těle pozitivně ovlivňují řadu funkcí. Tak například příznivě upravují trávení a střevní mikroflóru, což je důvod, proč je vhodné jíst alespoň jeden jogurt denně po léčbě antibiotiky, která naopak dělají ve střevech pořádnou paseku. Jogurty, zejména ty s probiotickými kulturami, rovněž pozitivně působí na imunitní systém. To je dáno faktem, že tělo do určité míry zbavují zánětlivých procesů. Jíst by je měli i lidé ve vyšším věku, kteří jsou ohroženi osteoporózou, neboli ztrátou kostní hmoty, která může vést k častějším zlomeninám.
Mohlo by vás zajímat
Jogurt v kuchyni
S bílým jogurtem se můžete v kuchyni doslova vyřádit. Tvoří základ jednoduchých snídaní nebo svačin, kdy k němu stačí přidat čerstvé ovoce a lžičku medu. Skvěle nahradí majolku v bramborovém salátu. Oblíbené jsou jogurtové dipy, které stačí okořenit, přidat třeba nadrobno nasekané rajče, okurku nebo papriku, zakápnout olivovým olejem a můžete je použít ke grilovanému masu, rybě nebo pečeným bramborám. Jogurty to umí i v teplé kuchyni, nebojte se je přidat do omáček, polévek a nepochybně tenhle vynález oceníte i v těstech, která jogurt dokáže spolehlivě dovést k lehkým, nadýchaným výšinám.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma kozí mléko aneb co všechno byste o něm měli vědět
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27