Sladké, ale nekousat! Exotické tvrdé Bon Pari cucáme už od roku 1977
29. 3. 2021 Historie a zajímavosti
I když už od roku 1977 přinášejí do našich domácností skvělé exotické chutě, jsou Bon Pari klenotem mezi bonbony vyráběnými v Česku. Po revoluci se dostaly barevné tvrdé bonbony do rukou nadnárodního obra Nestlé a v regálech supermarketů je najdeme dodnes.
Světové bonbony
Snad každý dospělý v tuzemsku zná chuť skvělých bonbonů, které není radno kousat. Tvrdé bonbony se začaly vyrábět v šesti příchutích a barvách v roce 1977 ve státním podniku Čokoládovny, přesněji v modřanském závodě Orion Praha. Jejich receptura se od té doby nezměnila. Jak v rozhovoru pro iDNES.cz uvedla v roce 2016 bývalá mluvčí společnosti Netlé Andrea Brožová, nejoblíbenějším dodnes zůstává bonbon zelené barvy, který chutná jako exotická maracuja.
Mohlo by vás zajímat
Bon Pari se staly hitem; byly totiž jakousi socialisticku napodobeninou západních bonbonů, které se do našich končin nedostávaly. Po dvou letech od začátku výroby se Bon Pari vyvážely ze závodu Sfinx i do Sovětského svazu, Singapuru, ale třeba i do Anglie či Kanady a dalších 35 zemí. Dnes je objem exportu a rozmanitost cílových destinací daleko skromnější, Bon Pari tak, jak je známe u nás, naleznete hlavně v regálech obchodů v Polsku a Pobaltí.
Revoluce přinesla privatizaci a nové chutě
Porevuloční Bon Pari získaly mnoho nových příchutí a také nového majitele. Po prvotní strategické spolupráci českou značku bonbonů získal světový gigant Nestlé. Kromě klasických příchutí chutí jako jahoda, pomeranč, citron, broskev, černý rybíz a maracuja, prodávaných v balení Original, se objevily mnohé další - například superkyselé Bon Pari, lesní směs a vitamín C. Změnou k lepšímu jistě je, že namísto původních chemických látek se bonbony začaly barvit výtažky ze zeleniny a ovoce.
Mohlo by vás zajímat
Bon Pari jsou na rozdíl od jiných za socialismu známých sladkostí stále jedničkou ve své kategorii. Bonbony se vyrábějí technologií litých kandytů, kdy se tekutá směs naplní do forem podobně jako vánoční cukroví. Výroba jednoho bonbonu trvá 40 minut. V holešovské továrně dnes pracuje 450 lidí a krom bonparů zde zaměstnanci vyrábějí také bonbony Slávie, Hašlerky, Lentilky a další typicky české bonbony.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sladký brambor, oblíbený retro zákusek našich cukráren
Stoleté Hašlerky léčily slavné zpěváky. Ten, který jim dal jméno, skončil v koncentračním táboře
Den tvrdých bonbonů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové buchtičky
Přidáno před 5 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 9 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 9 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 10 hodinami
Smetanová mňamka
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Příběh žvýkaček s klukem v sombreru: Směs na jejich výrobu se dovážela až z Nizozemska
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů