Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo
3. 4. 2021 Tipy a triky
Mít byt jako klícku si přeje řada hospodyněk a jaro ke generálnímu úklidu přímo vybízí. Zaplavit domov chemií, která mnohdy stojí obrovské peníze, už ale tak báječné není. Víte, že se spoustou odolné špíny vám pomohou i přírodní věci, které máte ve spíži?
Černá díra jménem trouba
Pokud jste už někdy myli troubu - a my věříme, že ano, ačkoliv je to úkol, který stačí provést jednou za čas - pak víte, že při jejím odmašťování je potřeba užít mnohdy opravdu silné chemické prostředky a celý proces i dost nevábně voní, jak z trouby mizí zbytky zpečeného jídla, tuku, různé pachy a tak dále. Naštěstí většinou stačí prostředek nastříkat dovnitř trouby, nechat působit a pak jen vytřít. S mřízkou už je to ale těžší - ta se musí pořádně vydrbat! Abyste si neničili ruce a zbytečně nedýchali chemické výpary, zkuste to tentokrát chytře.
Mohlo by vás zajímat
Až se večer všichni členové domácnosti vykoupou, položte na dno vany starý ručník a na něj mřížku (ručník slouží k tomu, aby mřížka vanu nepoškrábala). Pak vanu zašpuntujte a napusťte ji horkou vodou tak, aby byla mřížka těsně pod hladinou. Do zavařovácí sklenice nasypte odměrku pracího prášku na bílé prádlo, přidejte trochu teplé vody, sklenici zavíčkujte nebo zakryjte dlaní a dobře protřepejte. Napěněný práškový roztok pak nasypte na mřížku a do vody okolo. Pokud je mřížka hodně špinavá, můžete ji ve vodě ještě posypat extra dávkou samotného pracího prášku. Nechte mřížku takto odmočit alespoň 5 hodin, nejlépe však přes noc. Ráno vezměte houbičku a uvidíte, jak vám špína z mřížky půjde snadno setřít. Díky odmočení a síle prášku totiž i ty nejhorší nejčistoty změknou a jdou snadno dolů.
Zanesená mikrovlnka
Špinavá mikrovlnka může být peklo. Špatně se umývá a navíc se v ní rády dlouho drží různé pachy z jídla. Pokud chcete proměnit mikrovlnou troubu v čistou, lesklou, voňavou a zcela odmaštěnou, stačí vám k tomu 10 minut času a 100 mililitrů octa. Ten nalijeme do sklenice. Skleničku dáme doprostřed mikrovlnky a zapneme ji na plný výkon na tři minuty. Pak mikrovlnku otevřeme, sklenici vyjmeme a vlhkým hadříkem ji vytřeme. Po mastnotě ani stopy!
Mohlo by vás zajímat
Vodní kámen nemá šanci
Když už je řeč o octu - je to výborný zmekčovač vody, takže se hodí i na praní, ale rovněž na odstraňování vodního kamene z kohoutků nebo celých ploch. Jak na to? Připravte si roztok z octa a vody v poměru 1:1. Tip! Pro slinější účinek roztok udělejte z octa, vody a kyseliny citronové v poměru 1:1:1. Roztok si připravte večer před úklidem a nechte jej přes noc v lednici nabrat sílu. Pak už je na vás, na co jej použijete. Můžete do něj namočit hadřík a vydrhnout špatně dostupná místa kuchyňské linky nebo kohoutky nebo jej vyvařit v rychlovarné konvici, je-li zanesená vodním kamenem... Ocet je v tomto směru opravdu zázračný.
Kuchyňské prkénko jako nové
Dřevěná kuchyňská prkénka jsou praktická, a to i proto, že se na ně dají položit horké nádoby zrovna sundané z plotny. To ale na prkénku může zanechat tmavý otisk. Žádný problém! Vezměte větší citron a překrojte jej na polovinu. Dřevěné prkénko pak důkladně potřete citronovou šťávou tam, kde ho chcete vyčistit. Následně na prkénko nasypte bohatou vrstvu mořské soli a nechte působit 10 až 15 minut. Poté zase uchopte citron a prkénko přes sůl znovu vydrbejte. Na závěr stačí vše setřít vlhkým hadříkem - a prkénko bude jako nové.
Mohlo by vás zajímat
Jak na zanesené hrnce a staré plechy?
Špinavé plechy a staré, zanesené hrnce mohou být opět krásné, i když úplně bez chemie to nepůjde. Zároveň to ale může vyjít celkem levně. Na vyčištění plechů a hrnců budete potřebovat jedlou sodu a peroxid vodíku, které smícháte v poměru 2:1, až vznikne pasta. Touto kašičkou s čistící mocí pak dokážete vydrhnout i opravdu silně zažrané nečistoty. Po použití pasty plech či hrnec ještě jednou omyjte jarem a důkladně opláchněte čistou teplou vodou. Uvidíte, že jej budete moci používat místo zrcadla!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Víno chudáků, které pil i Kristus na kříži. Ocet sloužil jako lék i mýdlo římských vojáků
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Vyzkoušené fígle a rady, jak na třené těsto, aby byl velikonoční beránek perfektní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami