Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo
Zdroj: Freepik, master1305, Freepik licence

Mít byt jako klícku si přeje řada hospodyněk a jaro ke generálnímu úklidu přímo vybízí. Zaplavit domov chemií, která mnohdy stojí obrovské peníze, už ale tak báječné není. Víte, že se spoustou odolné špíny vám pomohou i přírodní věci, které máte ve spíži?

Černá díra jménem trouba

Pokud jste už někdy myli troubu - a my věříme, že ano, ačkoliv je to úkol, který stačí provést jednou za čas - pak víte, že při jejím odmašťování je potřeba užít mnohdy opravdu silné chemické prostředky a celý proces i dost nevábně voní, jak z trouby mizí zbytky zpečeného jídla, tuku, různé pachy a tak dále. Naštěstí většinou stačí prostředek nastříkat dovnitř trouby, nechat působit a pak jen vytřít. S mřízkou už je to ale těžší - ta se musí pořádně vydrbat! Abyste si neničili ruce a zbytečně nedýchali chemické výpary, zkuste to tentokrát chytře.

Až se večer všichni členové domácnosti vykoupou, položte na dno vany starý ručník a na něj mřížku (ručník slouží k tomu, aby mřížka vanu nepoškrábala). Pak vanu zašpuntujte a napusťte ji horkou vodou tak, aby byla mřížka těsně pod hladinou. Do zavařovácí sklenice nasypte odměrku pracího prášku na bílé prádlo, přidejte trochu teplé vody, sklenici zavíčkujte nebo zakryjte dlaní a dobře protřepejte. Napěněný práškový roztok pak nasypte na mřížku a do vody okolo. Pokud je mřížka hodně špinavá, můžete ji ve vodě ještě posypat extra dávkou samotného pracího prášku. Nechte mřížku takto odmočit alespoň 5 hodin, nejlépe však přes noc. Ráno vezměte houbičku a uvidíte, jak vám špína z mřížky půjde snadno setřít. Díky odmočení a síle prášku totiž i ty nejhorší nejčistoty změknou a jdou snadno dolů.

Zanesená mikrovlnka

Špinavá mikrovlnka může být peklo. Špatně se umývá a navíc se v ní rády dlouho drží různé pachy z jídla. Pokud chcete proměnit mikrovlnou troubu v čistou, lesklou, voňavou a zcela odmaštěnou, stačí vám k tomu 10 minut času a 100 mililitrů octa. Ten nalijeme do sklenice. Skleničku dáme doprostřed mikrovlnky a zapneme ji na plný výkon na tři minuty. Pak mikrovlnku otevřeme, sklenici vyjmeme a vlhkým hadříkem ji vytřeme. Po mastnotě ani stopy!

Vodní kámen nemá šanci

Když už je řeč o octu - je to výborný zmekčovač vody, takže se hodí i na praní, ale rovněž na odstraňování vodního kamene z kohoutků nebo celých ploch. Jak na to? Připravte si roztok z octa a vody v poměru 1:1. Tip! Pro slinější účinek roztok udělejte z octa, vody a kyseliny citronové v poměru 1:1:1. Roztok si připravte večer před úklidem a nechte jej přes noc v lednici nabrat sílu. Pak už je na vás, na co jej použijete. Můžete do něj namočit hadřík a vydrhnout špatně dostupná místa kuchyňské linky nebo kohoutky nebo jej vyvařit v rychlovarné konvici, je-li zanesená vodním kamenem... Ocet je v tomto směru opravdu zázračný.

Kuchyňské prkénko jako nové

Dřevěná kuchyňská prkénka jsou praktická, a to i proto, že se na ně dají položit horké nádoby zrovna sundané z plotny. To ale na prkénku může zanechat tmavý otisk. Žádný problém! Vezměte větší citron a překrojte jej na polovinu. Dřevěné prkénko pak důkladně potřete citronovou šťávou tam, kde ho chcete vyčistit. Následně na prkénko nasypte bohatou vrstvu mořské soli a nechte působit 10 až 15 minut. Poté zase uchopte citron a prkénko přes sůl znovu vydrbejte. Na závěr stačí vše setřít vlhkým hadříkem - a prkénko bude jako nové.

Jak na zanesené hrnce a staré plechy?

Špinavé plechy a staré, zanesené hrnce mohou být opět krásné, i když úplně bez chemie to nepůjde. Zároveň to ale může vyjít celkem levně. Na vyčištění plechů a hrnců budete potřebovat jedlou sodu a peroxid vodíku, které smícháte v poměru 2:1, až vznikne pasta. Touto kašičkou s čistící mocí pak dokážete vydrhnout i opravdu silně zažrané nečistoty. Po použití pasty plech či hrnec ještě jednou omyjte jarem a důkladně opláchněte čistou teplou vodou. Uvidíte, že jej budete moci používat místo zrcadla!

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli