Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
8. 4. 2021 Historie a zajímavosti
V našich končinách zatím široce známý není, byť na něj tu a tam v cukrárně narazit můžete. Ale v Americe snad neexistuje víc populární dort. Red Velvet Cake, tedy červený sametový dort, má dlouhou historii. Přečtete si, jak vznikl jeho název, kde se vzala červená barva i kdo dort nejvíc proslavil.
Red Velvet před sto lety
Ačkoliv podle článku The evolution of red velvet cake, an iconic American dessert Red Velvet Cake jako takový vznikl ve dvacátém století, nakročeno k němu bylo již mnohem dříve, v době viktoriánské éry v průběhu 19. století. Tehdy se za luxusní surovinu považovalo kakao. Cukráři jej přidávali k mouce, aby tak zjemnili její hrubost a udělali moučníky nadýchanějšími. Kakao byla drahá a velmi žádaná surovina. Jak přesně vznikl Red Velvet se neví, ale jeho pravděpodobným předchůdcem byl Ďáblův čokoládový dort (Chocolate Devil’s Cake). Ostatně, dodnes se Red Velvet někde označuje jako Red Devil Cake, tedy Ďáblův červený dort. Ona atypicky červená barva dezertu vznikla podle kuchařské knihy slavné americké kuchařky a hospodyňky Marthy Stewartové chemickou reakcí mezi kakaem, jablečným octem, sodou a podmáslím.
Mohlo by vás zajímat
Mezi prvními dort proslavil slavný newyorský hotel Waldorf Astoria, který jej podle dobových záznamů ze svého archivu podával jakožto svoji specialitu již v roce 1920. O zásluhy se ale hlásila i texaská společnost Adams Extract, která prodávala různá barviva, včetně potravinářských. Aby zlepšili své prodeje, k balení červeného barviva přidávali i recept na Red Velvet. Reklamu na toto barvivo včetně receptu umístili do výloh mnoha obchodů po celých Spojených státech.
Sláva z kuchařky i filmu
V roce 1943 se recept na Red Velvet Cake poprvé objevil ve slavné kuchařské knize Irmy Rombauerové, Radost z vaření (The Joy of Cooking). Jelikož byla kuchařská kniha jako taková mimořádně populární, pomohlo zveřejnění receptu také popularitě Red Velvetu. Ale definitivní slávu dezert zřejmě přineslo až to, když si dort v roce 1989 „zahrál“ ve filmovém hitu Ocelové magnólie (Steele Magnolias), kde byl podle jižanské tradice podáván jako ženichův dort.
Čím je výjimečný?
Pokud jste již Red Velvet ochutnali, tak to víte. Pokud ne, dovolte, abychom vám jej představili. Pro tento dort je v korpusu typické spojení másla, kakaa, podmáslí, octu a mouky. Právě díky této kombinaci je korpus měkký a vláčný, jedním slovem zkrátka sametový. Lahodnost dortu dodává také svěží krém ze smetanového sýra. A barva? Správně má být červená, červenohnědá nebo mahagonová. Ovšem abyste tohoto odstínu dosáhli jen za použití přírodních surovin, museli byste, s trochou nadsázky, kupovat kakao v ceně kokainu, tedy jen to luxusní a drahé, jako to bylo pro tuto surovinu kdysi typické. Proto se obvykle dort přibarvuje barvivy. A ostatně, dělo se to tak zřejmě od začátku; v poválečné době si dokonce cukráři při jeho výrobě tajně vypomáhali přidáváním červené řepy.
Mohlo by vás zajímat
Ochutnejte skvost!
Navzdory slavné historii není na přípravě tohoto dortu nic složitého. Jde totiž pouze o to smíchat ty správné suroviny ve správném poměru. Zkuste si upéct dort podle našeho receptu, který najdete tady. Místo potahování dortu marcipánem jej ale můžete potřít i ozdobit krémem. Taková je totiž ta původní, správnáverze. A až ochutnáte, zjistíte, jestli je pravda, co se o dortu říká; a sice, že je jeho chuť tak mimořádná a magická, že dokáže zastavit dopravu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zkuste dezert ptačí mléko podle videonávodu. Retro je stále více v módě
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami