Snadné recepty pro dětské kuchaře: Potěšte na Den matek tu svou nějakou dobrotou
9. 5. 2021 Vaření
Maminky jsou nedoceněné hrdinky všedních dní. Krmí nás, šatí nás, starají se o nás - a tak si zaslouží alespoň jednou v roce speciální péči. I proto mají svůj svátek. Dopřejte té své na Den matek něco zvláštního a potěšte ji vlastnoručně připraveným dobrým jídlem. Vezměte si na pomoc sourozence nebo tatínka a nechte se inspirovat našimi recepty. Všechny hravě zvládnete.
Proč slavníme Den matek?
Nejprve si řekněme, že Den matek se slaví všude po světě, ale v různé termíny. U nás je to 9. května - stejně, jako v USA. Ale třeba ve Velké Británii maminkám vzdávají hold vždy čtvrtou postní neděli.
Mohlo by vás zajímat
Ačkoliv je podle odborného článku Mixed emotions on Women's Day in Eastern Europe svátek matek v nějakéformě znám již od starověku a skrze postavu Panny Marie výrazně nabral na síle s příchodem křesťanství, v našich končinách jej slavíme od roku 1923. Velkou propagátorkou Dne matek byla Alice Masaryková, dcera T. G. M. Po druhé světové válce a politickém převratu Čechoslováci spíše než Den matek oslavovali MDŽ, který připadá na 8. března. Návrat svátku určeného jen maminkám přišel až po rozdělení Československa, tedy po roce 1993. Dnes známe oba svátky a každý slaví ten, který preferuje, podle vlastního přání.
Potěště svou maminku dobrým jídlem
Protože Den matek letos připadá na neděli, není nic lepšího, než maminku potěšit hned ráno a připravit jí snídani do postele. Vyšlete sourozence koupit čerstvé pečivo do nejbližší pekárny a mezitím na nějaký podnos připravte kávu nebo čaj, případně džus - může být i kupovaný, ale pokud máte doma pomeranče a odšťavňovač, domácí je ještě lepší! Nejjednodušší je vyrobit mámě obložený talíř. Nakrájejte zeleninu, srolujte plátky šunky nebo sýra a všechno hezky naskládejte na talíř. Buďte kreativní a dejte si záležet hlavně na vzhledu. Maminka už si pak podle chuti sama vybere, co si dá.
Mohlo by vás zajímat
Pokud chcete něco extra, připravte mamince míchaná vajíčka. Příprava vajíček je jednoduchá. Do menší misky si rozklepněte dvě až tři vejce a vidličkou je dobře rozmíchejte, až vám vznikne žlutá tekutina. Na sporáku rozehřejte pánev a do ní dejte trochu másla. Až se máslo rozpustí a začne syčet, vylijte na něj rozmíchaná vajíčka. Tip: Než vajíčka vylijete do pánve, můžete do nich kápnout malinko mléka a ještě jednou zamíchat vidličkou. Dodá jim to krásnou barvu.
Když jsou vajíčka vylitá v pánvi, ztlumte sporák na poloviční výkon a míchejte vajíčka vařečkou nebo plochou špachtlí. Stačí několik minut. Jakmile vajíčka získají pevnější konzistenci, sporák vypněte a nechte je chviličku dojít. Pak je přendejte na talíř a můžete servírovat. Hlavně si dávejte pozor, abyste se nepopálili.
Chcete-li maminku potěšit obědem, vsaďte na těstoviny. Uvařte je podle návodu na obalu, jen buďte opatrní, abyste se neopařili vroucí vodou při jejich slévání. K nim už pak stačí ohřát kupovanou rajčatovou omáčku, anebo můžete vyrobit i vlastní. Jednoduchá rajčatová omáčka na těstoviny se dá udělat jen z nakrájených rajčat, která necháte rozvařit v hluboké pánvi a dochutíte je kořením, třeba bazalkou nebo oregánem, solí a pepřem. Nezapomeňte těstoviny na talíři doplnit strouhaným sýrem!
Pokud má vaše maminka ráda sladké, udělejte jí nepečený dort. Stačí vám na něj balíček piškotů, kelímek zakysané smetany, cukr a ovoce, může být i v plechovce. Do formy na dort naskládejte piškoty do jedné vrstvy. V misce smíchejte smetanu s cukrem a pak ji nandejte na piškoty. Na smetanu přijde další vrstva piškotů a tak dál, dokud vám nedojdou suroviny. Na vrch dortu dejte ovoce, můžete jím také prokládat jednotlivá patra dortu. Hotový dort dejte zatuhnout do lednice a za pár hodin můžete servírovat! Uvidíte, že maminka bude mít radost a nezapomeňte - pokud si s něčím nevíte rady, požádejte o pomoc tatínka.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Inspirace na dorty ke Dni matek: Dort nemusí být luxusní, ale musí být plný lásky
Slavná americká pink lemonade se připravuje z citronů, skvěle osvěží a typicky růžovou barvu jí dodá netradiční surovina
Sladké obědy (nejen) pro děti: Jak nepřipálit krupicovou kaši a upéct dokonalou zemlbábu?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 5 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 6 hodinami
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno 6. 5. 2024 13:01
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno 6. 5. 2024 12:15
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno 6. 5. 2024 08:08