Originální třešňové recepty: Nepečené bábovičky z jogurtu jsou skvělé letní osvěžení
28. 6. 2021 Vaření
Co s třešněmi? Sladké letní ovoce nejlépe chutná v koláči nebo v tradiční bublanině. Využít se ale dá na mnoho jiných způsobů. Zkuste třeba originální nepečené jogurtové bábovičky či jemnou palačinkovou roládu. Anebo si třešně upečte jen samotné, i to je obrovská dobrota!
Jó, třešně zrály...
Třešně, podobně jako jahody nebo třeba meruňky, patří k teplému počasí a letní sezóně. Byla by škoda nevyužít toho, že je sladkých červených plodů všude dost! Klasickým způsobem, jak je zpracovat, je upéct bublaninu, jednu z tradičních buchet české kuchyně. Skvělé jsou ale také v různých koláčích.
Mohlo by vás zajímat
Pokud bublaninu nemusíte nebo se vám koláče už zajídají, zkuste to i jinak! Třešně jsou bohaté na vitamíny a minerály a mají přirozeně sladkou chuť, na rozdíl od svých kyselejších přítelkyň višní se tedy dají jíst i syrové. A proto figurují i v mnoha nepečených receptech. My jsme vybrali opravdu originální nepečené jogurtové bábovičky, které nejen skvěle chutnají, ale v létě osvěží, díky jogurtu jsou zdravé a výživné a ještě božsky vypadají. Náš tip! V receptu je využíváno jahodového džusu, ale ten můžete nahradit džusem višňovým nebo šťávou z třešňového kompotu.
K čemu ještě se třešně skvěle hodí? K vanilce, ozbvláště pak k vanilkové zmrzlině. Upečte samotné ovoce podle následujícího receptu a vznikne teplý, trochu lepší kompot, kterým můžete doplňovat zmrzlinové poháry, ale samozřejmě třeba i tvaroh, jogurt nebo různé dezerty.
Záchutná-li vám kombinace třešní s vanilkou, dopřejte si závin. Ten jablečný určitě znáte, ale co právě vanilkovo-třešňový? Je to velmi vláčný moučník, který odzbrojí každou návštěvu. I vaši tchýni!
Ačkoliv nejsou nejběžnější náplní, třešně mohou posloužit také při pečení tradičních buchet. Jste-li již buchet plní, vymeňte je za modernější perníkové muffiny s kakaem. Obojí můžete dětem v létě sbalit na svačinu na výlet nebo dovádění po venku.
Piškotová roláda může být v létě trochu těžká nebo příliš sladká, o elegantní dezert se ale připravit nemusíte. Prostě jen místo klasiky vyrobte roládu z palačinek. A samozřejmě z třešní.
Pokud i po tom všem máte stále chuť nebo zásobu třešní, zavařování je jasná volba. Z třešní se dá udělat skvělý kompot nebo marmeláda, ale o tom si konkrétněji povíme zase někdy příště. Nyní přiložíme už jen zajímavý recept pro zkušené hospodyně na zdravý džem z kombinace třešní, banánu a agaru.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Kolik třešní, tolik višní: Čím se liší červené letní plody a kdy na ně vyrazit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 19 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 20 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 22 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 23 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl čokoládovou buchtu z batátů: Mramorovaná poleva doladí chuť hutného dezertu, říká cukrář
Jak využít pecky z třešní. Hodí se do nahřívacích polštářků, nejdříve je ale musíme dokonale vyčistit
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček