Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
3. 8. 2021 Vaření
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v Tokiu, jsou právě v plném proudu. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku olympijské kuchyně a zjistěte, jaké dobroty si v japonském hlavním městě sportovci dopřávají. Možná vás překvapí, že sushi se syrovou rybou to není…
Vesnička v číslech
Nejdříve si zopakujme fakta. Olympiáda letos probíhá od 23. července do 8. srpna. Na tu dobu se zhruba 11 tisíc sportovců z celého světa zabydlelo v olympijské vesnici o rozloze 44 hektarů na tokijském ostrově Harumi. Jelikož jsou letos kvůli koronaviru jiná pravidla, sportovci se prakticky nedostanou mimo tento areál. I proto pro ně vesnice, která rozlohou i vybavením připomíná spíš menší město, slouží jako domovská základna, kde kromě ubytování najdou i parky, obchody, banku, kadeřnictví nebo rekreační areály. A jelikož mají podle portálu Japantimes.co.jp sportovci zakázáno volně se stravovat v restauracích nebo barech, jejich kulinární setkání s Japonskem se odehrává téměř výhradně ve zdejších dvou hlavních jídelnách. Ty ovšem také nepatří mezi žádné „drobky“.
Mohlo by vás zajímat
Podle agentury AFP se v jídelnách v olympijské vesnici denně vydá přibližně 48 000 jídel a na jídelním lístku je až 700 položek. Jídelny fungují nepřetržitě 24 hodin denně, a jelikož chuťové i jiné preference sportovců ze všech koutů světa jsou poměrně pestré, snaží se jim kuchaři vyjít vstříc. V nabídce jsou tak denně nejen veganské a halal varianty pokrmů, ale poprvé v historii olympijských her je zde i bezlepková sekce. I přes některá bezpečnostní opatření se zdá, že sportovcům jídlo chutná. Aby taky ne, japonská kuchyně je celosvětově vyhlášená a oblíbená a v roce 2013 byla dokonce zapsána organizací UNESCO na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Co z ní tedy sportovci ochutnají?
Mohlo by vás zajímat
Tradice, která se nesmí
Pokud si na první dobrou ve spojení s japonskou gastronomií vybavíte sushi se syrovou rybou, musíme vás zklamat. Právě syrové ryby mají sportovci, s ohledem na jejich bezpečnost, zakázány. To ovšem neznamená, že si sushi neužijí. Jen v trochu jiných variacích. Olympijské sushi rolky mohou, podle webu Foodandwine.com, obsahovat pouze plně tepelně upravené krevety, konzervovaného tuňáka nebo vegetariánské varianty, jako jsou třeba okurky nebo speciální nakládané švestky. Jelikož Japonci hodně stojí o to, aby se všichni návštěvníci her mohli alespoň v nějaké formě seznámit s místní kulturou, jídlo je právě jedna z nejdůležitějších položek. Kromě sushi se v olympijské vesničce proto podávají také další tradiční speciality.
Mohlo by vás zajímat
Jsou jimi třeba nudle ramen a udon, rýžové kuličky, různé druhy zeleniny či masa smažené v tempuře, nebo speciální zelná omeleta okonomiyaki, které se někdy také říká japonská pizza. Japonské slovo okonomiyaki se dá volně přeložit jako „všechno, co máte rádi“. Na druhé straně ovšem nelze z této omelety udělat dort, který pekli v Čapkově knize pejsek s kočičkou. Základ na omeletu okonomiyaki by mělo tvořit zelí, vejce, slanina, mouka a sojová omáčka. Hotová omeleta se dochucuje omáčkou Okonomi, drcenou řasou aonori, majonézou a hoblinkami sušeného tuňáka. Zkuste si podle našeho receptu udělat jednu z variací na okonomiyaki. Patříte-li mezi milovníky vývarů a nudlí, určitě musíte ochutnat polévku ramen. Je to skvělý vyprošťovák po dlouhém večírku, ale taky životabudič, pokud vás sklátí viróza. Výtečný rychlý letní oběd jsou i nudle udon s kuřecím masem a hoisin omáčkou. A jelikož my tady nezávodíme, klidně si udělejte i sushi se syrovou rybou a jako dezert piškot ze zeleného čaje matcha. Ke sledování závěrečných dnů olympiády nemůžete pro sebe a své blízké připravit stylovější pohoštění. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Božsky jemný tvarožník: Nadýchaný dort jen ze tří ingrediencí je hotový do hodinky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami