Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
27. 10. 2021 Vaření
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným pohoštěním pro přátele. Byť v klasické verzi je tatarák vždy z hovězího masa, nemusí tomu tak nutně být vždycky. Nabízíme vám dnes proto 9 inspirativních receptů na tataráky z masa i bez. Vybere si každý!
Klasika z hovězího masa
V létě trochu adrenalin, v zimě značka ideál. Proč adrenalin? Jak víte, na tatarák se používají syrové maso a syrová vejce. Obojí je v létě choulostivější a rychleji podléhá zkáze. I proto je lepší vychutnat si tohle jídlo na podzim. Spolu s dokřupava upečenou topinkou vás tatarák zasytí i zahřeje. Na klasickou verzi použijte čerstvou svíčkovou nebo část hovězího masa, zvanou husička. Maso namelte nebo na jemno naškrábejte nožem a dochuťte cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou. Pro zjemnění se hodí žloutek, pro zvýraznění chuti kapary nebo nadrobno nasekaná kyselá okurka. Klasický tatarák podávejte na topince potřené česnekem.
Jemný rybí
Velmi oblíbené jsou také tatarské bifteky z ryb. Používá se nejčastěji losos, klidně i uzený, nebo tuňák, ten pro změnu jen čerstvý. Novinkou je tatarák z kapra! Jemné rybí maso nemelte, ale nakrájejte je nadrobno. A dochuťte třeba nasekanou šalotkou, limetou, salátovou okurkou a dijonskou hořčicí. Nabízíme vám tři recepty, vybírejte:
Bez masa
Patříte-li mezi vegetariány, nebo jen chcete jíst zdravěji, případně rádi zkoušíte nové věci, určitě se pusťte i do těchto lahůdek. Uznáváme, že takový tatarák z Romaduru je jen pro odvážné, podobně jako ten tvarůžkový. Ovšem falešný tatarák z brambor a řepy vás nadchne. Vzhledově je skoro k nepoznání od klasiky. K podzimu se taky báječně hodí tatarák z pečeného celeru. Zkrátka, je z čeho vybírat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19