9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
19. 1. 2022 Vaření
Jsme národ omáčkový, proč si to nepřiznat. Žádná jiná země na světě nemá tolik druhů omáček a není jimi tak proslavená jako my. Tak si pojďte s námi připomenout nejoblíbenější české omáčky i s recepty, které zaručeně fungují!
Rajská jako z ráje
Rajská omáčka patří k jasným klenotům české kuchyně. Nesmí v ní chybět rajský protlak, cukr, sůl i skořice, někdo nedá dopustit ani na cibulový základ s vývarem a kořenovou zeleninou. Zkrátka, s rajskou se vyplatí se trochu pomazlit. Jestli si k ní pak zvolíte kolínka, knedlíky, nebo třeba nočky, to je na vás, my nabízíme recepty na nejlepší rajské omáčky jako od babičky. Zkuste a nebudete litovat:
Svíčková jako na svatbě
Jak už jsme psali dříve a musíme to zopakovat, svíčková omáčka je stálicí našich slavnostních tabulí. Ještě nedávno se bez ní neobešla žádná svatba nebo jiné významná událost. Ovšem uvařit a správně dochutit svíčkovou není žádná legrace, navíc, každá rodina má svůj vyzkoušený recept. V kuchařské soutěži MasterChef Česko zkoušeli soutěžící svíčkovou „vytunit“ třeba portským vínem nebo jalovcem. My nabízíme spíš klasiku, jakou znáte právě ze všech možných svateb, promocí nebo dobrých restaurací:
Koprovka jako od babičky
I když právě není sezona kopru, tuhle lahodu si můžete užít kdykoliv v roce díky mražené nebo konzervované bylince. Je sice pravda, že kopr každému nevoní, ale na druhé straně je koprovka jednou z nejoblíbenějších omáček. Má příjemně navinulou sladkokyselou chuť, k níž skvěle ladí vařené vajíčko nebo vařené hovězí. Jak koprovku udělat opravdu poctivě, o tom jsme psali v našem článku, dnes nabízíme vyzkoušené a léty prověřené recepty, které nezklamou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší koprová omáčka jako od babičky? Držte se těchto zásad a dopadne to na jedničku!
Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 16 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Jakou polévku si uvaříte dnes, zítra, v neděli? Stačí zalistovat
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím