Prostřeno v tomto týdnu: Těšte se na slaný závin, svíčkovou i lívance se žahourem. Poradíme, jak na něj!
28. 3. 2022 Vaření
Sledujete pořad o vaření Prostřeno? Připravili jsme pro vás přehled toho, co vás tento týden čeká. Veronika zahřeje plotnu s cibulovými kroketami, Ivana usmaží lívance a Simona vsadí na delikátní italský dezert panna cotta. Co ještě se bude vařit?
Dámský souboj
Prostřeno bude i v tomto týdnu stát za to. Na rozdíl od minulého týdne se následujících pět dní mezi sebou utkají jen samé dámy! K plotnám se totiž postaví pět žen různého věku i profesí, které se budou snažit ukázat, že právě jejich kuchyňská praxe je přesně tím, co si zaslouží výhru. Seznamte se s nimi v naší galerii! Tentokrát to bude pořádně napjaté a je jasné, že i úkol týdne, na první pohled velmi snadný, může zamíchat kartami.
Mohlo by vás zajímat
Cibulové krokety
V pondělí se k plotně postaví Veronika. Vařit bude ve svém bytě a v jejím menu se objeví kanapky, polévka z pečené zeleniny nebo vepřová roláda s cibulovými kroketami. Krokety jsou oblíbenou, byť trochu náročnější, přílohou. Zkuste si třeba podle našeho receptu připravit plněné bramborové krokety. Hodí se jako příloha nebo i jako předkrm.
Mohlo by vás zajímat
Lívance s žahourem
V úterý pozve do svého bytu Ivana své hosty. Kuchyní zavoní lívance s žahourem. Znáte tuhle typickou jihočeskou borůvkovou specialitu? Žahour se nejčastěji připravuje v létě, kdy je na jihu Čech dostatek čerstvých borůvek. Ale udělat jej můžete klidně kdykoliv, třeba i na sklonku března. Jak na lívanečky si přečtěte tady, co je to žahour zjistíte zde:
Mohlo by vás zajímat
Salát z červené řepy
Ve středu bude vařit Vlasta a připraví mimo jiné salát z červené řepy, krémovou česnečku a kynuté máslové koláčky. Pokud jste právě na ně dostali chuť, upečte si máslové koláčky podle našeho receptu. Anebo vsaďte na salát z červené řepy, ten se pro předjarní období skvěle hodí.
Mohlo by vás zajímat
Slaný závin
Ve čtvrtek bude vařit Blanka. Udělá slaný závin z listového těsta, kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, zapečená kuřecí prsíčka s rajčaty a nepečený dortík s ovocem a zakysanou smetanou. Nepečené dorty obecně patří mezi velmi oblíbené. V nejsnazší verzi stačí jen naskládat do formy piškoty, přidat zakysanou smetanu, případně ovoce, a nechat odležet. Ale variací je více a každý si zvolí podle náročnosti i toho, co mu chutná.
V pátek se ke sporáku u sebe doma postaví Simona. Bude dělat hovězí vývar s nudlemi, kuřecí se šťouchanými bramborami a jako dezert panna cottu s ovocem. Lahodný italský dezert panna cotta se smetanově jemnou chutí je lehký dezert, který zvládente připravit doma taky. Zkuste to třeba podle našeho videa:
A jak to dopadne v Prostřeno? To se nechte překvapit! Těšte se na páteční pokličky, nad kterými bude vše odhaleno!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Bez rajských jablíček by se neobešla spousta… Číst více
Španělský salám chorizo umí udělat z obyčejných těstovin delikatesu. Kam se ještě hodí?
Chorizo je asi nejslavnější španělská uzenina,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Kdo by neznal čalamádu? Křupavou zeleninovou směs v octovém nálevu, kterou kdysi zavařovala babička a byla plná chutí a barev? Čalamáda se vrátila do… Číst více
Jakou zeleninu sklízíme na srpnové zahradě? Máme pro vás výběr toho nejlepšího
V druhé polovině léta konečně můžeme naplno sklízet plody svého úsilí. Tím nejatraktivnějším, co srpnové zahrady nabízí, jsou krásné a barevné plody,… Číst více
Desatero rad na téma rajčata: Jak je nejlépe zavařit a co dobrého z nich připravit na zimu
Rajčata jsou letní plodovou zeleninou, která je pro svou chuť velmi oblíbená a navíc plná vitamínů. I přesto, že nemáte zahradu, můžete se pustit do… Číst více
Domácí perníkové koření provoní celou kuchyň. Základem při jeho výrobě je skořice. Co dalšího potřebujete?
Doma vyrobené koření Perníkové koření se postupem doby měnilo (od pepře název peprník=perník) a vyvíjelo i tím, jak se díky obchodu stávalo… Číst více
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Lečo je skvělým letním pokrmem, jehož příprava nezabere mnoho času a navíc do něj chutným způsobem zužitkujeme dozrávající plodovou zeleninu. Pokud… Číst více
Desatero rad na téma papriky: Jaký druh se nejlépe hodí do olejového nálevu, který na sušení nebo k plnění
I přesto, že z obchodu známe papriky hlavně v balení po třech kusech, seřazené jako semafor, jejich nabídka je velmi široká. Ať už v množství barev,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Regionální recepty: Jindřichohradecký žahour je kaše, která vlastně není kaší
Jak na zákusek Paris Brest z Prostřeno: Originální recept a rady pro božský výsledek
Martinova kulajda z Prostřena: Originální recept a naše rady pro perfektní výsledek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 4 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 16 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 17 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15