Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Doma si můžete vyrobit jak zeleninové kostky, tak třeba vlastní bujón.
Zdroj: Toprecepty

Čerstvá zelenina a bylinky jsou čím dál častěji vyhledávanějšími ingrediencemi v našich kuchyních. Polévkové koření si mnoho domácností připravuje sušením vlastních bylinek, vytvořit si jde i obdoba maggi. My se ovšem podíváme na přípravu skvělého mraženého doplňku do mnoha pokrmů.

Čerstvost bez chemie

V dnešní době, kdy si mnoho lidí začíná více cenit kvality potravin, které konzumují, se stává trendem připravovat si jídlo od základu. Tedy včetně kořenících směsí. Jedním z nejzákladnějších koření, které se v našich kuchyních objevuje, je to polévkové. Tato směs bylinek a koření může oblíbeným pokrmům dodat skvělou chuť a vůni, přitom je domácí příprava snadná.

Vesměs stačí si usušit zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel, rajčata a všechnu další, jejíž chuť máte rádi. Přidáte oblíbené bylinky, například majoránku, bazalku, rozmarýn či tymián, a nezapomenete ani na sůl, pepř a třeba trochu nového koření nebo bobkového listu. Poté stačí vše důsledně smíchat a v mixéru přetvořit na prášek, který už nám bude připomínat koření, na které jsme zvyklí z obchodů.

Pokud ovšem nechceme koření sypké, můžeme si vytvořit i tekuté. Například z libečku se dá připravit perfektní napodobenina populárního maggi, které na rozdíl od výrobku prodávaného v obchodech není obohaceno o žádné nechtěné látky, jako jsou dochucovadla a další chemické složky.

Mražený pomocník

Variantou je však také výroba zeleninových kostek, které svým způsobem mohou připomínat bujón. Stejně jako libečkové maggi jsou ovšem čistě přírodní a navíc je jejich trvanlivost opravdu dlouhá. Vzhledem k tomu, že se mrazí, nepodléhají rychlé „zkáze“, neplesniví a hlavně je máte po ruce vždy, když potřebujete povzbudit chuť polévky nebo omáčky.

Jak na svém instagramovém účtu ukázala uživatelka lilchef_lenka, je příprava těchto kostek, plných chutí a vůní otázkou pár chvil a jako pomocníky je rozhodně oceníte. A navíc, na každé jídlo, kde chcete zeleninový „malý zázrak“ použit, tedy vývar, rizoto, omáčku nebo krémové polévky, stačí použít jednu kostku.

Zeleninové kostky

Na přípravu chutných kostek budete potřebovat: 3 mrkve, 1 kedlubnu, 1/2 celeru, 3 cibule, 2 petržele, čerstvé listy petržele, olivový olej (není podmínkou).

Jak na to?

  1. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte.
  2. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem (můžete pokapat olivovým olejem) a pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 45 minut.
  3. Poté zeleninu rozmixujte spolu s čerstvými listy petržele a směs vložte do formy na led, popřípadě třeba do prázdného „vnitřku“ bonboniéry.
  4. Nechte v mrazáku a podle potřeby vyjměte požadovaný počet kostek a využijte.

Náš tip: Pokud máte rádi vývary, připravte si výborný hovězí podle našeho videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli