V Prostřeno bude syrové maso: Na tohle nesmíte při přípravě carpaccia zapomenout
18. 5. 2022 Historie a zajímavosti
V dnešním Prostřeno nás čeká mezinárodní menu. Připraví ho klempíř Roman, který dokázal nahradit v profesionálním provozu i pizzařku. Do Itálie zabrousí při svém předkrmu. Hostům připraví carpaccio. Jedí všichni maso a nebojí se syrového?
Chuťové buňky na výletě
Klempíř Roman Číhal si dnes v Prostřeno vyzkouší, zda jeho jídlo chutná i jiným lidem. Roman je svobodný a bezdětný a za případnou výhru by odjel na dovolenou. Nebojí se improvizace, což už jednou dokázal, když jednou v restauraci, kde si chtěl dát pivo, zaskočil za pizzařku, která tehdy nepřišla do práce. Bude improvizovat i v Prostřeno? Poznají to hosté?
Jeho menu připomíná cestu kolem světa: Jako předkrm připraví italské carpaccio s francouzskou bagetou. Při polévce Pho Bo zavítáme do Vietnamu a následně se chuťové buňky přenesou do českých luhů a hájů, protože hlavní chod budou jelení medailonky s povidlovou omáčkou a domácímí odpolovanými noky. Gastronomický výlet zakončíme ve sladké Francii při lahodné nadýchané čokoládové pěně.
Mohlo by vás zajímat
Syrové po italsku
Na rozdíl od francouzského tataráku jehož podstatou je mišmaš surovin, působí italské carpaccio na talíři uhlazeným dojmem. Pokaždé je však v hlavní roli syrové hovězí maso, ačkoliv u obou pokrmů ze syrového masa se už podávají různé varianty a některé i vegetariánské.
Můžeme se tak setkat s carpacciem (karpáčem) lososovým a tuňákovým, ale také kedlubnovým, řepným, jahodovým, okurkovým nebo třeba pomerančovým. Hlavní jsou však na tenko nakrájené plátky doplněné nějakým přelivem – ať už olivovým olejem nebo sladkou omáčkou.
Vybíravý šlechtický jazýček
První carpaccio připravil v roce 1950 šéfkuchař a majitel benátského baru Giuseppe Cipriani pro hraběnku Amalii Nani Mocenigovou. Její vybraný jazýček zatoužil po syrovém masu, ale nechtěla tatarský biftek. Giuseppe se zamyslel, nakrájel svíčkovou na téměř průhledné plátky, pokapal je majonézovou omáčkou a naservíroval to. Hraběnka byla spokojená.
Jménem jídla pak šéfkuchař vzdává hold malíři, který se v Benátkách narodil a v roce 1950 tam měl i výstavu. Vittore Carpaccio si oblíbil barvy cihlově červenou a béžově bílou a tyto barvy, a právě tito barvy ukazuje i talíř s touto pochoutkou.
Klasikové si carpaccio už jen jemně pokropí olivovým olejem, zastříknou citronem a posypou čerstě namletým pepřem.
Mohlo by vás zajímat
Kvalita masa v popředí
Při výběru masa na carpaccio musíte důvěřovat svému řezníkovi, že má maso čerstvé. Raději si nechte filet přímo před vámi uříznout, vyhněte se předem balenému masu. Z bezpečnostních důvodů se carpaccio musí připravovat čerstvé. Maso se musí sníst ještě ten samý den.
Abyste maso nakrájeli na skoro průhledné plátky potřebujete superostrý nůž. Lépe vám to také půjde, když filet na hodinku až dvě schováte do mrazáku.
Nakrájené plátky vložte mezi dvě naolejované folie a jemně naklepte plochou paličkou na maso. Folie je důležitá. Když klepete přes ni, vlákna se nepřetrhají.
Tenké plátky upravte na talíř a pokapejte emulzí olivového oleje s citronovou šťávou. To úplně stačí. Talíř kolem můžete pokapat balzamikovou redukcí - pokud chcete fancy jídlo.
Mohlo by vás zajímat
S čím servírovat
V restauracích se nejčastěji setkáte s carpacciem podávaným na rukole a jemně zasypaným hoblinkami parmazánu. I to je možnost. Stejně tak můžete talíř doplnit i praženými piniovými oříšky.
Cipriani tedy to svoje carpaccio servíroval pokapané čerstvou majonézou, kterou si připravil z worchesterové omáčky, citronové šťávy a mléka. Dochutil to solí a pepřem. Někde se k jemně nakrájeným plátkům svíčkové ještě přidávají opečené houby, sype se to drobnými kroužky pórku a setkáte se i s přídavkem zeleného chřestu či oliv.
Nebudou se hosté bát syrového masa? Jak jim tato italská klasika zachutná? Kolik bodů si Roman vyvaří? Sledujte dnešní Prostřeno.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Prostřeno se syrovým masem. Naučte se s námi poctivý tatarák i ten falešný z řepy nebo z lilku
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami