7 důvodů, proč dávat dětem jablka plus tipy na netradiční recepty: Už jste zkusili jablečnou nutellu?
2. 6. 2022 Životní styl
Jablka patří právem mezi nejoblíbenější a nejzdravější české ovoce. Jsou bohatým zdrojem důležitých vitamínů, minerálů, sacharidů, antioxidantů, vlákniny a dalších prospěšných látek. Proč je jejich konzumace důležitá už od raného věku?
Jablka pro zdraví dětí
Při stoupajících cenách potravin včetně ovoce a zeleniny se možná mnozí z nás začnou vracet k surovinám ryze českým a dostupnějším. Mezi ty patří i jablka. Nejde vůbec o nějaké obyčejné ovoce. Přečtete si, proč je důležité zařazovat jablka do jídelníčku dětí.
- Vitamín C je v jablku hojně zastoupen a díky obsaženým antioxidantům a dalším látkám, se kterými kooperuje, je tento vitamín beze zbytku využit. Nedostatek vitamínu C ohrožuje správnou funkci imunitního a nervového systému dětí a je pro ně těžší se ubránit nejrůznějším infekcím a zánětům. Z dalších vitamínů jsou v jablku zastoupeny D, E, B6, B12, beta karoten, riboflavin, niacin nebo thiamin.
- Jablka jsou přímo nabitá přírodními antioxidanty tvořícími účinnou obranu proti volným radikálům.
- Z minerálních látek jsou bohatě zastoupeny především draslík, hořčík a vápník, dále jablka obsahují železo, zinek, mangan, fosfor a spoustu dalších. Tento koktejl zdraví prospěšných minerálů se stará o správný fyzický i mentální vývoj dětí od raného věku.
- Obsažená vláknina je účinným prostředkem proti zácpě. V jablku se však nachází i další látky, které optimalizují zažívání, proto se jablko doporučuje jak při zácpě, tak i při průjmu a zvracení pro stabilizaci trávicího traktu.
- Sacharidy v jablku se starají o přísun energie, kterou děti potřebují neustále doplňovat.
- Jablka se dají díky vysokému obsahu vody zahrnout i do pitného režimu. Obzvláště u dětí, které málo pijí, bychom jablka měli především v létě nabízet častěji.
- Kousáním jablka děti posilují dásně a ulevují si od bolesti způsobené růstem zoubků.
Od kdy dávat dětem jablka?
Ovoce obecně by se do dětského jídelníčku mělo zařadit po ukončeném 6. měsíci života, a to tepelně upravené. Sladší jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nastrouháme najemno a podusíme 10 minut v troše kojenecké vody. Syrové jablko se doporučuje až od ukončeného 8. měsíce, v případě, že je chemicky ošetřené, tak podáváme jablko oloupané.
Mohlo by vás zajímat
Jablka na nekonečno způsobů
Málokterá potravina má tak široké využití v kuchyni, jako právě jablko. Je součástí mnoha dezertů a dalších sladkých jídel, dá se zpracovat do kompotu, marmelády, kečupu, přesnídávky, smoothie, zmrzliny či džusu, je výborné i v kombinaci s masem i zeleninou. Dá se péct, smažit, vařit, dusit i grilovat, zkrátka připravovat na všechny možné způsoby v rozličných kombinacích. Vyzkoušejte tyto méně tradiční jablečné recepty.
Jablečné lívance bez mouky
Na 4 porce si připravte 2 středně velká jablka, 150 g jemných ovesných vloček, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžíci javorového sirupu, špetku skořice a olej na smažení. Jak na to?
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nastrouhejte. Smíchejte s ovesnými vločkami, vejci, práškem do pečiva, špetkou skořice a podle chuti oslaďte javorovým sirupem. Chystáte-li na jablečné lívance sladkou marmeládu, můžete sirup vynechat. Z těsta na pánvi s rozehřátým olejem tvořte menší lívanečky, které z obou stran opékejte dozlatova. Chcete-li lívance bez kousků ovesných vloček, před smažením těsto ještě rozmixujte dohladka.
Krůtí prsa s jablky
Na 4 porce potřebujete 500-600 g krůtích prsou, 1 jablko, 100 g plátkového sýra, čerstvý tymián, sůl, pepř a trochu oleje. Jak na to?
Omytá a osušená krůtí prsa osolte, opepřete a na několika místech nařízněte tak, aby zůstala pohromadě. Do každého zářezu vložte tenký plátek jablka a kousek sýra. Posypte čerstvým tymiánem. Alobal potřete olejem a krůtí prsa do něj zabalte. Pečte v troubě rozehřáté na 200 °C asi 30 minut, odstraňte alobal a dopečte 15 – 20 minut dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami, zeleninovým salátem nebo dušenou zeleninou.
Pečená jablka plněná hovězím masem
Na 4 porce budete potřebovat 4 větší jablka, 300 g mletého hovězího masa, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžíci sušených brusinek, 1 lžíci vlašských ořechů, trochu oleje, špetku soli a pepře. Jak na to?
Na troše rozehřátého oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nadrobno nasekaný česnek a po 1 minutě hovězí maso, které nechte zatáhnout. Zlehka osolte a opepřete a poduste 5 minut. Jablka podélně rozpulte, vydlabejte jádřinec i dužinu tak, aby vznikly mističky. Zbylou dužinu pokrájejte na drobné kousky a přidejte k masu. Do směsi dále přimíchejte nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Směsí naplňte jablka a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud jablka nezměknou.
Jablečná nutela
Na přibližně 200 ml jablečné nutely potřebujete 200 g jablek (oloupaných, zbavených jádřinců), 50 g krupicového cukru, ½ lžičky vanilkového cukru, 4 políčka nastrouhané kvalitní hořké čokolády, 10 g holandského kakaa a 1 lžíci strouhaných lískových ořechů. Jak na to?
Jablka nakrájejte na malé kousky, zalijte vodou jen tak, aby byla ponořená a rozvařte je. Přidejte všechny ostatní ingredience, povařte ještě 15 minut a nechte vychladnout. Je-li směs moc hustá, přidejte během vaření ještě trochu vody. Nechte vychladnout, rozmixujte dohladka a uchovávejte v uzavření nádobě v lednici.
Jablečnou nutelu můžete používat jako pomazánku na pečivo, náplň do palačinek, závinů i taštiček, do koláčů, buchet apod.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
healthline.com
cookieandkate.com
myheartbeets.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď