Byliny v kuchyni: Měsíček lékařský ochutí rizoto a uděláte z něj i skvělé víno nebo salát
22. 7. 2022 Vaření
Jak už napovídá její název, měsíček lékařský je ceněnou bylinkou a uplatňuje se i v kuchyni. Už staré kultury ho využívaly jako koření. Přečtěte si, do kterých pokrmů můžete zařadit tuto zářivou rostlinu.
Tradiční měsíček lékařský
Znaly ho staré arabské kultury, Egypťané věřili v jeho omlazíovací vliv a konečně v Řecku posloužil jako koření a ozdoba jídel. Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je letnička, která dorůstá zhruba výšky půl metru. Upoutá vás výraznými oranžovými nebo žlutými květy. Pokud vás lákají sníst, směle do toho. Měsíček totiž patří mezi jedlé květy. Květy měsíčku postupně rozkvétají na rostlině a kvetou velmi dlouho, až do mrazů.
Mohlo by vás zajímat
Měsíček jako náhrada šafránu
Šafrán je sice výborným, ale také zároveň velmi drahým kořením. Má nahořklou chuť a pokrmům dodává jasně žlutou barvu, podobně jako kurkuma. Také měsíček barví dožluta, má slanou a mírně nahořklou chuť. A právě tuto rostlinku používali už za římského impéria chudí lidé pro obarvení pokrmů nažluto. Dodávala barvu máslům, sýrům, polévkám i omáčkám.
Dnes kromě toho můžete měsíček přidat i do ovocných a zeleninových salátů. Zkuste využít okvětní lístky v pomazánkách, přidejte je do vařené rýže, rizota, nebo do bramborové kaše. Připravte si třeba bylinkové nočky s mletým hovězím a zeleninou. Výborný je také měsíček na chlebu s máslem. Skvěle se vyjímá i na dezertech a dortech. Do salátů můžete přidat i mladé listy měsíčku.
Měsíčkové víno
Z darů zahrady se dají připravovat i různé nápoje. Z měsíčků lékařského, kterému se říkalo třeba nevěsta léta, nebo i sluníčko a bylina deště, si můžete připravit měsíčkové víno. Budete na něj potřebovat 1 litr suchého bílého vína a 10 dkg okvětních lístků. Vše necháte louhovat dva týdny ve tmě a chladu. Pak směs přeceďte a můžete popíjet. Skvěle chutná.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Pěstování a uchovávání měsíčku
Pokud si chcete užít měsíčku, můžete ho pěstovat nejen na zahradě, ale i v květináčích a truhlících na okně. Má rád slunce a není náročný na půdu. Pokud máte zahradu, zasaďte měsíček k jahodám, mrkvi, rajčatům i bramborám. Kromě toho, že tyto květiny milují včely, odpuzují škůdce. Měsíček můžete sušit a pak využít na čaj, ale i jako zmíněné koření. Sbírejte nejlépe oranžové květy od července do srpna.
Vydejte se na sběr před polednem za slunečného dne, kdy je nejvyšší obsah účinných látek, a sušte ve stínu v tenké vrstvě. Po usušení dejte pryč květní lůžka, která by mohla plesnivět. Dobře proschlé okvětní lístky uchovávejte v dobře uzavíratelné tmavé sklenici v temnu a suchu. Z květů si můžete připravit i měsíčkovou mast.
Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia/Esence, 2017
Magdalena Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009
https://sever.rozhlas.cz/mesicek-lekarsky-prvni-bylinka-do-domaci-lekarny-6840950
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den kuchařů
Den všech kuchařů můžete oslavit třeba tím, že zajdete do vyhlášené restaurace či oblíbené hospůdky. Mezinárodní den kuchařů se pojí také s… Číst více
Historie zavařování: Původně se sklenice uzavíraly pytlíkem z vepřového měchýře a na marmelády se lil parafín
Nakládání do soli, octa, medu i oleje, sušení,… Číst více
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert
Jídla z brambor najdete v jídelníčcích napříč… Číst více
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!
K létu jednoznačně patří osvěžující saláty. Mezi… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Vyhlášený kuchař Miroslav Kalina dělá na Vánoce kapra po Novohradsku, který voní česnekem a na přípravu je snazší
Miroslav Kalina rád vaří z kvalitních surovin a z… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Stravovací návyky modelky Naomi Campbell: Má seznam zakázaných potravin a v letadle by jídlo nikdy nepozřela, říká její kuchař
Naomi Campbell patří od svých patnácti let mezi… Číst více
Ladislav Špaček radí, jak se zachovat při placení v restauraci: Nedat „dýško“ je neobvyklé, v Americe vyžadují i 18 %, říká expert na etiketu
Návštěva restaurace má být spojena především s… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Měsíček lékařský zdobil zahrádky našich babiček a uplatní se i dnes. Péče mu stačí jen minimální
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 13 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 19 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 21 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33