Nakládané okurky ze sáčku: Jejich výroba je snadná a pochutnávat si na nich můžete už druhý den
30. 7. 2022 Vaření
Získali jste někde velké množství okurek nakládaček, všechny zavařovací sklenice už máte plné a nevíte, co s nimi dál? Pokud se vám už do zavařování nechce nebo si chcete vychutnat pikantní okurkovou chuťovku ihned, vyzkoušejte rychlé naložené okurky tak, jak je připravují na Ukrajině.
Které okurky jsou nejlepší?
Šťavnaté vodnaté okurky jsou dokonalou letní zeleninou. I když okurky, které používáme do salátů, jsou úplně jiné než ty, které nakládáme, vždy jde o jednu a tutéž okurku – tedy okurku setou. Ta existuje v mnoha odrůdách, my většinou okurky rozlišujeme na dlouhé a hladké hadovky, buclatější okurky salátové (salátovky), případně menší svačinové okurky neboli svačinky podobné hadovkám a nakonec nakládačky.
Mohlo by vás zajímat
Je libo okurky sladkokyselé nebo kvašené?
I samotných nakládaček existuje spousta odrůd. Ty ale řeší většinou jen pěstitelé, liší se totiž hlavně svými nároky právě na pěstování. Většinou je nakládáme klasicky do sladkokyselého nálevu, abychom si je později mohli vychutnat k řízku nebo je mohli v zimě nakrájet do bramborového salátu. V oblibě jsou i kvašené okurky, zvané rovněž kvašáky nebo rychlokvašky, v nichž díky procesu fermentace vznikají probiotické bakterie, které prospívají hlavně našemu trávení, ale i naší imunitě. Bez ohledu na to, zda se pustíte do klasického nakládání okurek nebo do kvašení, vždy jde o proces, který vyžaduje určité náčiní a také trochu času a zkušeností. To ale neplatí u okurek ze sáčku.
Mohlo by vás zajímat
Rychlé marinované okurky
Okurky ze sáčku jsou přímo úžasný recept, při němž neušpiníte žádné nádobí, nebudete potřebovat hrnec ani zavařovací sklenice, jen uzavíratelné igelitové sáčky. Nemusíte ani připravovat speciální nálev, tyto okurky jsou naložené vlastně jen nasucho ve vlastní šťávě. Navíc jsou rychle hotové, stačí je naložit jen přes noc nebo ráno a večer je už budete mít připravené na večerní grilování. A to nejlepší nakonec – neztrácejí svou barvu, jsou báječně křupavé a chutnají přímo božsky. Chutí trochu připomínají kvašáky, jen jsou jemnější. Na nakládání můžete použít klasické „nakládačkové“ koření – česnek, hořčičné semínko a kopr – nebo zkuste jednodušší ukrajinskou verzi.
Recept na ukrajinské rychlokvašky ze sáčku
Kromě Ukrajiny jsou tyto sáčkové „rychlokvašky“ populární i v Polsku pod názvem ogórki małosolne. Jde totiž o starý východoslovanský recept, který pravděpodobně pochází z ruského města Perm v podhůří Uralu. Někdy se pro ně používá i název marinované okurky, který je rovněž přesně vystihuje. A jak tedy tyto okurky připravíte? Máme pro vás originální recept od ukrajinské rodiny, který nás doslova nadchl.
Připravte si: 1 kg nakládaček, případně menších salátových okurek, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli a kopr podle chuti.
Postup: Okurky nejprve omyjte a pak je na chvíli namočte do studené vody. Pak okurky osušte a odřízněte část se stopkou. Díky tomu budou moci okurky pustit vodu. Pokud jsou větší, můžete je i podélně překrojit. Poté je dejte do igelitového sáčku, nejlépe uzavíratelného a přidejte k nim sůl, nasekaný česnek a kopr. Sáček uzavřete a potřepejte, případně i trochu promačkejte, aby se všechny suroviny promíchaly a chutě prolnuly. Snažte se také ze sáčku vymačkat co nejvíc vzduchu. Pak sáček uložte do lednice a nechte odležet 24 hodin, klidně ale stačí do druhého dne. Můžete jej také vložit do chladničky nejprve na čtyři hodiny a pak nechat okurky ještě zrát dvacet hodin při pokojové teplotě. Pokud byste okurky hned nesnědli, můžete je uložit do lednice do misky s vodou. Ta jejich chuť zjemní, ale jejich barva a křupavost zůstanou.
Zdroje informací:
Poezja-smaku.pl
Nasehobby.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Nakládání masa do jogurtu, kefíru či podmáslí: Znáte stále oblíbenější trend? Poradíme, jak postupovat
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
5 netradičních jídel s okurkou: Tahle netradiční okurková marmeláda nebo americké nakládačky vás nadchnou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Recept na babiččiny kvašáky: K dokonalosti pomůžou vinné listy, kopr nebo kousek chleba