Vychytané Prostřeno s Láďou Hruškou: Takhle slavný moderátor dělá husokuře s hrnkovým petrželovým knedlíkem
29. 8. 2022 Vaření
Prostřeno odstartuje tento týden pěkně zostra. Jako první se ke sporáku postaví známý moderátor TV Prima Láďa Hruška. To všechny soutěžící na začátku docela zaskočí, přitom se však znají z natáčení. Samozřejmě nebude chybět ani pěkná Láďova vychytávka.
Z učitele moderátorem
Nechybělo málo a Láďa mohl učit vaše děti. Vystudoval totiž pedagogickou fakultu v Hradci Králové, obor učitelství biologie a chemie. Po několika letech za katedrou však zběhl k novinařině. Teď moderuje oblíbený hobby magazín Vychytávky Ládi Hrušky.
K vaření se dostal netypicky při své práci televizního reportéra ve zpravodajství. Jeho bizarní recepty budily od počátku mnoho reakcí. Ne všechny by si dal za rámeček. Jak dopadne, když má uvařit něco sám za sebe? Svoje menu složené ze špenátových minikarbošů, polévky z Ledového království, husokuřátka s petrželkovým knedlíkem a krtečka ve skleničce si vybral, protože mu podle ohlasů přijde vtipné, chutné a není až tak pracné.
Ostatně jednoduchost je značka mnoha jeho receptů nejen z Vychytávek. Láďa rád připravuje rychlá, zdravá a žravá jídla. Do této kategorie určitě spadají i jeho oblíbené karbanátky z krůtího masa a ovesných vloček. Ty však už mnozí znají, tak pro účely Prostřeno je ještě vytunil listovým špenátem. Jak se tohle vylepšení osvědčí? Nebyl by to Láďa Hruška, aby si i do Prostřeno nepřipravil nějakou vychytávku.
Baví vás loupání česneku? Pokud ne, osvojte si trik z videa.
Hlavní chod zaujme už svým jménem. Husokuřátko? Ne, nejde o žádný nový druh drůbeže, ale o kulinární úpravu, při níž Láďa pozdvihne obyčejné huře na skoro husu. Tak pokud milujete šťavnatou vypečenou husičku s křupavou kůrkou, vsaďte na tento recept. Ostatně kuře alá bažant je rovněž populární úprava. Zkrátka, z této až univerzální drůbeže vyčarujete ledacos. Dnes vás o tom přesvědčí Láďa Hruška.
Mohlo by vás zajímat
Husokuřátko z jednoho pekáčku s petrželovým knedlíkem
Budete potřebovat: 5 baby kuřátek, 2 hrušky, 1 černé pivo, 1 dcl vody, 1 balíček kysaného zelí (může být červené i bílé), sůl a kmín podle chuti.
Na petrželový knedlík: 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 rohlíky, 2 vejce, petržel, sůl, sádlo na vymazání hrníčků.
Jak na to? Kuřata pořádně omyjte, osušte a prokmínujte ze všech stran. Hrušky omyjte a rozčtvrťte a vložte do kuřat.
Do hlubokého hrnce nebo pekáče na dno rozprostřete balíček kysaného zelí. Zalijte ho černým pivem a cákněte tam trochu vody.
Kuře dejte do pekáče a vložte ho do trouby rozpálené na 180 °C. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Kuře každých 10 minut polévejte výpekem.
Než se kuře dopeče, připravte si petrželový knedlík. Rohlíky pokrájejte na malé kostičky. Petrželku nasekejte najemno. Vajíčko rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte do mísy a přisypte k nim hrnek hrubé mouky a přilijte hrnek mléka, směs osolte a dobře promíchejte.
Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh. Do těsta přidejte nakrájené rohlíky a opatrně vmíchejte sníh a nasekanou petrželku.
Hrníčky si vymažte sádlem a do každého navrstvěte asi do tří čtvrtin obsahu těsto. Hrnky ponořte do hrnce s vodou (hladina by měla sahat po spodní část ucha). Vařte je asi 33 minut, poté hrnec odstavte, hrnky vyndejte a nechte chvíli odstát.
Knedlíky z hrnků vyklopte, nakrájejte na plátky a servírujte k husokuřeti.
Podívejte se na celé Láďovo menu v galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Pečeme bez vážení... mramorovou bábovku, vláčnou roládu i citronové řezy
Máte chuť na nějakou sladkou dobrotu, ale jste… Číst více
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém!… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak připravit nadýchaný piškotový korpus. Rady nejen pro začátečníky
Nadýchaný piškotový korpus potřebujete, když pečete piškotové řezy, piškotovou bábovku, dortový korpus nebo roládu. S našimi radami to už zvládnete… Číst více
20 receptů na bramborové placky: Můžeme do nich zpracovat téměř vše, co máme doma
Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
20 receptů na zeleninové karbanátky: Vyzkoušejte je s námi
Zeleninové karbanátky už svým názvem napovídají, že jejich hlavní ingrediencí je mletá zelenina. Karbanátků je tolik druhů, kolik je druhů zeleniny.… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Souboj na talíři začíná už za týden. Šéfkuchaři v nové řadě ukážou, jak se dělá správný smažák, žemlovka nebo halušky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Vyčarujte z jednoho kuřete čtyři poctivá jídla a ušetřete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 21 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na hrnkové knedlíky? Díky rychlé přípravě je můžete během chvilky servírovat
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Jak urychlit a zefektivnit pletení housek? S naší vychytávkou bude rychle hotovo
Komentáře
29. 8. 2022 20:35