Holka u plotny radí: Jednoduchá vláčná bábovka s jogurtem krásně voní po čokoládě a velmi snadno se připravuje
5. 9. 2022 Vaření
Taky nemáte rádi suché buchty? Tahle bábovka je velmi vláčná a díky vysokému obsahu kakaa chutná jako čokoládová. Jogurt v ní nepoznáte, jen zaručí nádhernou vláčnost těsta. Příprava je navíc velice snadná.
Bábovka v zemích českých
Jak už u nás dříve psala odbornice na provorepublikovou kuchyni, Kristýna Šemberová, bábovka po nedělním obědě či odpoledne ke kávě patřila na přelomu 19. a 20. století a za první republiky k běžné městské tradici. Úředníci, lékaři, advokáti, politici a další lidé z vyšší střední a vyšší třídy chodívali běžně domů na oběd a po polévce a hlavním chodu následoval zpravidla dezert s kávou či čajem a k tomu noviny, nebo krátký odpočinek.
Původ bábovek sahá do pohanských dob. Tehdy měly podobu kynutého koláče s otvorem uprostřed. Tvarem připomínaly slunce a lidé jim přisuzovali magickou moc – ochranu před zlými silami. Kdo se jejím středem podíval, budoucnost svou prý viděl. Až do začátku 20. století bývala bábovka kynutá, za první republiky se do kynutého těsta přidával i tvaroh. Třená bábovka mohla vzniknout až po objevu kypřicího prášku. Ten se postaral o vyběhnutí těsta v troubě a působil jako kouzlo. Přípravu také významně urychlil.
A kypřicí prášek používáme dodnes a i díky němu můžeme dát do těsta olej, máslo, jogurt nebo jiné suroviny, které zajistí vláčnost, ale jsou samy o sobě poměrně hutné a těsto zatěžují. Nicméně, právě kypřicí prášek pomůže těstu vyběhnout, i když je třeba plné másla. To je případ i této čokoládové bábovky, kde se o vláčnost postará jogurt a olej.
Mohlo by vás zajímat
Recept na čokoládovou bábovku
Na jednu bábovku si připravte: 3 vejce, 200 g krupicového cukru, trochu vanilkové esence, 200 g bílého jogurtu (já jsem použila Selský Hollandia), 100 g oleje, 150 g polohrubé mouky, 70 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva (s vinným kamenem) a 25 g kakaa.
Jak na to? Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovou esencí do pěny. Pak přidejte jogurt, olej a mouku prosetou s práškem do pečiva a kakaem. Znova vyšlehejte, přibližně dvě minuty, nebo vše řádně promíchejte.Hotové těsto nalijte do formy (já jsem použila silikonovou, kterou jen vystříkám olejem ve spreji) a dejte do předehřáté trouby.
Pečte asi 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Hotovou bábovku nechte chvíli chladnout ve formě a pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Můžete ji jen pocukrovat, nebo vylepšit přelitím čokoládovou polevou.
Moje tipy:
- Olej ve spreji mám z Tescomy. Vyjde asi na 150 Kč, ale zdá se mi, že vydrží nekonečně. Na vymazání silikonových forem je perfektní.
- Silikonovou formu jsem kdysi dostala, tuším, že je to Dr.Oetker, ale nevím jistě. Je skvělá, silikon je pevnější a bábovka se v ní vždycky povede. Samozřejmě můžete péct v jakékoliv formě, jen ji nezapomeňte důkladně vymazat a vysypat hrubou moukou nebo strouhankou.
- Po vychladnutí doporučuji bábovku skladovat zabalenou do potravinářské folie, nebude tak vysychat.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Holka u plotny radí: Jednoduchý švestkový koláč voní skořicovou drobenkou a velmi snadno se dělá
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 15 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Komentáře
6. 9. 2022 08:09