Slavné omáčky: Na první pohled obyčejná vierge z rajčat a olivového oleje povýší každé jídlo na božský luxus
5. 11. 2022 Historie a zajímavosti
V sychravém podzimním počasí může být salát s teplým dresinkem vítanou a příjemnou změnou jídelníčku. Teplé dresinky se určitě hodí i k rybě, mořským plodům nebo masu. Ideální je právě omáčka vierge.
Co znamená vierge?
Sauce vierge (panenská omáčka) je francouzská omáčka z nakrájených rajčat a bazalky, čerstvě vymačkané citronové šťávy a extra panenského olivového oleje. Připomíná mexické pico de gallo, ale je mnohem jemnější a nepálí.
Podle jedné z teorií se říká, že neobvyklý název (vierge v překladu znamená panenská) tato omáčka dostala po anglické královně Alžbětě I., známé také jako panenská královna. Pravda však bude zřejmě daleko prozaičtější: Panenská se jí říká proto, že omáčka vyžaduje panenský olivový olej.
Mohlo by vás zajímat
Moderní klasika
Omáčku zpopularizoval v 80. letech 20. století Michel Guérard, francouzský šéfkuchař, spisovatel, jeden ze zakladatelů nouvelle cuisine (kulinářský směr, který vznikl v 70. letech 20. století ve Francii a vyznačuje se mj. odlehčenou přípravou), a tato omáčka se stala moderní klasikou.
V současné době je populární zejména v pařížských bistrech, kde se obvykle používá jako příloha k rybím pokrmům. V základním receptu na omáčku vierge najdete extra panenský olivový olej, citronovou šťávu, bazalku, česnek a rajčata. Podle chuti se dochucuje solí a pepřem.
Mohlo by vás zajímat
Základní recept na omáčku vierge
Budete potřebovat (na 300 ml omáčky):
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 100 ml olivového oleje
- 100 g rajčat, oloupaných, s odstraněnými semínky a nakrájených na kostičky
- čerstvě vymačkaná šťáva z ½ citronu (nebo 1 lžíce balzamikového octa)
- špetka moučkového cukru
- 2 lžíce nasekaných čerstvých lístů bazalky
Mohlo by vás zajímat
Jak omáčku vierge připravit? Česnek a šalotku dejte s olejem do kastrůlku a nechte dusit a mírném ohni doměkka (rozhodně ale nesmažte a neopékejte). Přidejte rajčata a na mírném ohni duste 4 až 5 minut. Pak přidejte citronovou šťávu nebo ocet. Přidejte špetku moučkového cukru a bazalku a promáheje. Omáčku dochuťte solí a pepřem a udržujte teplou až do podávání. Servírujte ji s pečenými nebo grilovanými rybami, s mořskými plody nebo s grilovaným masem. Vynikající je také s čerstvým zeleninovým salátem.
A jak a čím vierge ještě ochutit?
Dnes existuje mnoho různých verzí; používá se široké spektrum čerstvých bylinek (petržel, pažitka a kerblík) nebo semínka koriandru. Někdy se do omáčky vierge přidává místo jemné šalotky ostrá cibule, kapary, další přísady, které jí dodávají pokaždé jinou chuť. Setkat se můžeme i s nadrobno pokrájenými ančovičkami nebo dokonce sójová omáčka.
A někteří kuchaři recept zcela změní a naopak vynechají bazalku nebo česnek.
K různým masům, ale i k těstovinám se hodí také pikantní chilli omáčka, kterou si můžete snadno připravit podle našeho videoreceptu:
Sweet chilli omáčka
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné omáčky: Jemná rajčatová doladí chuť těstovin i masa. Takhle se správně dělá
Slavné omáčky: Jak připravit béarnskou omáčku? Potřebujete hlavně víno a žloutky!
Slavné omáčky: Ta zeleninová není žádná Popelka! Takhle ji dělají šéfkuchaři
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Slavné omáčky: Na beurre blanc, skvělou máslovou omáčku k rybám stačí jen tři základní ingredience. Víte, které?
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí