Jarní citronové pokušení
24. 3. 2014 Vaření
Citronové dortíčky jsou ideálním osvěžením na jaro i léto. Zamilujete si je v podobě lehké svačinky, dezertu i snídaně, která Vám jistě zpříjemní celý den. Dortíčky svým vzhledem i chutí skvěle oživí také velikonoční tabuli, tak je určitě vyzkoušejte!
Citronové dortíčky jsou ideálním osvěžením na jaro i léto. Zamilujete si je v podobě lehké svačinky, dezertu i snídaně, která Vám jistě zpříjemní celý den. Dortíčky svým vzhledem i chutí skvěle oživí také velikonoční tabuli, tak je určitě vyzkoušejte!
Ingredience na těsto:
- 6 polévkových lžic másla pokojové teploty
- ½ šálku moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 ½ šálku polohrubé mouky
- ¼ čajové lžičky soli
- 3 čajové lžičky smetany
Máslo utřete s cukrem, přidejte žloutky, polovinu mouky, sůl a smetanu. Nakonec vmíchejte zbylou polovinu mouky a na vále vypracujte těsto. Těsto zabalte do fólie a dejte vychladit do mrazáku na dobu minimálně 30 minut, nebo do lednice ideálně přes noc. Těsto poté rozválejte na vále, pomocí hrníčku vykrajujte kolečka a těmi zlehka vyplňte tukem vymazané a moukou vysypané formy na dortíčky nebo muffiny. Pomocí vidličky propíchejte těsto na dně. Pečte 13-14 minut při teplotě 180°C, dokud okraje nezačnou hnědnout.
Ingredience na náplň:
- 4 žloutky
- kůra ze 2 citrónů
- ½ šálku citronové šťávy
- ¾ šálku moučkového cukru
- špetka soli
- 5 polévkových lžic másla
Na vodní lázni šlehejte žloutky, citronovou kůru, citronovou šťávu a cukr, dokud směs nezhoustne. Odstraňte z tepla, vmíchejte sůl a máslo a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté směs přeceďte přes cedník. Náplň dejte chladit do lednice přes noc, kde ještě více zhoustne. Po vychlazení směsí naplňte upečené mini-korpusy. Citróny můžete nahradit též limetkami.
Ingredience na sněhové pusinky:
- 4 bílky
- ¾ šálku krystalového cukru
- špetka soli
Ve vodní lázni z ingrediencí ušlehejte tuhý a jemný sníh a ozdobte jím naplněné dortíčky. Dejte zapéct do trouby dozlatova, nebo použijte kuchyňský hořák. Dortíčky si můžete vychutnávat jen tak; výtečné jsou také polité vychlazeným řeckým jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Jaké bylinky a natě použít do jarní polévky? Užitečné rostliny najdeme na zahradě i ve volné přírodě
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 3 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 17 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Kterou jarní polévku máte nejraději? Bylinkovou, špenátovou, chřestovou nebo jinou?
Komentáře
8. 5. 2014 14:00
6. 4. 2014 15:09
1. 4. 2014 06:07
26. 3. 2014 11:45