Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí lučinu z jogurtu a smetany nebo jen z mléka a citronu? Jednoduchý postup zvládne každý
9. 2. 2023 Vaření
Smetanové sýry patří k oblíbeným mléčným výrobkům. Existuje jich celá řada, u nás je jejich nejslavnějším reprezentantem Lučina a často tímto názvem označujeme i podobné sýry. Lučinu milujeme pro možnost využít ji do pomazánek, dezertů i koláčů. Pokud si ji připravíte domácí, pochutnáte si na ní ještě víc.
Jaké jsou smetanové sýry?
Lučina je jedním z nejznámějších reprezentantů rodiny smetanových sýrů. Populární krémový sýr, která si uchoval i své původní balení ve staniolu, oslavil nedávno své čtyřicáté narozeniny a za ty roky se stala doslova legendární. U nás je jakýmsi symbolem podobných smetanových sýrů, často jim proto zobecněně říkáme lučina a různě je zaměňujeme. Je takovou českou obdobou francouzského žervé nebo slavné americké Philadelphie. Každý z těchto a jim podobných sýrů se ovšem vyrábí trochu jinak a z jiných ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít krémový sýr?
Konkrétně Lučina je termizovaný sýr ze smetany, tvarohu a špetky soli, což platí i v případě žervé, krémové smetanové sýry typu Philadelphia známé pod anglickým názvem cream cheese se vyrábí z mléka a smetany. Výsledek je ale vždy hodně podobný – nadýchaný krémový sýr jemné smetanové chuti, který přímo vybízí k namazání na čerstvé křehké pečivo. Výborně se hodí i do pomazánek, dipů, místo smetany na těstoviny či k zapékání. Snadno z nich vyrobíte i odlehčené krémy do zákusků a třeba bez sýra Philadelphia se neobejde pravý americký cheesecake. S naší tvarohovou lučinou však chutná trochu jinak, takže úplně libovolně zaměňovat nejdou.
Mohlo by vás zajímat
Lučinu snadno vyrobíte doma z obyčejných surovin
Smetanový sýr jako je Lučina je jedním z oblíbených produktů, které lidé často rádi vyrábějí v domácích podmínkách. I když Lučina sama je čistě přírodní, některé z těchto sýrů jsou obohaceny o škroby a další zahušťovadla, různé konzervanty a jiná aditiva. Pokud se jim chcete vyhnout, není nic snazšího, než si udělat takový sýr domácí a je vlastně jedno, jak mu budete říkat. Protože se každý vyrábí trochu jinak, jsou i recepty na přípravu podobných sýrů různé. Tři z nich jsme vyzkoušeli, abychom porovnali ceny i konzistenci hotového výrobku. A jaký je výsledek?
Lučina z jogurtu a smetany
Jde asi o nejčastější recept na lučinu, na který narazíte. Využívá se v něm jogurt, nejlépe nějaký hustý a smetanový a smetana ke šlehání, kterou v některých receptech nahrazuje kysaná smetana. Varianta se šlehačkou je ale jemnější a smetanovější. Příprava takové lučiny je snadná, ovšem poměrně zdlouhavá. Výsledek je ale příjemně krémový a jemný.
Budete potřebovat: 300 g bílého (řeckého) jogurtu, 100 ml smetany ke šlehání a špetku soli.
Postup: Jogurt dejte do misky a smíchejte se smetanou (tu můžete předem vyšlehat, ale není to nutné). Pak vše dejte do cedníku vyloženého utěrkou nebo nějakým plátýnkem, zakryjte a nechte 12-24 hodin vykapat nad hrncem někde v chladu. Chcete-li proces urychlit, utěrku zabalte a směs zatižte talířkem, aby syrovátka rychleji vykapala.
Na kolik vyjde: řecký jogurt 40 Kč, 100 ml smetany ke šlehání 16 Kč – celkem 56 Kč. Získáte cca 200 g lučiny, 100 g Lučiny stojí 26 Kč. Cena za domácí lučinu je tak přibližně stejná jako za tu z obchodu.
Lučina z tvarohu a smetany
Obdobou prvního receptu je i tento, v němž jogurt nahrazuje tvaroh, do něhož se pro zjemnění přidává zakysaná smetana. Předností této varianty je, že je hustší, takže se konzistencí víc blíží opravdové Lučině.
Budete potřebovat: 250 g tučného tvarohu, 1 kelímek zakysané smetany, špetka soli.
Postup: Tvaroh se zakysanou smetanou smíchejte, vložte do plátna, dejte na síto, to postavte na nějakou hlubší misku a nechte vykapat 24 hodin přikryté v lednici. Hotový sýr můžete dochutit kořením, bylinkami nebo třeba sušenými rajčata.
Na kolik vyjde: tvaroh 33 Kč, zakysaná smetana 27 Kč – celkem 60 Kč. Z tohoto množství získáte sýra o trochu víc, cena je přibližně stejná jako za sýr z obchodu.
Krémový sýr z mléka
Tato verze se spíš blíží klasickému krémovému smetanovému sýru. Její předností je, že je rychle hotová, takže ji vyrobíte i během chvilky, když si uvědomíte, že nemáte doma sýr na pomazánku nebo jen k namazání na pečivo. Suroviny na sýr navíc určitě budete mít doma, vystačíte se totiž jen s mlékem a citronovou šťávou. A jak na to?
Budete potřebovat: 1 l plnotučného mléka, šťávu z poloviny citronu a trochu soli.
Postup: Mléko nalijte do hrnce a přiveďte k varu. V tu chvíli nalijte do mléka citronovou šťávu a odstavte. Během chvilky by se mělo mléko srazit. Když směs vychladne, přeceďte ji přes síto vyložené plátnem a sýřeninu důkladně vymačkejte. Pak ji dejte do mixéru společně se špetkou soli a mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Ten je ještě trochu tekutý, stačí ho dát do lednice a vznikne vám krásně hladký krémový sýr.
Na kolik vyjde: mléko 25 Kč, citron 5 Kč – celkem 30 Kč. Získáte cca 170 g sýra. V porovnání s kupovanou Lučinou i s jiným smetanovým sýrem (Philadelphia stojí 125 g 55 Kč) tak tato verze vyjde mnohem levněji.
Náš tip: Podívejte se na postup domácí výroby v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Toastový chléb k snídani: Vychutnat si ho můžete ve slané i sladké verzi
Domácí toastový chléb je pro mnohé složitější disciplína, do které se pustí jen otřelí pekaři. Pokud se ale nebudete bát a zkusíte si ho doma upéct i… Číst více
Jak upéct chléb v domácí pekárně. Vložte do ní suroviny a pak už se jen těšte na výsledek
Máte nového pomocníka do kuchyně v podobě domácí pekárny? Zkuste si s námi připravit svůj první domácí chléb. Věřte nebo ne, není nic jednoduššího.… Číst více
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v… Číst více
Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou… Číst více
Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet… Číst více
Club sendvič vytvořený podle videonávodu: Je sytý a chutný. Vyzkoušejte ho s námi
Tipů na rychlou a chutnou svačinu nebo lehký oběd není nikdy dost. Inspirujte se těmito club (klubovými) sendviči, které krásně zasytí a zároveň… Číst více
Luxusní snídaně ze zbytků? Tenhle sladký francouzský toast chutná i Zdeňku Pohlreichovi!
Geniální zbytkové jídlo, které v různých obdobách… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou smažené skořicové rolky ze zbytků toastového chleba. Příprava je rychlá, chuť božská
Máte rádi opečené toasty s marmeládou? A když… Číst více
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Jde sice jen o toastový chléb namazaný arašídovým… Číst více
Sendviče s okurkou milovala královna Alžběta II. Podle originálního receptu musí nejdřív okurka pustit vodu, pak se ochutí mátou
Když se řekne sendvič, většina lidí si představí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V domácím jogurtovači připravíte skvělé jogurty za pár korun. Podle čeho vyberete vhodný přístroj?
Smetanové krémy jsou v létě vhodnější než máslové krémy. Víte, jaké to jsou a jak je připravit?
10 nejlepších receptů na pomazánky plus užitečné tipy, na čem je podávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Recept na jednoduchý domácí margarín bez „éček“: Zdravější než z obchodu a připravený do půl hodinky
Chcete si upéct originální americký cheesecake? Jednu surovinu byste neměli vynechat!
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí lučinu z jogurtu a smetany nebo jen z mléka a citronu? Jednoduchý postup zvládne každý
Komentáře
5. 3. 2023 12:29
A akci se dá koupit řecký nebo tučný jogurt i za 60kč na kilo, z toho je tak 700g sýra. Cenově nemá konkurenci oproti obchodu. Pozor na to, když použijete levnější a méně tučný jogurt, bude více syrovátky a méně sýra, třeba jen 400g z kila jogurtu. Navíc sýr nebude krémový, ale spíše suchý. Pro dietáře ok, ale jinak nedoporučuji šetřit a kupovat méně tučný jogurt, pak stejně musíte přidat drahou smetanu. Namazané na chleba a posypané bylinkama nemá chybu