Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Víte, proč Řekové patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku? Kromě veselé povahy a lásky k životu jim k tomu přispívá také dobré jídlo. Základem jejich lahodného jídelníčku jsou čerstvé suroviny, zelenina, domácí sýry a hlavně kvalitní olivový olej. Obohaťte také vy váš jídelníček o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.

Víte, proč Řekové patří k jednomu z nejzdravějších národů na světě a dožívají se velmi vysokého věku? Kromě veselé povahy a lásky k životu jim k tomu přispívá také dobré jídlo. Základem jejich lahodného jídelníčku jsou čerstvé suroviny, zelenina, domácí sýry a hlavně kvalitní olivový olej. Obohaťte také vy váš jídelníček o tajemství, která věděli již antičtí Řekové.

Na začátku letních měsíců se většina z nás těší na dlouhá a slunečná odpoledne strávená na terase s přáteli. K tomu neodmyslitelně patří i grilování a lehké letní saláty. Inspiraci pro oživení klasických pokrmů najdete také na Peloponésu. Ogrilujte dobře ochucenou cuketu, papriky plněné sýrem feta a nezapomeňte na čerstvý zeleninový salát. Potěšíte nejen své chuťové pohárky, ale také štíhlou linii. Důležité je dochucení pokrmů typickým kořením a nikdy nesmí chybět ten nejlepší olivový olej. Výhodou řecké kuchyně je, že využívá především čerstvé a sezónní potraviny a je bohatá na rostlinné potraviny a mononenasycené tuky, které uvítá i naše srdce.

Jak vybrat správný olivový olej?

Chuť oleje závisí na typu oliv, ale také na způsobu zpracování. Při výběru vám může být pomůckou i barva. Většinou platí, že oleje zelené až hnědozelené barvy mají výraznější chuť. Minerva Extra panenský olivový olej je unikátní tím, že má příjemné aroma a zachovává původní chuť čerstvých oliv. Kromě kulinářského zážitku dodá tělu vitamíny, které posilují imunitu a podporují trávení. Ideální je do zeleninových salátů i na grilování. Pro odlehčení vařených pokrmů sáhněte po olivovém oleji Minerva Classic. Je to kombinace extra panenského a rafinovaného oleje a v Řecku patří mezi nejpoužívanější. Velice specifickým olejem je Minerva Kalamata, který pochází z vybraných oliv ze slunečné oblasti Kalamata. Olej z těchto oliv má unikátní vlastnosti, je hutný, silný, plný chutí a s nezaměnitelnou silnou vůní oliv. Je ideální do pokrmů, kde jeho chuť může vyniknout, do salátů nebo do těstovin, či jen tak samotný na čerstvé pečivo. I ty nejnáročnější spotřebitele potěší Minerva Bio extra panenský olivový olej, který je vyráběný v souladu regulí pro organické BIO výrobky. Díky příjemnému aroma, nezaměnitelné chuti a vůni čerstvých oliv promění pokrmy v delikatesu. Navíc se hodí jak do teplé, tak do studené kuchyně. 

Více o řeckých olivových olejích Minerva na www.minerva-foods.com/cz.

Vyzkoušejte Spanakopitu - lehkou řeckou svačinku

Tradiční pokrm Spanakopita je v Řecku lahůdkou již přes 400 let. Lze ho servírovat jak teplý, tak studený.

     Na přípravu Spanakopity potřebujete:

     Filo těsto:

      350 g mouky hladké

      1/2 lžička soli

      125 ml horké vody

      2 lžíce olivového oleje (Minerva Extra panenský olivový olej)

      Nebo můžete použít listové těsto

      Náplň dle vlastní chuti:

      Feta sýr, špenát, kozí sýr, olivy, sušené rajčata, míchané vejce se slaninou

Postup přípravy:

Do velké mísy dejte hladkou mouku a za stálého míchání přidávejte horkou vodu. Těsto míchejte ještě asi 10 minut. Do těsta poté přidejte olivový olej a důkladně ho vpracujte. Těsto poté přikryjte a nechte ho dvě hodiny odpočinout. Vypracované těsto je potřeba vyválet dotenka a poté ho nakrájejte na čtverečky, které se plní libovolnou náplní.

Můžete naplnit sýrem feta, olivami, špenátem, sušenými rajčaty nebo míchanými vejci se slaninou. Přehnuté a naplněné těsto vždy zmáčkněte vidličkou, aby se při pečení neotevřelo.

PR článek

Komentáře

jana

26. 8. 2014 14:33

saminka365 - píší, že se to peče....vyzkouším, může být velmi dobré

saminka365@seznam.cz

28. 7. 2014 08:32

To se peče nebo vaří?

hana

19. 7. 2014 10:45

:-?musim to vyzkouset , asi je to na zpusob nudloveho testa coz muze byt dobre ,Dekuji za tip

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli