Alžběta II. v kuchyni: Recept na její palačinky se zvláštní ingrediencí si vyžádal i americký prezident Eisenhower
6. 5. 2023 Ostatní
Spojené království žije korunovací nového krále Karla III., přesto se myšlenky mnohých Britů stále vrací k milované Alžbětě II. Zesnulá panovnice totiž měla ke svému lidu blízko a často ho překvapila tím, jak „obyčejná“ dokázala být. To dokládá i recept, na který upozornil například The Daily Mail, v němž bývalá britská královna učí prezidenta USA, jak připravit dokonalé palačinky.
Slib prezidentovi
Britská panovnice poskytla recept Dwightu D. Eisenhowerovi v roce 1960, uvádí britský deník The Daily Mail. Americký prezident se totiž, společně se svou manželkou Mamie, s Alžbětou II. setkal rok před tím na jejím zámku Balmoral. Zde se nejmocnější muž a žena světa bavili o palačinkách, na které královna slíbila poslat recept.
Mohlo by vás zajímat
Přísná dieta vs. sladké
„Když jsem v dnešních novinách viděla vaši fotografii, jak stojíte před grilem a připravujete křepelky, připomnělo mi to, že jsem vám nikdy neposlala recept na palačinky, který jsem vám slíbila,“ napsala v dopisu 34. americkému prezidentovi Alžběta II. Nezapomněla zdůraznit, že se jedná o recept na 16 porcí a je velmi důležité „hodně šlehat“. Zvláštní je, že se královna, držící přísnou dietu, podělila s prezidentem USA zrovna o rady, týkající se sladkého pokrmu.
Královniny tipy
Královna například radila Eisenhowerovi i s tím, na co si má dát při přípravě těsta pozor. „Když palačinek připravuji menší počet, dávám zpravidla méně mouky a mléka, ale ostatní přísady používám tak, jak je uvedeno,“ napsala v dopise do Bílého domu. „Zkoušela jsem také místo cukru použít zlatý sirup (vyrábí se svařením třtinové cukrové šťávy - pozn. red.) nebo třtinovou melasu a bylo to také velmi dobré,“ dodala.
Queen Elizabeth's own pancake recipe (drop scones)
by u/AncalagonArt in PotasticP
Alžbětiny královské palačinky
Na přípravu palačinek podle britské královny budete potřebovat: 4 hrnky hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky vinného kamene a 2 lžíce rozpuštěného a vychladlého másla.
Jak na to?
- Rozšlehejte vejce, cukr a asi polovinu mléka, přidejte mouku a dobře promíchejte.
- Podle konzistence těsta přidejte zbytek mléka, jedlou sodu a vinný kámen. Vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Po důkladném vyšlehání můžete začít smažit palačinky na rozpálené pánvi s troškou oleje po obou stranách dozlatova. Hotové palačinky naplňte marmeládou nebo ovocem či čokoládou, dle své chuti.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vítěz Pohlreichova souboje restaurací Petr Kunc ze Salabky: Jsem perfekcionista a workoholik, do soutěže jsme šli vyhrát!
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Perníková omáčka: Bohatá chuť a vůně koření skvěle ladí s masem, uzeninami i dezerty, důležitý pro její přípravu je ten správný perník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05