Halloweenské pochoutky!
24. 10. 2014 Historie a zajímavosti
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Strašidelný svátek Halloween se pomalu blíží, a proto Vám přinášíme pochoutky, které Vám zpříjemní jeho oslavy. Symbolem Halloweenu jsou samozřejmě úžasné dýně, které nejen skvěle vypadají, ale také famózně chutnají, a proto nemohou chybět ani v následujících receptech!
Dýňový cupcake!
Ingredience: ½ šálku másla, 1 šálek hnědého cukru, 1/3 šálku krystalového cukru, 2 šálky polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, 1 lžička nastrouhaného zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky rozdrceného hřebíčku, ½ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 2 vejce, ½ šálku podmáslí, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 ¼ šálku dýně (pyré, kompot, nebo čerstvá dýně nadrobno nakrájená)
Troubu předehřejte na 180°C.
Ušlehejte máslo s cukrem do nadýchané pěny. Postupně zašlehejte vejce.
Prosátou mouku smíchejte se suchými ingrediencemi a jemně ji vmíchejte k máslu, cukru a vejcím.
Nakonec přidejte dýni a vše zamíchejte. Cupcakes pečte 23-25 minut a po vychladnutí zdobte oblíbenou krémovou polevou, marmeládou nebo šlehačkou.
Dýňové máslo
Ingredience: 2 malé dýně, 2 lžíce másla, 2 šálky hnědého cukru, ¼ šálku jablečné šťávy, ½ lžičky vanilkového extraktu, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, ½ lžičky muškátového oříšku, ¼ lžičky rozdrceného hřebíčku
Dýně rozřízněte, odstraňte z nich semínka i vnější slupku a nakrájejte je na malé kostičky.
Přes noc dýně naložte s jablečnou šťávou, cukrem, vanilkovým extraktem a kořením.
Poté směs pozvolna vařte na malém plamenu, a to až několik hodin, dokud nejsou dýně měkké. Poté směs rozmixujte ponorným mixérem a přidejte máslo. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží dýňové máslo v lednici až dva týdny.
Dýňové máslo je výborné na křupavých toastech nebo třeba na výše zmíněných dýňových cupcakes.
Pečená dýňová semínka
Semínka vydlabejte z vnitřku dýně, pořádně je opláchněte pod proudem teplé vody a odstraňte z nich dužinu. Smíchejte se lžicí oleje nebo rozpuštěného másla a rovnoměrně je rozprostřete na pečícím papírem vyložený pekáč. Osolte nebo okořeňte podle chuti. Pečte při teplotě 180°C po dobu 10 minut dozlatova. Během pečení je občas promíchejte – snadno se totiž připalují.
Užívejte si podzimních chutí! Brzy Vám přineseme další inspiraci!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Připravujete tento rok halloweenskou party? Máme pro vás dokonale strašidelné, ale jednoduché občerstvení
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 1 hodinou
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 2 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 20 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Komentáře
30. 10. 2014 12:24
25. 10. 2014 14:12