Líska je nejen krásná, ale i užitečná dřevina. První rok je nutné ji hodně zalévat, oříšků se poprvé dočkáme za tři roky
18. 6. 2023 Zahrada
Potřebujete vyřešit živý plot, větrolam či zakrýt nevzhledný objekt hyzdící váš výhled? Všechno tohle dokáže obstarat líska obecná a jako bonus budete moci sklízet oříšky. Líska má mnoho podob a uplatní se jak v užitkové, tak v okrasné zahradě.
Užitkový keř, ale i parádní solitérní tvary
Líska je opadavý keř, který dorůstá od dvou do šesti metrů. Můžete také zakoupit lísku zapěstovanou na kmínku. V krajině se s lískami nejčastěji setkáme v podrostu světlých lesů či na mezích. Existuje však hodně kultivarů, které jsou určené pro pěstování v zahradách či sadech.
Líska je povahou hustý keř, a proto se dá použít jako větrolam či do volně rostoucích živých plotů. Její hustá kořenová soustava dokáže zpevňovat svahy. Některé odrůdy udělají parádu i jako solitéry – zejména tajemně působící odrůdy se zkroucenými listy – Medusa, Contorta či červenolistá Red Majestic.
Mohlo by vás zajímat
Sázíme a upravujeme lísky
Líska je keř naprosto nenáročný a poměrně rychle rostoucí a jejich životnost je 100 let. Neustále vyrůstají nové pruty. Lísku si zakoupíte nejčastěji v zahradnictví v kontejneru. Pokud máte hodně chudou zeminu, dopřejte jí do vykopané jámy trochu kompostu či hnoje.
První rok od výsadby dbáme na zálivku, zejména pokud dlouho neprší. Líska skvěle snáší i řez a můžeme tak dle potřeby prosvětlit či dosáhnout požadované výšky. Pokud se ovšem nechceme připravit o sklizeň oříšků, tak zacházejme s nůžkami a pilou střídmě.
Oříšků se dočkáme za pár let
Líska obecná se pěstuje především pro své chuťově vynikající plody. Květy má jednopohlavní samčí tzv. jehnědy, které se objevují ještě před vyrašením listů, a květy samičí má ukryté v pupenech. Ale pozor: Líska je větrosnubná a cizosprašná, potřebuje tedy k opylení dalšího jedince. Vysazujeme proto raději směs odrůd.
Oříšky dozrávají v září až říjnu, poprvé to bude za tři až čtyři roky. Napoví vám skořápka, pokud hnědne a oříšek lze vyjmout z obalu listenů, tak je čas sklízet. Zralé oříšky také opadávají zejména ve větru na zem.
O době sklizně budou však pravděpodobně vědět první veverky, které k vám do zahrady budou rády chodit pro zásoby. Lískové oříšky mají pestré uplatnění při pečení ale i přímé konzumaci. Oříšky z dovozu nepocházejí od lísky obecné, ale nejčastěji od lísky největší pěstované v jihovýchodní Evropě, malé Asii a na Kavkazu.
Líska mnoha barev
Chcete do zahrady zvláštní element? Žádný problém. Líska nemusí mít jen typicky zelené listy. Vybrat si můžete lísky s listy do červena či žluta. Odrůda Purpurea má vínově červené listy. Během léta se barva listů mění do tmavě zelené s vínovým přelivem, avšak současně na koncích větví stále přirůstají listy nové v temně vínové barvě. Odrůda Aurea zase vynikne žlutavou barvou listů, které jsou ještě výraznější během podzimu, tato však plodí méně.
Zdroje informací:
Kniha Stromy, Pokorný - Matoušová – Konečná
Kniha Stromy a keře, Hecker U.
Havlis.cz: Líska obecná
Nkz.cz: Lískový keř: proč a jak ho na zahradě pěstovat
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Největší sportovní událost roku, olympijské hry v… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Tlusté japonské nudle udon: Skvěle nasáknou chuť vývaru nebo omáčky, ale nepsaným zákonem je, že je musíme srkat
V asijské kuchyni se nepoužívají pouze rýžové… Číst více
Jaké jsou nejznámější druhy nudlí v asijských pokrmech a jak je připravit, aby chutnaly stejně dobře jako v asijském bistru? Poradíme, jak se v nich vyznat
Asijské nudle se vyrábějí z různých druhů surovin a mouky. Každý druh má jiné vlastnosti a jinak se vaří. V asijské kuchyni je velmi důležitá… Číst více
Den smažených krevet
Maso krevet obsahuje velké množství vitamínů a kyselinu listovou, spoustu minerálů a bílkovin. Proto jsou krevety považovány za dietní surovinu.… Číst více
Zázrak jménem miso pasta: Japonci jí vděčí za dlouhověkost i za pátou chuť umami
Neobešla by se bez ní polévka miso, která její… Číst více
Pokrmy z asijských bister snadno připravíte i doma. Vyzkoušejte třeba kousky masa nebo zeleniny v tempuře
Odkud je tempura Její historie je zajímavá. Wikipedie uvádí, že tempura pochází z portugalského regionu Alentejo, odkud ji v 16. století přivezli… Číst více
Znáte japonské pohankové „špagety“ soba? Zkuste si je připravit podle našeho receptu!
Špagetám se podobají, jsou ale placatější a mají… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Zelenina schovaná do křupavého těstíčka: Tempura vyžaduje ledové těsto a rychlé smažení, pak je výsledek fantastický
Smažení určitě nepatří mezi zdravé úpravy jídla… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá domácí nutella: Připravíte si klasiku z lískových oříšků nebo verzi s bílou čokoládou?
Muchovník si vystačí s běžnou zeminou a polostínem. Správná péče bude odměněna lahodnými indiánskými borůvkami
Lískové oříšky doplní energii po běhání, zmírní stres a ještě skvěle „nakrmí“ váš mozek!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Kávová sedlina do kompostu patří, zbytky masa tam nesmí aneb Praktické informace pro zahradní kompostování krok za krokem
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
Dejte to k ledu! Máslo, ořechy, sýry... Víte, co vše se dá zamrazit a jak to správně udělat?