Cuketové muffiny jsou vláčné a plné chutí. Spotřebujete i zbytky z lednice, navíc je dokáže upéct každý, a to velmi rychle
17. 7. 2023 Ostatní
Cukety na všechny způsoby. Právě tak v současnosti vypadají mnohé české a moravské kuchyně. Úroda je totiž taková, že docházejí klasické recepty, jak zeleninu upravit. Zkuste tedy netradičně použít cuketu do muffinů, budou díky ní krásně vláčné.
Využijte, co dům dá
Po několika týdnech, kdy na zahradách dominuje nadúroda cuket, je velmi složité stále vymýšlet, jak tuto surovinu ještě využít a být při tom originální. Kdo už upekl perník, uvařil polévku nebo cuketu použil třeba do ratatouille, hledá další způsoby úpravy. Přitom se stačí podívat do lednice, jaké potraviny nám „zbyly“ a použít je do jednoduchého receptu.
Mohlo by vás zajímat
Nebojte se experimentů
Muffiny z cukety totiž mohou obsahovat třeba zbytky šunky či salámu, skvěle se do nich hodí sýr, a to jak eidam, tak třeba feta, perfektně v nich vynikne i paprika. Nebojte se ovšem ani experimentovat s kořením a do těsta na muffiny si přidejte to, co máte nejraději.
Cuketové muffiny
Na přípravu 12 kusů (standardní plech na muffiny) vynikajících cuketových pochoutek budete potřebovat: 150 g cukety, 2 vejce velikosti M, 180 ml polotučného mléka, 40 g másla, 1 lžičku prášku do pečiva, 130 g sýru cottage, 160 g hladké špaldové mouky, 60 g šunky, 70 g tvrdého sýra, ½ papriky (např. čerstvé či sterilované kapie).
Jak na to?
- Do mísy najemno nastrouhejte čerstvou cuketu . Osolte ji a nechte pár minut odpočívat. Přes cedník odstraňte vodu, kterou cuketa pustí.
- Do další nádoby si připravte mouku, do níž přidejte prášek do pečiva a sůl. Postupně přimíchávejte mléko, cottage a vejce velikosti M.
- Šunku a sýr si nakrájejte na malé kousky, které vmíchejte do těsta.
- Přidejte cuketu a vzniklou směsí naplňte košíčky na muffiny.
- Naplněné košíčky vložte na plech na pečení muffinů.
- Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C zhruba 50 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Cuketa může způsobit, že bude špejle stále trochu vlhká, ale to není na škodu.
- Po vychlazení ozdobte muffiny proužky papriky.
Náš tip: Pro lehčí vyndání muffinů z košíčků použijte místo papírových ty silikonové, popřípadě místo plechu zvolte velkou silikonovou formu na muffiny.
Zkusili jste už vynikající cuketový bramborák? Jestli ne, nabízíme vám náš videorecept:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Sterilované kapie jsou atraktivní pro zdobení pokrmů studené i teplé kuchyně. Na jejich zaváření není nic složitého
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem internetu je rychlá cottage pizza jen ze dvou ingrediencí: Těsto připravíme do 5 minut, hodovat můžeme do půl hodinky
Cuketa s mrkví a hráškem: Výraznou chuť dodá cibule a česnek, zalitá sýrovou omáčkou uspokojí i náročné strávníky
Upekli jsme nadívaná vejce podle M. D. Rettigové: Zužitkují se do nich vykoledovaná vajíčka i starší pečivo a jídlo chutná skvěle