Marry me chicken aneb Jídlo, u kterého se žádá o ruku: Dokonale šťavnaté kuře ve smetanové omáčce s bylinkami a chilli chutná božsky
19. 7. 2023 Vaření
Na to, jak upravit kuřecí steaky, aby byly co nejšťavnatější a nejchutnější, existuje spousta receptů. Jedním z těch nejlepších je americký hit marry me (vezmeš si mě) chicken. Luře v luxusní krémové omáčce se skládá z mnoha trochu nesourodých surovin, vytvoří ale dokonalou harmonii chutí. Až tak, že se klidně hodí i k žádosti o ruku.
Kuře, kterým se žádá o ruku
Marry me chicken je hlavně v Americe hitem posledních let. Recept na tento pokrm je jedním ze známých virálů - proslavil se totiž díky šíření na sociálních sítích. Pokrm je propojením tradic italské a americké kuchyně. Kombinuje klasické italské chutě, přičemž jim dodává trochu americký nádech. Jedním z možných vysvětlení, proč se tento pokrm jmenuje Marry me chicken, je způsob, jakým se chutě při vaření spojují.
Ačkoli se omáčka skládá z mnoha možná nesourodých ingrediencí, nakonec tvoří dokonalý celek. Romantičtější však je spíš verze související s báječnou chutí pokrmu. Ta je důkazem rčení o tom, že láska prochází žaludkem. Když toto kuře uvaříte svému partnerovi, ihned po jídle vás prý určitě požádá o ruku.
Mohlo by vás zajímat
Jak na šťavnaté kuře ve smetanové omáčce?
Kuře marry me je na přípravu poměrně jednoduchý pokrm, který zvládnete uvařit i za 30 minut od příchodu z práce a možná i dřív, než váš přítel stihne někde koupit kytici růží. Marry me chicken se trochu podobá italské specialitě - kuřeti na toskánský způsob, prý je ale ještě mnohem lepší. Jde vlastně jen o kuřecí plátky, obvykle kuřecí prsa, dušená v omáčce ze smetany, sušených rajčat, špenátu a parmazánu, ochucené oreganem, tymiánem, bazalkou, česnekem a chilli vločkami.
Chilli papričky navíc v pokrmu poslouží trochu i jako afrodiziakum, jímž si žádost o ruku ještě víc pojistíte. Společným povařením pak vznikne fantastická krémová omáčka, která výborně doplní šťavnaté kuřecí maso. Místo kuřecích prsou lze použít i vykostěná kuřecí stehna, jen počítejte s tím, že jejich úprava je o trochu delší. Když pak nakonec celý pokrm doplníte a ozdobíte čerstvými bylinkami, bude vypadat mnohem efektněji a jeho chuť bude ještě výraznější.
Recept na kuře pro romantiky
Chcete-li, aby vám konečně někdo vyznal lásku nebo vás požádal o ruku, je kuře marry me ideálním kandidátem na romantickou večeři. A pokud jste již šťastně zadaní, můžete si je připravit jen tak, prostě proto, že chutná božsky. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 3 velká kuřecí prsa bez kůže a kostí, podélně nakrájená na tenčí plátky, ½ lžičky soli, ¼ lžičky mletého černého pepře, 50 g hladké mouky, 30 ml olivového oleje, 2 polévkové lžíce másla, 3 stroužky česneku rozetřeného najemno, 240 ml kuřecího vývaru, 240 ml tučné smetany, 43 gramů nastrouhaného parmezánu, 1 lžičku chilli vloček, ¼ lžičky oregana, ¼ lžičky tymiánu, ⅓ šálku sušených rajčat nakrájených na kousky a 1 lžíci čerstvých bazalkových lístků.
- Kuře osolte a opepřete, pak ho obalte v mouce a přebytečnou mouku oklepejte.
- Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a pak na něm rozpusťte máslo. Pánev otáčejte, aby se rovnoměrně pokryla olejem a máslem.
- Na tuk vložte plátky kuřete a opékejte je 4-5 minut z každé strany nebo dokud není kuře zlatavě hnědé a propečené. Přendejte na talíř, přikryjte a dejte stranou.
- Do pánve dejte česnek a osmahněte ho po dobu jedné minuty nebo dokud není voňavý. Přidejte kuřecí vývar, snižte teplotu a přidejte do pánve smetanu a parmazán. Omáčku několik minut povařte a poté ji dochuťte chilli vločkami, tymiánem a oreganem.
- Podle chuti osolte a opepřete, přidejte sušená rajčata, pak vraťte kuře do omáčky a nechte omáčku ještě několik minut povařit a zhoustnout. Ozdobte nasekanými lístky čerstvé bazalky a podávejte teplé na těstovinách nebo rýži.
Náš tip: Pokud jste měli celé kuře, z kuřecích stehen si můžete připravit třeba tento pokrm se žampiony podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezinárodní den kuchařů
Den všech kuchařů můžete oslavit třeba tím, že zajdete do vyhlášené restaurace či oblíbené hospůdky. Mezinárodní den kuchařů se pojí také s… Číst více
Historie zavařování: Původně se sklenice uzavíraly pytlíkem z vepřového měchýře a na marmelády se lil parafín
Nakládání do soli, octa, medu i oleje, sušení,… Číst více
Pěstování brambor v českých zemích: Připomeňte si s námi, co to je plečkování a k čemu sloužil rozbíječ nebo čert
Jídla z brambor najdete v jídelníčcích napříč… Číst více
Šéfkuchař radí: Jak si doma připravit dokonalý Caesar salát a jak se nenechat napálit v restauraci? Tohle si hlídejte!
K létu jednoznačně patří osvěžující saláty. Mezi… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá dokonalou žemlovku na plech. S tvarohem a rumem chutná božsky!
Obyčejné jídlo našich babiček může zazářit také… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Vyhlášený kuchař Miroslav Kalina dělá na Vánoce kapra po Novohradsku, který voní česnekem a na přípravu je snazší
Miroslav Kalina rád vaří z kvalitních surovin a z… Číst více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá vyhlášené vepřové pepřenky a přidal i recept navíc
Vepřenky nebo pepřenky? Pro šéfkuchaře Hliněné… Číst více
Stravovací návyky modelky Naomi Campbell: Má seznam zakázaných potravin a v letadle by jídlo nikdy nepozřela, říká její kuchař
Naomi Campbell patří od svých patnácti let mezi… Číst více
Ladislav Špaček radí, jak se zachovat při placení v restauraci: Nedat „dýško“ je neobvyklé, v Americe vyžadují i 18 %, říká expert na etiketu
Návštěva restaurace má být spojena především s… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kukuřičná žebírka aneb Corn ribs jsou hitem internetu. Důležité je správně nařezat kukuřici a dobře ji okořenit
Kuřecí supreme: Prsa s kůží a částí kosti jsou podle názvu to nejlepší z kuřete. Luxusní šťavnatý steak je toho důkazem
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 16 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 23 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Jakým způsobem a jak dlouho se vaří kuře? Rozhodující je, jestli vaříme vývar, polévku nebo kuře v omáčce
Plněná kuřecí prsa s pepřovou omáčkou jsou úžasně šťavnatá. Důležitý je správný výběr pepře a pikantní chuť dodá i klobása
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů