Hit internetu: Zavařené brambory vydrží až dva roky. Připravují se snadněji než okurky, chutnají lépe než jiná zelenina
1. 8. 2023 Ostatní
Brambory jsme zvyklí skladovat především ve sklepech či spížích. Věděli jste však, že se dají, stejně jako mnoho další zeleniny, také zavařit. Nic na tom není a v tomto stavu vám zásoby na chladném místě vydrží až dva roky.
Pozor na teplotu i světlo
Skladování brambor je věčným tématem. Většina odborníků se shodne na tom, že důležitá je pro brambory tma a teplota kolem 5-7 stupňů. V těchto podmínkách by neměly zelenat ani vadnout či klíčit. Pokud by se teplota dostala pod doporučenou hodnotu, hrozí, že nám brambory zesládnou.
Mohlo by vás zajímat
Zásoby na zimu
Když splníme všechny podmínky, které jsou pro vhodné uskladnění doporučeny, můžeme si na zhruba půl roku oddychnout, protože brambory tuto dobu bez problémů vydrží. Je tedy praktické si koupit větší zásobu v době, kdy je dostatek kvalitních brambor, navíc za rozumnou cenu.
Pokud ovšem nemáme možnost dodržet všechny potřebné podmínky, můžeme sáhnout po sice netradičním, ale funkčním způsobu uskladnění. Jednoduše brambory zavaříme, obdobně, jak to děláme například s okurkami.
Tento postup je aktuálně hitem sociálních sítí, takže se můžete snadno inspirovat podle následujícího videa, anebo si přečtete naše rady níže.
Jak na zavařené brambory
Na dvě sklenice o objemu 1,5 litru budeme potřebovat tyto suroviny: 2 kg menších brambor, 3 chilli papričky, 2 mrkve, 6 bobkových listů, 6 stroužků česneku, 2 lžičky semen kopru, 2 lžičky barevného pepře, 4 kuličky nového koření, 2 lžička cukru, 4 lžičky soli a 2 lžičky 70 % octa (můžeme nahradit 10 lžícemi kvasného lihového octa).
Jak na to?
- Brambory oloupeme a vložíme do hrnce.
- Zalijeme je horkou vodou tak, aby byly všechny pod hladinou.
- Vaříme 3-4 minuty.
- Mezitím nakrájíme papriky a mrkev na silnější kolečka.
- Do každé sklenice vložíme 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 1 lžičku semen kopru, 1 lžičku černého, zeleného a růžového pepře a 2 kuličky nového koření.
- Přidáme 1 nakrájenou mrkev, 1 a 1/2 papričky a brambory.
- Posypeme lžičkou cukru a dvěma lžičkami soli. Zalijeme 1 lžičkou octa a vařící vodou. Pevně uzavřeme víčkem.
- Sklenice položíme a zabalíme do deky, kde je necháme chladnout 20-24 hodin. Brambory jsou připraveny ke konzumaci zhruba po dvou týdnech.
- Pokud chcete, můžete zvolit ještě jiný způsob zavařování brambor, a to v mikrovlnné troubě podle našeho návodu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů