Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dirty Martini Pasta: Těstoviny s chutí slavného drinku vás dostanou kombinací slaných oliv, voňavého citronu a výrazné gorgonzoly
Zdroj: Freepik, freepik

Zkoušíte rádi různé novinky a neobvyklé recepty? V tom případě budete z Dirty Martini těstovin nadšeni. Jeden z nejnovějších hitů TikToku v sobě spojuje všechny chutě stejnojmenného drinku. Alkohol v něm přitom není pro nic za nic, zajistí totiž mnohem bohatší chuť celého pokrmu. 

Těstoviny s alkoholem jsou hit

Jeden z nejnovějších virálů sociální sítě na sdílení videí TikTok má hodně společného s další populární specialitou poslední doby - těstovinami penne alla vodka s krémovou rajčatovou omáčkou, o níž jsme již psali. Oba recepty jsou výjimečné tím, že se omáčka vylepšuje tvrdým alkoholem – vodkou nebo ginem, který se ovšem během vaření vypaří, takže se nemusíte bát, že byste se po jídle opili. Omáčce však dodá neuvěřitelný šmrnc. Díky alkoholu se totiž dokonale zvýrazní všechny chutě v ní ukryté. 

Podle slavného drinku

Inspirací pro vznik Dirty (špinavé) Martini Pasta byl drink stejného názvu. Tento nápoj gentlemanů s více než sto let starou tradicí dokonce rád popíjel a nabízel svým hostům sám americký prezident Franklin D. Roosevelt. Drink se připravuje podobně jako proslavený nápoj Jamese Bonda Dry Martini ze suchého vermutu a ginu nebo vodky a oliv. Na rozdíl od něj jej však olivy jen nezdobí, navíc se totiž do koktejlu přilévá kapka olivového nálevu, která mu dodá zajímavou slanou příchuť. O popularitě drinku svědčí i fakt, že se jeho chutě dostaly nejen do těstovin, ale i do omáčky ke kuřecímu či vepřovému masu nebo do salátového dresinku.

Výrazná omáčka vylepšená gorgonzolou

S receptem na Dirty Martini těstoviny přišla jistá uživatelka TikToku Emily Eggers, která natočila video, jež si získalo mnoho nadšených ohlasů. Při přípravě použila suroviny ze známého drinku – tedy olivy, gin nebo vodku a také citronovou kůru, jíž se nápoj rovněž často zdobí.  K tomu pak přidala máslo pro krémovost, nasekanou čerstvou petrželku a sýr s modrou plísní pro větší „špinavost“ jídla.

Právě tento sýr (použít lze italskou gorgonzolu i českou nivu) vše sjednotí v jeden dokonalý celek a dá vyniknout chuti oliv. Slanost oliv a olivového nálevu pak dobře vyvažuje svěží citronová kůra a čerstvá petrželka. Pokud místo chuťově neutrální vodky zvolíte do těstovin raději gin, dodáte jim ještě zajímavou vůni jalovce

Recept na Dirty Martini Pasta

Příprava Dirty Martini Pasta je snadná, jako rychlovka k večeři jsou tedy ideální. V originálním receptu se používají špagety, klidně je ale můžete vyměnit za jakékoliv jiné vámi oblíbené těstoviny. Z oliv jsou nejvhodnější speciální výrazně zelené castelvetrano s jemnější chutí, které seženete i u nás. A pokud byste si chtěli už tak dokonalé těstoviny ještě vylepšit, můžete do omáčky přidat opečené kousky kuřecího masa nebo ančovičky, které ještě víc zvýrazní všechny chutě. A jak tedy při přípravě postupovat? 

Budete potřebovat: 300 g těstovin (nejlépe špagety), 1-2 drcené stroužky česneku, 5-7 oliv castelvetrano (nebo jiných oliv) bez pecky, 1 lžíci strouhané citronové kůry, 1-2 lžíce nálevu z oliv, 2 lžíce ginu nebo vodky, 1 lžíci másla, sůl a pepř podle chuti, 1 lžíci čerstvé najemno nasekané petrželky a 1-2 polévkové lžíce nadrobeného modrého sýra typu gorgonzola (nebo niva).

  1. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody a uvařte v ní těstoviny, aby byly akorát tak na skus (al dente). Zatímco se těstoviny vaří, lehce rozmačkejte a pak nadrobno nakrájejte zelené olivy.
  2. Do jiného hrnce nalijte olivový olej a osmahněte na něm drcený česnek, citronovou kůru a nakrájené olivy.
  3. Přilijte vodku nebo gin a olivový nálev, promíchejte a několik minut vařte. Během té doby se alkohol odpaří. Pak do omáčky přidejte máslo, nechte je rozpustit, poté vše prošlehejte, dokud se ingredience nespojí v hladkou omáčku. 
  4. Přidejte uvařené těstoviny a dochuťte solí a pepřem. Hotový pokrm ozdobte dalšími olivami, citronovou kůrou, petrželkou a rozdrobeným modrým sýrem.
@legallyhealthyblonde

dirty martini pasta 🫒🫶🏻🍸 recipe below: **measurements are approx. measure with ur heart!** * 1 clove garlic, minced * 1-2 tbsp olive oil * 5-7 pitted Castelvetrano olives, smashed and chopped lightly * pasta of choice * lemon zest * 1-2 tbsp olive brine * 2 tbsp Gin or Vodka * 1 tbsp butter * salt, pepper * Fresh parsley * crumbled blue cheese (optional) instructions: - add olive oil to a pot over med heat. add garlic and stir. - add lemon zest and olive and sauté until fragrant and garlic is lightly toasted - add gin to hot pot and stir until it is almost evaporated. - add olive brine. - Add butter and stir continuously to emulsify butter until fully melted. - add cooked pasta and combine. season with salt and pepper to taste - serve hot and garnish with olives, lemon zest, fresh parsley, and blue cheese crumbles.

♬ This Will Be (An Everlasting Love) - Natalie Cole

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více