Americký Sad cake neboli „smutný" dort voní oříšky a díky snadnému hrníčkovému receptu je připraven za chvilku
12. 9. 2023 Vaření
Na první pohled vám možná trochu připomene brownies ve světlé variantě, tedy vlastně blondies. Sad cake je však trochu jiný. Jeho příprava je snadná, vystačíte si při pečení s pouhými třemi ingrediencemi, a navíc vás dostane příjemnou oříškovou příchutí.
Trochu smutný koláč
Sad cake v překladu znamená smutný koláč a možná i tak trochu smutně působí. Název však není odvozen od jeho nevýrazného vzhledu, ale podle toho, jak se proměňuje v průběhu přípravy.
Výrazem sad se totiž v angličtině označují i hutné nevykynuté, zkrátka nenadýchané koláče. Takové moučníky, které se během pečení sice zvednou, ale po vychladnutí splasknou. Díky tomu se na koláči vytvoří praskliny pro něj typické.
Mohlo by vás zajímat
Americký koláč ze starých kuchařek
Sad cake je takovým tradiční retro koláčem. Jde o recept ze starých amerických kuchařek, na který se možná trochu pozapomnělo, mnohé americké hospodyňky jej ale dodnes rády pečou, když je chuť na sladké, ale času zoufale málo.
V originále je Sad cake vlastně koláč z polotovaru, konkrétně z v Americe oblíbené pečicí směsi Bisquick, kterou prodává společnost General Mills pod značkou Betty Crocker.
Tato směs mouky, tuku (hydrogenovaného rostlinného oleje), cukru a kypřicího prášku pochází již ze třicátých letech minulého století. Tehdy byla vynalezena jako geniální směs na rychlou přípravu sušenek a inspirací pro její vznik byly sušenky podávané ve vlaku. Její slogan dokonce zněl „za 90 sekund od vybalení do trouby" a díky snadnému použití se z ní posléze začaly připravovat i koláče, palačinky, těsto na pizzu nebo i knedlíky.
Protože se u nás tato směs neprodává, dá se případně nahradit jinou podobnou směsí nebo si ji můžete sami snadno namixovat z jednoho šálku mouky, 1 a ½ lžičky kypřicího prášku, ½ lžičky soli a 2 a ½ lžíce oleje nebo rozehřátého másla.
Hutný, sladký a karamelový
Právě tato pečicí směs neboli baking mix je základem pro přípravu smutného koláče a kromě ní už na něj potřebujete jen cukr a vejce. Když pak všechny ingredience smícháte, nalijete do formy a upečete, vznikne vynikající jednoduchý a hříšně sladký moučník, který možná nevypadá úplně dokonale, ale má zajímavou tak trochu žvýkací a lepkavou konzistenci a příjemnou karamelovou a máslovou chuť.
Uvnitř je pak těsto vlhké a na povrchu krásně lesklé a křupavé podobně jako u brownies, respektive blondies. Snadno si pak tento koláč můžete maličko vylepšit. Obvykle mu trochu jinou chuť dodává strouhaný kokos, čokoládové čočky nebo ořechy (nejčastěji pekany).
Recept na pravý americký Sad cake
Pokud rádi zkoušíte nové recepty, ale dáváte přednost podobným rychlovkám, můžete si „smutný" koláč připravit podle následujícího receptu. Vzhledem k tomu, kolik se do něj dává cukru, si můžete být jisti, že po jeho ochutnání rozhodně smutní nebudete.
Budete potřebovat: 2 šálky hnědého cukru, ½ šálku krystalového cukru, 1 šálek rozpuštěného másla, 2 šálky hladké mouky, 3 lžičky kypřicího prášku, 4 vejce a 1 šálek nasekaných pekanových ořechů (lze použít i vlašské nebo arašídy)
- Předehřejte troubu na 180 °C. V míse promíchejte cukry, přilijte rozpuštěné máslo a vše dobře promíchejte, nejlépe elektrickým šlehačem.
- Pak do směsi postupně a za stálého šlehání přidávejte vejce jedno po druhém. Nakonec do směsi přisypejte mouku, kypřicí prášek a pekanové ořechy a míchejte, dokud nevznikne těsto. To pak nalijte do máslem vymazané formy o rozměrech 22 x 33 cm a pečte 40-45 minut.
- Hotový koláč nechte dobře vychladnout, pak jej nakrájejte na kostičky a podávejte.
Mrshappyhomemaker.com: Old fashioned sad cake
Wikipedia.org: Bisquick
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Pokud patříte k milovníkům kávy, instantní prášek… Číst více
Tři vrstvy alžírské kávy: Jak správně připravit tento trochu ostřejší nápoj s vaječným likérem a kopou šlehačky?
Ačkoli alžírská káva vyvolává dojem něčeho… Číst více
Česká baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa v přípravě kávy. Vyzkoušejte její recept, jak si doma uvařit parádní nápoj
Příprava filtrované kávy je jedním ze… Číst více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Mistrovství České republiky v přípravě filtrované… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Americký chess pie aneb Šachový koláč: Je jemný díky pudinkové náplni, voňavý po másle a na přípravu neskutečně snadný
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 15 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 21 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 22 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Znáte blondies? Místo brownies si upečte vláčný „blond“ dezert s bílou čokoládou, odlehčený kousky jahod, který chutná božsky
Zdravější brownies se obejdou bez pšeničné mouky, přidaného cukru i másla. Nikdo nepozná, že jsou z avokáda
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře