Ročně se popálí až sto tisíc Čechů! Víte, jak se chránit?
6. 10. 2023 Ostatní
Datum 8. října už tradičně připadá Mezinárodnímu dni boje proti popáleninám. Jeho hlavním smyslem je upozornit, jak důležitá je v této problematice prevence a ochrana. Popáleniny, které si v drtivé většině způsobíme při běžných činnostech přímo v domácnosti, jsou považovány za jeden z vůbec nejzávažnějších a nejkomplikovanějších úrazů. A to jak z hlediska akutní, tak následné péče. Společnosti Aramark a Potten & Pannen – Staněk teď přicházejí s novým výrobkem, který by si měl najít cestu do každé kuchyně. Není přitom nepodobný klasické „chňapce“.
Dle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se v Česku s tímto typem poranění léčí více než 100 tisíc pacientů ročně. Z toho jde ve 40 % případů o děti. Devíti z deseti případů se ale dá předejít účinnou prevencí! Důraz na vyšší bezpečnost a užívání účinných ochranných pomůcek – to jsou podle odborníků hlavní faktory, díky kterým lze popáleninám předcházet a omezit rizika na minimum.
Ze stejné myšlenky vznikl i nový projekt Bezpečně v kuchyni, jehož organizátory jsou společnosti Aramark a Potten & Pannen – Staněk. Ty společně představují efektivní ochrannou pomůcku a zároveň tím chtějí upozornit, že prevenci popálenin a osvětu ohledně zásad první pomoci není radno podceňovat. Současně také věnují finanční obnos na podporu provozu a projektů Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze.
Největší poskytovatel stravovacích služeb v České republice a prodejce prémiového kuchyňského vybavení zdokonalili jednu z běžných ochranných pomůcek, která je součástí kuchyňské výbavy prakticky každé domácnosti. V jejich provedení se z ní stal důležitý pomocník, který dokáže zabránit nebezpečným popáleninám. Jde samozřejmě o klasickou kuchyňskou ochrannou rukavici, lidově řečeno „chňapku“. Od ostatních běžně dostupných se ale liší délkou, díky níž lze předejít popáleninám i v oblasti předloktí a zápěstí, a je tvořena až ze čtyř vrstev.
„Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny FNKV v Praze, jejíž posláním je léčba a prevence popálenin,“ vysvětluje Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark. Dodává, že speciální rukavici pro projekt Bezpečně kuchyni vyrobila chráněná dílna ERGO Zlín. Výrobek byl pak podroben zátěžovým testům na Technické univerzitě v Liberci (TUL). Firma Aramark si je dobře vědoma rizik spojených s vařením, do všech provozů proto rovněž zakoupí tisícovku těchto speciálních rukavic a zaměří se na intenzívní osvětu svých zaměstnanců. K edukaci chce tímto krokem inspirovat i další restaurační zařízení po celé republice.
„Všem nám jde o ochranu našich nejbližších a nás proto těší, že můžeme domácnostem nabídnout pomůcku, která bezpečnost v kuchyni ještě zvýší,“ doplňuje jej Pavel Staněk, spolumajitel Potten & Pannen – Staněk. Právě v kamenných prodejnách a na webu pottenpannen.cz bude nový produkt exkluzivně k dostání za 459 Kč.
Krok obou společností vítá i vedení Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze, jejímž přednostou je Robert Zajíček. Klinika poskytuje specializovanou léčebnou a preventivní péči pacientům potýkajícím se s termickým úrazem či jeho následky. Součástí léčby je i komplexní péče o jizevnaté následky úrazu včetně laserterapie a rekonstrukční chirurgie.
Za oficiální symbol projektu byla zvolena dlaň ruky, která odpovídá jednomu procentu lidského těla. Tato informace má i praktické využití – tento rozměr slouží totiž k odhadu rozsahu popálenin i plochy, kterou lze při popálení aktivně chladit.
Desatero prevence popálenin v kuchyni
- Nenechávejte viset z kuchyňské linky kabely od spotřebičů.
- Pokrmy vařte vždy na zadních plotýnkách sporáku a hrnce a pánve otáčejte rukojetí tak, aby na ně nedosáhly děti.
- Zabraňte dětem v kontaktu s horkými dvířky trouby.
- Nikdy nevařte s dítětem v náručí ani v nosítku.
- Nepokládejte na stůl talíř s horkým pokrmem. Horké nápoje postavte vždy co nejdál od kraje stolu. Ubrusy na stůl do domácnosti s batoletem nepatří.
- Zamezte dětem v přístupu k zápalkám, zapalovačům a hořlavinám. Starším dětem vysvětlete, k čemu jsou a proč jsou nebezpečné.
- Připravované jídlo nikdy nenechávejte bez dozoru, pokud jsou souběžně zapnuté jakékoliv spotřebiče.
- Horký nebo hořící olej na pánvi nikdy nehaste vodou ani vodním hasicím přístrojem. Použijte protipožární deku nebo práškový hasicí přístroj. Improvizovaně třeba hlínu z květináče nebo pečicí plech.
Jak na první pomoc při popálení?
- Ihned přerušte kontakt se zdrojem popálení. Hořící oděv co nejrychleji uhaste.
- Ze zasažených částí těla sundejte oblečení, přiškvařenou látku nestrhávejte. Sejměte prstýnky, hodinky, řetízky a náramky, které mohou po rozvoji otoku působit jako škrtidlo.
- Chlaďte postižené místo (tekoucí vodou ze sprchy, ponořením do vody nebo pomocí mokrých obkladů). K chlazení nepoužívejte přímý kontakt s mraženými potravinami, ledem či sněhem.
- Ochlazujte popáleného v rozsahu maximálně 5 % tělesného povrchu (velikost zhruba 5 dlaní popáleného). V případě ochlazování větší plochy hrozí podchlazení organismu.
- Chlaďte co nejdéle – ulevíte tak od bolesti a zabráníte prohlubování popálenin. Na popálenou plochu naopak nedávejte žádné zásypy, masti ani krémy.
- Volejte záchrannou službu (155). Zranění nepodceňujte a návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Teď vaří děda: Vepřový řízek v česnekovo-sýrovém těstíčku je šťavnatý a krásně voní česnekem
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno před 11 hodinami
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno před 14 hodinami
Soufflé buchta
Přidáno před 15 hodinami
Kefírová rychlovka
Přidáno 3. 5. 2024 19:49
Věnečky výborné
Přidáno 3. 5. 2024 17:11
Přečtěte si Zobrazit více
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
7 nejlepších bylinkových receptů. Které bylinky se hodí nejlépe k dochucování pokrmů a snadno se pěstují na zahradě
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře