Margotková kolečka voní kokosem a rumem, díky máslovému krému jsou neodolatelně vláčná a božsky chutnají
23. 11. 2023 Vaření
Kromě klasických druhů cukroví zkoušíte každý rok i nějaké neobvyklé, méně známé nebo zkrátka nové sladkosti? Margotková kolečka nadchnou hlavně ctitele této legendární cukrovinky, kterou milují děti i dospělí. Navíc ji využijete nejen do náplně koleček, ale i na ozdobu cukroví.
Cukroví uděláte i z cukrovinek
I při pečení cukroví můžete využít polotovary, a to třeba v podobě různých cukrovinek, jako jsou oplatky nebo čokoládové tyčinky. Můžete je rozmixovat do kuliček, do náplní nebo je rozpustit do polevy. Nejen, že cukroví obohatíte chutí a vůní oblíbených sladkostí, ale ještě si ušetříte práci, neboť nebudete muset nic složitě dochucovat a hledat tu správnou kombinaci.
Právě oblíbená čokoládová tyčinka Margot z Orionu, která se vyrábí již několik desetiletí, se do různých moučníků používá nejčastěji. Svou exotickou kokosovou příchuť dodává bábovkám, roládám, různým řezům, pohárům nebo i vánočnímu cukroví, například nepečeným kuličkám nebo právě těmto kolečkům.
Mohlo by vás zajímat
Trochu jako linecké
Margotková kolečka jsou vlastně takovou vylepšenou verzí lineckého cukroví. Svým vzhledem pak trochu připomínají išlské dortíčky. Připravují se z jednoduchého křehkého těsta s poměrem surovin 3:2:1 (mouka:máslo:cukr), které se používá i na linecké cukroví. Při jeho přípravě nezapomeňte na to, že těsto by se mělo dělat z dobře vychlazených ingrediencí a vyžaduje dlouhý odpočinek v chladu, nejlépe do druhé dne.
Místo marmelády se ale jednotlivá kolečka spojují lahodnou náplní, do níž použijete právě strouhané tyčinky Margot. Díky ní se pak kolečka doslova rozplývají na jazyku a příjemně chutnají po kokosu a rumu, který se do náplně ještě dodává extra. Cukroví navíc zdobí čokoládová poleva, kterou si snadno připravíte třeba podle našeho receptu, a navíc se zdobí nastrouhanou tyčinkou. Ta pak exotické aroma ještě víc zvýrazní.
Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, 1 vejce, 1 špetku citronové kůry. Na náplň si připravte: 150 g čokolády Margot (nastrouhané), 200 g másla, 2 lžíce cukru moučka, 3 lžíce rumu. Na ozdobu: čokoládovou polevu a 1 nastrouhanou čokoládu Margot.
- Mouku prosejte společně s moučkovým cukrem do mísy, přidejte vejce, špetku citronové kůry a máslo nakrájené na kousky a rychle vypracujte hladké těsto. To pak nechte v lednici odpočinout několik hodin.
- Odleželé těsto pak vyválejte na plát o síle 3 mm a vykrojte z něj kolečka. Pečte je při teplotě 160 °C cca 10 minut (každá trouba peče jinak). Po upečení nechte vychladnout.
- Připravte si náplň. Máslo utřete s cukrem, přidejte rum a nastrouhanou Margotku a dobře vše promíchejte.
- Vychladlá kolečka slepujte vždy po dvou připravenou margotkovou náplní, namočte je do polevy a nakonec posypejte nastrouhanou Margotkou.
Náš tip: Pokud vás takové cukroví zaujalo, můžete vyzkoušet i kávová kolečka s kofilovým krémem podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak správně připravit linecké těsto a co do něho patří? Oblíbené pečivo zdobíme po upečení rozmanitými způsoby
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 13 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 14 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Správné marinování pomůže grilovanému masu ke křehkosti a lepší chuti. Poradíme, jak a čím lze marinovat
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Kouzlo staré monarchie: Išlské dortíčky miloval sám císař Franz Josef. Podle receptu Marie-Janků Sandtnerové jsou nejlepší