Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkovice na houbách a česneku: Šťavnaté maso má výraznou chuť díky houbám, sekanému česneku a správné směsi koření
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Krkovice je oblíbeným druhem vepřového masa pro svou šťavnatost. Doplnit lze různými ingrediencemi, které máme zrovna doma. Její příprava navíc nezabere ani zbytečně moc času. A pokud vyzkoušíte plátky krkovičky na houbách podle našeho receptu, báječně se k ní hodí šťouchané brambory.

Co uvařit z krkovice

Po krkovičce často saháme pro její šťavnatost, což je důvod, pro který se vždy povede. Může se dusit, péct i grilovat. Skvěle se hodí na minutkové úpravy. K tomu se někdy marinuje, třeba v hořčici, koření a bylinkách. Vynikající je s houbami, což je důvod, proč se tímto způsobem často připravuje. 

Které houby se hodí ke krkovičce

Do tohoto jídla je ideální směs hřibovitých hub. Nejlepší je, když můžeme sáhnout do zásob, které jsme si přichystali na podzim. Poslouží i sušené houby, jen je někdy musíme čtvrt hodiny předem zalít horkou vodou, pak rychle změknou. Můžeme ale také mít předpřipravenou směs hub v mrazáku, ta se používá stejně jako zavařené houby. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit krkovici na houbách a česneku

Na přípravu této krkovice si přichystejte: 4 plátky krkovice, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, hrst sušených hub, drcený kmín, dostatek čerstvě namletého pepře, sušenou majoránku, hladkou mouku na poprášení masa a případně na dohuštění šťávy, vývar nebo vodu na podlévání, olej a sůl.

Jak na to? Troubu rozpalte na 200 °C. Maso osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Do hrnce, který může do trouby, kápněte olej, rozehřejte ho a přidejte cibuli. Nechte ji zesklovatět. Z masa oklepejte přebytečnou mouku, vložte ho do hrnce k cibuli a opečte z obou stran. Přidejte houby (není nutné je v tomto případě namáčet, podusí se s masem a změknou). Česnek oloupejte a dva stroužky nasekejte nahrubo a dejte do hrnce. Okmínujte a podlijte vývarem jen tak, aby maso nebylo úplně potopené. Hrnec přiklopte a dejte na půl hodiny do trouby.

Pak sundejte pokličku a nechte dopéct ještě cca 10-15 minut. Pokud je potřeba, můžete maso mírně podlít. Maso vyndejte, udržujte v teple a hrnec přendejte na plotnu. Šťávu vyduste na tuk, zaprašte podle potřeby moukou (cca 1 polévková lžíce), důkladně promíchejte, přidejte rozemnutou majoránku a poslední nasekaný stroužek česneku, podle chuti čerstvě mletý pepř, podlijte a vařte pozvolna asi 20 minut. K tomuto jídlu se hodí bramborová příloha. Vynikající jsou šťouchané brambory

Náš tip: Další variantou přípravy je krkovička s bylinkovými bramborami z jednoho pekáčku podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více