Šťouchané brambory: Jednoduchá klasika s osmaženou křupavou cibulkou a čerstvými bylinkami chutná fantasticky
21. 4. 2023 Vaření
Šťouchané brambory nejsou nijak složitým jídlem a zvládne je i začátečník. Záleží na tom, jak je upravíme a co do nich přidáme. Právě teď na jaře je báječně ochutí různé čerstvé a voňavé bylinky.
Jak na jarní šťouchané brambory
Brambory patří mezi naše tradiční jídla a šťouchané jsou jednou z podob, jak je připravit. Můžete brambory jen rozmačkat šťouchadlem, osolit a podávat. Existuje ale spousta dalších variant, jak je dochutit, a my pro vás máme tu jarní. S jarem totiž mohou být šťavnatější a plné darů jarní přírody. A právě takové šťouchané brambory si můžete připravit.
Mohlo by vás zajímat
Které brambory se hodí na šťouchané brambory
Na přípravu šťouchaných brambor se hodí hlavně moučnaté brambory, tedy varný typ C, případně B. Co ale můžete udělat, je využít už dříve uvařené brambory, a spotřebovat tak zbytky. Ty se také budou lépe opékat. Díky opékání budou chuťově výraznější.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šťouchané brambory
Na šťouchané brambory si připravte: 800 g brambor, 1 velkou cibuli, 1 lžíci sádla, 1 silnější plátek anglické slaniny, 50 ml mléka, sůl, hrst pažitky nebo petrželky.
Jak na to? Brambory oloupejte, omyjte, a uvařte v osolené vodě doměkka. Zatím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Anglickou slaninu nakrájejte na menší kostičky. Pánvičku dejte na plotnu, přidejte lžíci sádla a nechte ho rozehřát. Nasypte na něj cibulku a na středním plameni ji za občasného míchání osmažte. Výsledkem by měla být měkká nazlátlá cibulka. Přidejte slaninu a nechte ji rozškvařit.
Slijte vodu z brambor a šťouchadlem nahrubo brambory rozšťouchejte. Přidejte je k cibulce, promíchejte. Brambory by se měly zahřát a pojmout tuk. Pak se bude na dně vytvářet slabá přichycená vrstva. Míchejte necelou minutu, a když bude hrozit připálení, hned podlijte brambory mlékem. Míchejte, dokud nebude přichycená vrstvička rozpuštěná. Pak pánev odstavte a šťouchané brambory dosolte. Nasekejte pažitku nebo petrželku a vmíchejte do brambor.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Jak doladit jarní šťouchané brambory
Do jarních šťouchaných brambor se hodí nejen pažitka nebo petrželka, ale také další jarní rostliny. Na záhonech se už klubou keříky libečku neboli vopichu. Tato velmi aromatická rostlinka dodá bramborám lahodný nádech. A je třeba myslet na to, že je skutečně silná, a proto jí stačí málo.
Z dalších rostlin se hodí i medvědí česnek, jarní cibulka, řeřicha, polníček. Můžete přidat i spařené kopřivy.
Aby byly jarní šťouchané brambory skutečně osvěžující, lze nakonec vmíchat i lžíci až dvě zakysané smetany nebo tvarohu. Brambory můžete na talíři ozdobit jedlými květy sedmikrásky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře