Kroupy nejsou „hloupý“! Netradiční smaženice nebo kroupové zelí překvapí, důležitý je správný postup při vaření
1. 1. 2024 Vaření
Také jste si zamilovali kroupy? Nebo jste jim naopak ještě nepřišli na chuť? Kroupy skvěle ozvláštní každodenní běžný jídelníček, a pokud jsou dobře připravené, pokrmy z nich určitě oceníte.
Jak si vychutnat kroupy
Co jsou kroupy? Jde o zrna obilovin (oves, pšenice, ječmen nebo pseudoobiloviny: třeba pohanka) zbavená obalů. Protože jsou celozrnná, jsou bohatá na vlákninu, ale také na minerální látky a vitaminy.
Kroupy patří nejen do vánočního černého kuby, ale také do řady dalších jídel. Nejdříve nás možná napadnou zabíjačkové speciality, ale také se dají využít jako zavářka do polévek. Přichystat si je můžeme jako kaši a připravit jako přílohu.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly
Kroupy mohou potrápit naše trávení. Když je ale správně připravíme, budou mnohem stravitelnější. Před tepelnou úpravou proto kroupy důkladně propláchneme, a pak je namočíme na několik hodin do vody, kterou před vařením slijeme. Nakonec kroupy ještě jednou propláchneme. Pak dáme do hrnce na vaření krup kromě vody také bylinky, které jsou známé svým vlivem na omezení plynatosti. Patří mezi ně kmín, majoránka, ale i saturejka nebo anýz.
Kroupová polévka
Kroupy jsou výbornou zdravou ingrediencí, kterou můžeme ozvláštnit jídelníček. Báječně se hodí i do polévky, kterou tak zahustíme. Sáhnout po nich můžeme hned v případě několika polévek. Obzvláště tam, kam přidáváme krupici, těstoviny nebo rýži.
Přichystat si můžeme třeba tradiční „zimní“ polévku z uzených žeber, mrkve, petržele, česneku a cibule. A kroupy místo rýže jsou v ní výborné. K oblíbeným zimním polévkám také patří „prdelačka“, což je lidový název pro zabíjačkovou polévku. Ať už do ní dáme vývar nebo ne, chutná zabíjačková polévka skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Kroupová smaženice
Milujete míchaná vajíčka? Pak si je určitě chystáte na různé způsoby. Mohou být třeba s houbami a máme výbornou smaženici. A co takhle vyměnit houby za kroupy? Příprava je úplně snadná. Budete na ni pro tři osoby potřebovat: 1 cibuli, 80 g uzeného špeku, 200 g předem uvařených krup, asi 3 stroužky česneku, drcený kmín, mletý pepř, majoránku, sůl a zhruba 6 vajec (podle velikosti).
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Špek pokrájejte na kousky. Do pánvičky dejte špek a cibuli a společně je osmažte do mírně nazlátlé barvy. Česnek oloupejte a nasekejte najemno. Ke konci smažení přisypte česnek a asi půl lžičky drceného kmínu. Přidejte scezené a okapané kroupy a nechte je dobře prohřát. Dochuťte je solí, pepřem a majoránkou podle chuti, přilijte vejce a nechte je za občasného promíchání srazit. Vejce by měla zůstat vláčná a nevysušená. K tomu se hodí čerstvý chléb, ale nebo jen kyselá okurka, řepa, případně zeleninový salát.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Kroupové zelí
Kroupy můžeme využít nejen v polévce, případně rizotu, smaženici, ale také třeba jako kroupové zelí. Přichystat si ho můžeme tak, jak obvykle připravujeme zelí. Podusíme ho na cibulce a nakonec smícháme s předem uvařenými kroupami. Kroupové zelí dobře chutná v kombinaci s kuřetem, přidat ho můžeme i k pečenému bůčku, případně dalším tučnějším druhům masa.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Zabijačka má svoje pravidla a tradice. Proč nesmíte umýt bandasku od výslužky?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 20 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření za Protektorátu: Maso nebylo, tak se jedly halušky se špenátem a kroupové karbanátky
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Jak na hedvábná míchaná vejce podle Jamieho Olivera? Slavný šéfkuchař doporučuje začít lžičkou másla a včas sundat pánev ze sporáku