Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nastavovaná kaše: Klasické staročeské jídlo z brambor a krup voní majoránkou, skvěle se hodí i jako příloha k uzenému masu
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Brambory patří stále k oblíbeným přílohám, za starých časů ale běžně bývaly hlavním chodem, a to třeba v podobě nastavované kaše. Protože samotné brambory nebyly tak vydatné, aby dostatečně nasytily, mnohdy se nastavovaly dalšími ingrediencemi, například kroupami. 

Brambory v hlavní roli

Nastavovaná kaše se dnes už tolik nevaří, dříve ale byla poměrně oblíbeným pokrmem stejně jako další jídla z brambor. Ty se staly již v 18. století základem jídelníčku těch nejchudších vrstev, hlavně v podhorských oblastech. Aby však strava nebyla příliš monotónní, připravovaly se na mnoho způsobů – vařené na loupačku, pečené nebo šťouchané.

Právě poslední zmiňované se často doplňovaly dalšími potravinami, aby vznikl vydatnější pokrm. K bramborám se přidávalo třeba kysané zelí, čehož je důkazem pokrm zvaný lepenice neboli kočičák, v kocmrdě se zase zahušťují jíškou a v nastavované kaši kroupami

Kroupy zasytí a jsou plné živin

Kroupy neboli obalů zbavená zrna obilovin byly kdysi poměrně běžně používanou surovinou, pak se na ně načas trochu pozapomnělo a znali jsme je jen jako náplň do jelit, zavářku do polévky z uzeného nebo do prdelačky, někteří z nich stejně jako za starých časů připravovali vánočního kubu.

Dnes se opět vrací na výsluní a připravují se z nich třeba rizota se zeleninou nebo kaše. Jsou totiž plné důležitých živin, a hlavně jsou hodně syté, čehož si byli naši předkové velmi dobře vědomi. 

Jde to i z pohanky

Nejčastěji se používaly kroupy ječné (různých velikostí), v současnosti jsou hodně populární i kroupy pohankové, jejichž předností je, že jsou přirozeně bezlepkové. I ty se pak dají použít do nastavované kaše pro zvýšení její sytosti.

Tato kaše se připravovala obvykle v zimě, když už brambory nebyly v té nejlepší kondici a nebylo jich tolik. Když se k nim přidaly kroupy, ihned se dalo navařit jídla jako pro regiment vojáků, vmíchání majoránky a česneku pak zase zakrylo chuť už třeba ne tak dobrých brambor. Navíc vydatný pokrm v zimě i příjemně zahřál.

Nastavovanou kašli vylepší škvarky a cibule

Nastavovaná kaše se v minulosti podávala obvykle jako samostatný pokrm a posypaná na sádle osmaženou cibulkou. Někdy se k ní navíc dávalo i kysané zelí, jímž se také doplnily další vitaminy, jichž bylo v zimě potřeba. V dobách zabijaček chuť nastavované kaše vylepšily ještě křupavé škvarečky, jimiž se kaše posypala.

V současnosti se nastavovaná kaše považuje za dokonalou přílohu k uzenému masu, často se podává k pečenému vepřovému koleni a velmi dobře se hodí i k zabijačkovým specialitám, jako jsou klobásy, jitrničky nebo jelítka. A jak ji připravíte? 

Budete potřebovat: 6-8 velkých brambor, 3 plné hrsti středních krup, 2 lžíce majoránky, 3 větší stroužky česneku, 2 větší cibule, sádlo na smažení, 1 lžičku kmínu, cca 3-4 lžíce másla, 250-300 teplého mléka (nebo smetany), sůl a bylinky pro svěžejší barvu a lepší chuť kaše (vhodná je petrželka, pažitka, libeček, celerová nať nebo jiné). 

  1. Nejprve uvařte kroupy doměkka ve slané vodě podle návodu a obalu (doba vaření záleží na jejich velikosti). Cibuli oloupejte, nakrájejte na půlměsíčky a osmažte na pánvi na rozehřátém sádle dohněda.
  2. Brambory očistěte, rozkrojte, dejte do hrnce se slanou vodou, přidejte jednu lžící majoránky a kmín a vařte doměkka. Poté je sceďte a rozšťouchejte.
  3. Mezitím ohřejte mléko nebo smetanu a rozpusťte v něm máslo. Pak ohřáté mléko s máslem pomalu přilévejte k rozšťouchaným bramborám. Průběžně prošlehávejte ručním šlehačem.
  4. Nakonec do kaše vmíchejte drcený česnek, polovinu osmažené cibule, všechny bylinky, druhou lžíci majoránky a promíchejte. Jako poslední do ní přidejte odkapané a prochladlé kroupy, promíchejte a případně ještě dosolte.
  5. Kaši servírujte buď samotnou nebo jako přílohu. Posypejte ji zbytkem osmažené cibule, případně škvarky. 

Náš tip: Obyčejné šťouchané brambory bez krup se pak můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroj informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více