Jak na kočičáka neboli variantu staročeské lepenice: Roli hrají škvarky i druh masa
27. 3. 2023 Vaření
Když se vás někdo zeptá, jestli si dáte kočičáka, zní to trochu podivně. Kočičák je ale jihočeskou variantou známého staročeského pokrmu lepenice. Zjistěte, jak ho připravit a co by v něm nemělo chybět.
Co je to kočičák
Když vám řekneme, že kočičák je nejspíše jihočeskou variantou lepenice, možná vám příliš věcí neobjasníme. Jakmile ale prozradíme, že lepenice jsou vlastně šťouchané brambory doplněné o dušené kysané zelí, bude vše hned mnohem srozumitelnější. Lepenice je klasický staročeský pokrm nejen chudých rodin.
Lepenice se třeba v Krkonoších připravovala s přidáním škvarků (nasekaných nebo celých) na smíchané brambory a dušené zelí.
V bohatších rodinách vznikl takzvaný kočičák, kdy jídlo dotvářela klobáska hezky obtočená okolo bramborového pokrmu. Někdy se místo klobásky podávalo pečené maso, jelítko, nebo jitrnice. Velmi často se pro tento pokrm zmiňuje obzvlášť oblast jižních Čech.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do kočičáka
Jelikož se jedná o variantu šťouchaných brambor, základem jsou brambory. Kromě toho nechybí výrazný podíl kysaného zelí, máslo, cibule, sůl a kmín. Někde se objevují i škvarky (takhle se připravují).
Jak připravit kočičáka
Na přípravu kočičáka si přichystejte: 600 g brambor (varný typ B nebo C), 300 g kysaného zelí, 2 cibule, sádlo, kousek másla, 150 g škvarků, kmín a sůl. Případně cukr a ocet na dochucení. Dále jelítko, klobásku.
Jak na to? Brambory oškrábejte a nakrájejte je na kostky. Dejte je do horké osolené vody a spolu s kmínem je uvařte doměkka. Kysané zelí slijte a dejte do kastrolku. Krátce poduste v malém množství vody. Pokud bude třeba oslaďte, osolte, okyselte octem.
Zelí sceďte. Uvařené brambory rozšťouchejte s kouskem másla šťouchadlem na brambory a přidejte zelí. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Na pánvičku dejte lžíci sádla a osmažte ji dohněda. I s tukem z pánve přidejte cibuli k bramborám a zelí a vše promíchejte. Nechte 5-10 minut odpočinout v kuchyni pod pokličkou. Chutě se tak lépe propojí. Na podávání si připravte škvarky (celé, nebo je nasekejte).
Vyzkoušejte jihočeského kočičáka s příchutí česneku podle původního receptu.
Náš tip: Ze staročeských receptů můžete vyzkoušet i zapraženou bramborovou kaši podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kuchyňský dřez
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Jak na křupavé palačinky. Obvykle je připravujeme jemné a vláčné, pouze s malým množstvím tuku, ale jde to i jinak
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 8 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář