Skřivani nití obmotaní: Vepřové roládky plněné zelím jsou neuvěřitelně šťavnaté, lehce pikantní a hotové za chvíli
15. 2. 2024 Vaření
Španělské ptáčky zná každý, už jste ale slyšeli o skřivanech? Jde o podobné masové roládky, tyto jsou ale z vepřového masa a navíc plněné zelím a místo párečku klobásou. Díky tomu jsou nádherně šťavnaté, papriková klobása jim navíc dodá lehkou pikantnost.
Vepřové se zelím v jednom balení
Masopust sice skončil, pokud ale nepatříte k těm, kteří plánují dodržovat půst, proč si nedopřát stále nějakou dobrotu z vepřového? Období zabijaček ostatně stále pokračuje a masová pečínka přijde vhod nejen na sváteční oběd. Na skřivanech je pak úžasné, že máte všechno pěkně v jednom balení a nemusíte zvlášť dusit zelí, neboť se balí do masa a peče přímo s ním. Maso tak zelí rovnou krásně dochutí.
Mohlo by vás zajímat
Skřivani nebo španělské ptáčky?
Podobnost pokrmu se známějšími ptáčky je daná nejen tím, že jde o podobné závitky, ale i názvem. Říká se, že španělské ptáčky jej prý získaly podle podobnosti s malým oškubaným ptáčkem, což by vlastně mohlo platit i pro skřivany. Stejně jako je ale původ španělských ptáčků záhadou a jedinou jistotou v jejich případě je to, že rozhodně nejde o španělskou specialitou, ani o skřivanech se toho mnoho neví. Někdy se tak dokonce tak označuje i úplně jiný pokrm – tedy vepřové maso pečené v sádle.
Výborná vepřová pečínka
Skřivani v podobě závitků jsou ovšem běžnější. Maso se na rozdíl od španělských ptáčků nedusí, ale peče a používá se většinou vepřové. I zde je to ovšem nejednoznačné, neboť skřivani existují i zbojničtí a to je vlastně taková variace právě na španělské ptáčky. Máte-li ale rádi klasické vepřové pečínky, určitě vám zachutnají právě skřivani se zelím.
Skřivani z mletého
Na závitky je nejvhodnější bůček, který obsahuje dostatek tuku. Ten je jak známo nositelem chuti a výsledná pečínka je pak krásně šťavnatá. Místo bůčku můžete případně použít i krkovici. Roládky se mohou připravovat i z vepřového masa mletého. Takovým se říká luhačovičtí skřivani.
V tomto případě je možné hledat vzor ve slavné kuchařce M. D. Rettigové, v níž je recept na tzv. „špaňhelské ptáčky“ v podobě zelných závitků plněných mletým vepřovým masem, ochuceným citronovou kůrou, novým kořením a hřebíčkem. Takže i zelí jde zde zastoupeno.
Jak na skřivany se zelím a klobásou?
Dostali jste na vepřové závitky chuť a rádi byste vyzkoušeli v kombinaci se zelím? To můžete podle následujícího receptu. Bez ohledu na to, zda jim budete říkat skřivani nebo jen závitky, vynikající jsou s pečeným či šťouchaným bramborem, ale klidně si k nim můžete dát i knedlík. Jak na to?
Budete potřebovat: 4 plátky vepřové krkovice, 1 sklenici sterilovaného zelí nebo 1 balení kysaného, 1-2 nožky pikantní klobásy, 150 ml bílého suchého vína, hořčici, 6 kuliček jalovce, 1 lžičku mleté papriky, 1 kostku drůbežího bujónu, sůl, pepř a olej nebo sádlo.
- Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý dejte trochu okapaného zelí (pokud používáte kysané, raději jej opláchněte, aby nebylo moc kyselé), kousek klobásy a zaviňte. Závitky ovažte nití, aby se nerozmotaly.
- Na pánvi rozehřejte olej a závitky na něm zprudka opečte. Zbylé zelí promíchejte s nakrájenou zbylou klobásou a dejte do sádlem vymazaného pekáčku. Přidejte jalovec, zalijte vínem a troškou vody s rozpuštěným bujonem.
- Vložte opečené závitky i s výpekem, v kterém jste rozpustili papriku, a pečte v předehřáté troubě doměkka. Můžete zvolit i pomalé pečení při nižší teplotě.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i tyto bůčkové závitky podle našeho video receptu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Španělské ptáčky ve Španělsku neznají. Odkud se opravdu vzaly? Slavné speciality a tajemství jejich původu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Vepřové maso s přílohou v jednom pekáčku: Všechny chutě se dokonale propojí a nádech pikantnosti dodá špetka chilli