Za války byly potraviny na příděl: Půl kila masa na osobu na týden a černý obchod s předraženými cenami
16. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Ačkoli si 15. března připomínáme už 85. výročí okupace Československa hitlerovským Německem, je toto téma bohužel v kontextu dnešní doby stále aktuální. My se ale podíváme na to, jak lidé v té době sháněli potraviny.
Protektorát jen „protentokrát“
Okupace výrazně změnila každodenní život obyvatel ve zbytku bývalého Československa. Nejprve mnichovská dohoda umožnila, aby v září 1939 připadlo pohraniční území Sudety Německu. A den před tím, než do Prahy napochodovala německá vojska, se odtrhlo Slovensko, které vytvořilo Slovenský štát. To bylo 14. března 1939.
Po krátkém historickém úvodu se vraťme k tématu zásobování potravinami. A protože Češi si ve vypjatých okamžicích pomáhají humorem, rozhodně nevěřili, že by tato situace měla trvat dlouho a protektorát nazývali „protentokrát“.
Mohlo by vás zajímat
Po půl roce byl zaveden přídělový systém
Potraviny šly přednostně na frontu a zboží mizelo z regálů. Od skončení předchozí 1. světové války uplynula pouhá dvě desetiletí a lidé měli v živé paměti nedostatek jídla z té doby. Přídělové lístky tehdy svůj účel neplnily. Není divu, že tato zkušenost v rodinách vedla k vytváření co největších zásob. Už po půl roce, tedy od 1. října 1939, byl zaveden přídělový systém na potraviny, o několik měsíců později i na textil a obuv.
Mohlo by vás zajímat
Co a kolik bylo na příděl?
Pro potravinové lístky se chodilo na obecní úřady. Kdo pamatuje stravenky ve školních jídelnách, může si lehce představit, jak vypadaly. Uprostřed byla kolonka na osobní údaje, kolem jednotlivé útržky na příděly. Na týden měl běžný občan nárok na 2900 g chleba, 900 g mouky, 210 g tuků (sádlo, máslo nebo margarín), 500 g masa nebo masných výrobků.
To byl základ, celkem byly čtyři kategorie lístků, a to další pro děti (například s větším nárokem na mléko), těžce pracující a velice těžce pracující.
Hospodyňky pak daly dohromady lístky za celou rodinu, aby koupily základní suroviny.
Mohlo by vás zajímat
Cukrovinky se střádaly celý rok
Kromě základních potravin byly na příděl také káva a její náhražky, čaj a cukr. K tomu malá osobní vsuvka. Můj dědeček, úředník tehdejších státních drah a později Ministerstva dopravy (v 50. letech pak skončil jako zedník na Poldovce), mi vyprávěl, jak tehdy postupně lístky na cukr a cukrovinky proměňoval za malé čokolády a čokoládové bonbóny. Ty doma střádal celý rok, aby pak na Vánoce měl cukroví na stromeček pro mou maminku.
Pokud na to někdo měl a chtěl zajít do restaurace, stálo ho to několik lístků. Když si například dal polévku a maso na zelenině s bramborem, bylo třeba odevzdat číšníkovi tři lístky (za polévku, za maso, za zeleninu), suché brambory byly bez lístku, ale za rýži se lístek dával.
Mohlo by vás zajímat
Jen králíci se mohli chovat
Je to logické. Kde něco chybí, chopí se toho překupníci a kvete černý trh. Přestože postihy byly přísné, mnoho lidí to neodradilo. Tresty za černý obchod byly vysoké. Většinou rok vězení a k tomu pokuta milión korun.
Spousta těchto keťasů, jak se jim říkalo, si za války doslova nahrabala. Vždyť zatímco mouka stála v obchodě (a s lístky) 20 korun za kilo, na černém trhu se pořídila za 60 korun, na konci války za 150.
Pozor si museli dávat také zemědělci na venkově. Dobytek, který chovali, se evidoval, a maso se muselo odevzdávat. Tajně se občas porážela například prasata bez oznámení a maso a masné výrobky načerno prodávali lidem z města. Povoleno bylo chovat jen králíky, kterými se dal zpestřovat jídelníček nejen na venkově, výjimkou nebyly ani králíkárny ve městech.
Šikovné české hospodyňky si s nedostatkem dokázaly poradit a z mála vykouzlit dobrý oběd.
Náš tip: Králík na smetaně byl svátečním jídlem nejen za války. Podle našeho videoreceptu si připravíte luxusní jídlo i dnes.
Zdroje informací:
skolakemvprotektoratu.pamatnik-terezin.cz: Přídělový systém v době existence Protektorátu
rozhlas.cz: Jídlo za protektorátu: Téměř vše na lístky, černý trh se trestal pokutou, vězením i smrtí
dotyk.cz: Co jedli lidé za druhé světové války, když došly v obchodech potraviny?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Kadeřávek snese mrazy a sklízí se celou zimu. Jak jej připravit, abychom si pochutnali
Kadeřávek v zimě Kadeřávek získává teprve s příchodem mrazů správnou křehkost, jemnost a nejlepší chuť . Pěstování této dvouletky je nenáročné, v… Číst více
Co udělat z kadeřávku? Dejte ho do polévky, usmažte karbanátky nebo listy zapečte
Pro kadeřávek můžeme na zahradu zajít kdykoliv během zimy. Nevadí, když je půda zmrzlá, protože listy jednoduše trháme do misky. Doma je dobře… Číst více
Ochutnejte pomazánku rillettes. Tato luxusnější paštika s francouzským šarmem vás dostane
Vypadají trochu jako vepřovka, to bychom ale… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Kadeřávek na zahradě: Oblíbená zelenina vydrží na záhonech až do jara a v kuchyni se rozhodně neztratí
Odrůdy kadeřávku (kapusty kadeřavé) se mohou odlišovat i vzrůstem a typem zkadeření. Na pohled určitě zaujmou rostliny zeleného i fialového zbarvení.… Číst více
Jak se starat o zahradu v lednu. Základem je dobré plánování
V supermarketech a zahradních centrech vystřídaly regály ze semínky vánoční zboží a přestože ta největší zima teprve začala, připomínají nám blížící… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 50. letech: Zásoby ze sklepa a ze spíže, příděl 4 vajíček na měsíc a máslo jen pro děti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak vařila moje babička v 60. letech: Nákupy v konzumu, mléko v bandasce a tahle nastavovaná kaše, to bylo naše dětství
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 11 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 15 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 16 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Nechtěnými „hity“ jídelníčku během první světové války byly tuřín, krmná řepa a polévka z vrány, chleba byl na příděl
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít