Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slaninový velikonoční pletenec z kynutého těsta: Slaná varianta mazance s křupavými škvarečky a sypaná semínky chutná božsky
Zdroj: Toprecepty

Tradičním velikonočním moučníkem je sice mazanec, pokud si ale na sladké moc nepotrpíte, můžete si upéct takovou jeho slanou variantu – slaninový pletenec. Stejně jako mazanec je z kynutého těsta, místo rozinek v něm ale najdete kostičky slaniny. 

Velikonoční kynuté pečivo

O velikonočních svátcích se pekly různé druhy pečiva, většina se připravovala z klasického kynutého těsta a jejich původ často sahal až do předkřesťanských dob. To byl třeba případ sladkého dozlatova upečeného bochánku mazance. Z podobného těsta se pekly na Zelený čtvrtek i jidáše, oblíbené byly i klasické koláče pro koledníky nebo pečivo ve tvarů ptáčků, kuřat, ještěrek a hadů, s jehož pomocí se přivolávalo jaro.

Častou ozdobou svátečního stolu byly také věnce nebo vrkoče rovněž z kynutého těsta, které se splétaly podobně jako vánočka, a do jejich středu se pokládala barevná velikonoční vajíčka. Všem těmto druhů pečiva bylo společné jedno, a to že bylo sladké. 

Mazanec naslano

Ani milovníci slaného však nebyli na Velikonoce ochuzeni. Kromě vajíček a nádivky si mohli přece pochutnat třeba na pečivu zvaném velikonoční bába, jež se peklo stejně jako mazanec v sobotu, aby bylo připraveno na sváteční stůl na Boží hod velikonoční. Baba je specifická tím, že se do ní dává na kostičky nakrájené uzené maso a vajíčka, což ji trochu připodobňuje k dalšímu staročeskému pečivuslaninovému pletenci

Tato slaná buchta je ideálním pohoštěním pro koledníky a alternativou k velikonoční nádivce. Pokud patříte k milovníkům kynutého pečiva, určitě vás nadchne. Je takovým dokonalým spojením vánočky, věnce, jidášků i již zmiňované baby. Předností pletence je, že se dá udělat i v mnoha různých variantách.

Místo slaniny do něj můžete dát i uzené, nastrouhaný sýr nebo třeba čertsvé jarní bylinky, které k velikonočnímu pečení patří. Kromě klasických kopřiv to mohou být i další rostlinky, jako třeba jsou pampelišky, kontryhel, medvědí česnek či pažitka. Navíc je díky sádlu těsto krásně nadýchané a vláčné, nepotřebujete do něj vajíčka a ještě je snadné na přípravu. A jak tedy pletenec připravíte?

Budete potřebovat: 1-2 lžíce sádla, 20 dkg libové anglické slaniny, 45 dkg hladké mouky, 4 dkg droždí, 1 lžičku soli, špetku cukru a ¼ l mléka. 

  1. Na sádle vyškvařte slaninu nakrájenou na kostičky a nechte zchladnout. Z droždí cukru, trochy hladké mouky a trochy vlažného mléka dělejte kvásek. 
  2. Do mísy dejte zbylou mouku, kvásek a sůl a promíchejte. Přilijte zbylé mléko a slaninu i s vyškvařeným tukem. Pak rukou nebo v robotu vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte vykynout. 
  3. Na pomoučeném vále těsto rozdělte na tři stejně velké díly a z každého vyválejte váleček dlouhý asi 35-40 cm. Spleťte z nich cop, který případně ještě stočte, aby z něj vznikl věnec, ten pak položte na pečicím papírem vyložený nebo vymazaný plech, potřete jej bílkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut. Před pečením můžete pletenec ještě posypat třeba sezamovými, slunečnicovými či dýňovými semínky.

Náš tip: Pokud byste přece jen rádi vyzkoušeli sladký věnec, můžete si jej upéct podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
Jakouběová, V.: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více