Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazance peču asi 20 let, ale až předloni se mi díky jedné změně v postupu povedly tak skvěle jako nikdy předtím. Mazance byly nadýchané, krásně držely tvar a chutnaly skvěle i druhý a třetí den. Recept na ně přitom dodržuji pořád stejný, jen jsem malinko upravila postup přípravy. A to udělalo divy!

Recept z časopisu 

Mám doma jednu starou, dost ohmatanou malinkou kuchařskou knihu. Mezi mnoha dalšími kuchařkami v mé knihovně tahle vyniká jednou věcí: je různě popsaná, polepená, mám v ní doplněné a vyznačené recepty, některé jako lístečky vložené a jiné na zadních prázdných stránkách nalepené. 

A právě mezi těmi nalepenými je jeden recept na mazanec, který úplně stejně peču roky. Recept, vystřižený kdysi z nějakého časopisu, je výborný a funguje. Mazanec byl podle něj vždycky moc dobrý. Ale díky použití omládku, zpomalenému kynutí v lednici a opakovanému propracování je výsledek ještě lepší. 

Kdo neznáte omládek, přečtete si vysvětlení od zkušené pekařky Ivy Trhoňové v našem předchozím článku. Byla to totiž právě Iva, která i mě s omládkem seznámila a právě díky ní jsou od té doby mé mazance, vánočky a jiná kynutá těsta ještě lepší.

Rodinný mazanec

Tomuhle mazanci u nás doma říkáme rodinný, a to proto, že těsta je tolik, že z něj vzniknou dva střední, tři menší nebo jeden opravdu obří mazanec. Jak už jsem psala, recept je letitý, funguje dobře, ale může fungovat ještě lépe díky těmto třem krokům

  1. Zadělání těsta omládkem (zjednodušeně menším množstvím droždí a delším kynutím).
  2. Kynutí těsta v lednici přes noc. Někdy se tomu také říká loudavé těsto. O kynutí v lednici jsme psali už dříve
  3. Opakovanému prohnětení těsta během dne. 

Všechny tyhle kroky navíc udělají z už tak dobrého mazance božský. A tady už máte recept. Na náš rodinný mazanec budete potřebovat: 250 ml mléka, 15 g droždí, 1 lžičku Sladěnky (nebo medu), 120 g cukru krupice, 500 g polohrubé mouky, 125 g másla, trochu vanilky a badyánu, sůl, 4 žloutky, mandle na posyp a med na potření.

Jak na to: Ze 100 ml teplého mléka, 100 g mouky a 1 lžičky Sladěnky (nebo medu) zaděláme kvásek. Necháme v zakryté misce vykynout při pokojové teplotě (může to trvat déle) a pak zpracujeme s ostatními surovinami (pozor, do těsta použijeme jen 3 žloutky!).

Těsto důkladně propracujeme, až se nelepí na na hák robota nebo na vařečku. Dáme do mísy, zakryjeme folií a necháme pomalu kynout v lednici. Já jsem dala těsto večer do lednice, vyndala jsem je ráno asi v 9 hodin a nechala při běžné pokojové teplotě kynout dál.

V průběhu kynutí druhý den (po vyndání těsta z lednice) těsto 2x propracujeme. Pak uděláme dva bochánky a necháme zakryté dokynout už na plechu. Vykynuté bochánky potřeme žloutkem rozmíchaným se lžící mléka, dozdobíme mandlemi a dáme péct do dobře předehřáté trouby.

Pečeme nejdříve při 200 stupních asi 10 minut. Pak teplotu snížíme na 180 stupňů a dopečeme asi 35 minut. Pokud mazance moc rychle v průběhu pečení na povrchu hnědnou, zakryjeme je alobalem. Po upečení můžeme potřít medem. Mazance pak krásně voní. 

Rychlejší cesta: Chcete-li mít mazanec na stole dříve, zkrátka jen použijte 30 g droždí místo 15 g a těsto nenechávejte kynout v lednici. 

Na postup krok za krokem u přípravy mazance z omládku se můžete podívat v galerii: 

Fotogalerie - Holka u plotny radí: Tomuhle mazanci v naší rodině nikdo neodolá. Voní vanilkou, je krásně nadýchaný a ozdobí každý stůl

Ukázat 5 fotografií

Extra tip: Ještě jiné mazance můžete připravit i podle našeho video receptu. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více