Pět výborných jídel z kopřiv: Polévka s pohankou zasytí a šťavnatá masová roláda s kopřivovou náplní překvapí i labužníky
9. 4. 2024 Vaření
Kopřivy právě začínají růst, což je skvělá příležitost zařadit si tuto bylinku do jarního jídelníčku. Možná vás překvapí, kolik netradičních a chuťově zajímavých pokrmů se z nich dá připravit.
Výborná jídla z kopřiv
Snadno dostupná rostlina se stále častěji opět vrací do našich kuchyní. Mladé listy kopřivy jsou výborným doplněním jídelníčku. Využitím je rostlina podobná špenátu, častěji se ale uplatňuje v teplé kuchyni. Když kopřivy zbavíme žahavosti třeba pomocí válečku na nudle, budeme tuto rostlinku mít k dispozici třeba i do salátu. Základem je vždy ovšem mít listy kopřivy natrhané na správných místech.
Mohlo by vás zajímat
1. Kopřivová polévka
Kopřivy využíváme především v jarní kopřivové polévce. Polévka s kopřivami může být podobná té špenátové, ale také si můžeme přichystat odlišnější variantu.
Na čtyři porce si připravte: 1 cibuli, 1 mrkev, 2 střední brambory, 2 hrsti mladých kopřiv, 1/2 hrnku pohankové lámanky, 1 vejce, drůbeží vývar, sůl, mletý pepř a 1 lžíci másla.
Jak na to? V hrnci rozpusťte máslo. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno a přidejte na rozpálené máslo. Mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Když cibule zesklovatí, přidejte mrkev a brambory, společně restujte. Zalijte vývarem, dle potřeby osolte, opepřete a povařte.
Kopřivy propláchněte pod vodou, pak dejte do cedníku a spařte vařící vodou a nechte je okapat. Pak je nasekejte. Když jsou mrkev a brambory měkké, rozklepněte k nim vejce, promíchejte, přidejte kopřivy a vsypte pohankovou lámanku. Dobře promíchejte.
Když se polévka začne znovu vařit, přiklopte ji pokličkou, vypněte sporák a nechte přiklopené asi 20 minut v klidu. Pohanka změkne. Pak pokličku dejte pryč, vše dobře promíchejte a můžete podávat. S kouskem chleba nebo pečiva polévka plně nahradí hlavní chod.
2. Nákyp s kopřivou
Kopřivy nemusíme dávat jen do polévky, skvěle se hodí i do různých nákypů. Nádivku s kopřivami nemusíme připravovat jen na Velikonoce. Nákypy se zelenými rostlinkami jsou příjemným zpestřením jídelníčků. Jsou výborné na chuť a krásné i na pohled. A když do nich přidáme mandle, báječně křupají. Mohou se podávat i bez masa.
Náš tip: Přichystejte si voňavé a nadýchané kopřivové suflé.
Mohlo by vás zajímat
3. Slané koláče s kopřivou
Jak už jsme uvedli, hodí se kopřiva všude tam, kam se dává špenát. A špenát se také využívá do slaných koláčů. Můžeme si třeba přichystat některou z variant koláče quiche. Základem je korpus, na který se dává slaná náplň. Může jít například o směs mladých kopřiv, sýru, vajec a koření.
Náš tip: Přichystejte si tento koláč quiche a využijte kopřivy.
4. Muffiny s kopřivou
Slané muffiny dobře poslouží jako snídaně, svačina, ale i jako večeře. Tyto slané dobroty mohou dostatečně zasytit. Připravují se třeba se sýrem, využívají se ale také nejrůznější bylinky. Sáhnout můžeme právě i po kopřivách. Luxusní variantou jsou například kynuté slané muffinky.
Náš tip: Připravte si snadno kopřivové košíčky.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
5. Masová roláda s kopřivou
Masové rolády připravujeme na nespočet variant. Základem bývá dobře ochucené mleté maso, obvykle napůl vepřové a hovězí. Nejčastěji dovnitř dáváme vajíčka, hodí se využít i zeleninu (třeba papriku), dobré jsou i sýry, výborné jsou i bylinky. A v jarních receptech se skvěle uplatní právě kopřiva. Přichystejte si jednoduchou roládu s náplní z kopřivy, která je krásně barevná a plná chutí.
Náš tip: Kromě jídel s touto bylinkou si můžete připravit i kopřivový sirup podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Proč kopřivy žahají? Bylina s nebezpečnou pověstí je zázrakem pro zdraví
Kopřivová polévka podle kuchaře Romana Pauluse: Je levná, snadná a s pošírovaným vejcem a chlebovými chipsy báječně chutná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Mladé kopřivy zpestří jídelníček: Nahradí špenát a ochutí slané koláče či míchaná vajíčka, sbírat se musí na správných místech
Jak netradičně využít čerstvé kopřivy: Připravte si třeba osvěžující limonádu plnou vitaminů
Nejdůležitější odpovědi na téma kopřivy: Kde je sbírat, jak je zbavit žahavosti i v čem nám pomůže váleček na nudle