Palačinky ze zakysané smetany: Jsou neuvěřitelně vláčné a neobvyklé těsto se musí dostatečně dlouho odležet
15. 4. 2024 Vaření
Palačinky ze zakysané smetany jsou méně obvyklou variantou tradičního jídla. Můžete si je pak připravit s marmeládou nebo jinou dobrotou nasladko, využít můžete i slané náplně.
Z čeho se dělají palačinky
Palačinky patří mezi nejoblíbenější pokrmy, ať už si je připravujeme ve sladké či slané verzi. Univerzální placky se hodí jíst v kteroukoliv denní dobu. Využijete je jako hlavní jídlo i jako dezert.
Palačinky chystáme z litého těsta. Obvykle bývá jeho součástí mouka, mléko a vejce. Přidává se sůl, někdy i cukr, případně další ingredience na dochucení.
V méně tradičních verzích je můžeme připravit se zakysanou smetanou, jako je to v našem dnešním níže uvedeném receptu. Mezi další zajímavé varianty patří i špenátové palačinky či banánové palačinky.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě palačinek
Součástí těsta na palačinky je mouka. Aby vznikly krásně hladké jemné palačinky, je třeba nechat těsto odstát v lednici. Doporučuje se alespoň půl hodiny. Těsto ale můžeme přichystat už večer a ráno jen osmažit dokonalé palačinky. Odstátí vede k navlhnutí, nabobtnání a změknutí zrn. Palačinky při smažení nevyskočí a jsou nádherně tenké. Výsledné těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté. Na pánvičce by se mělo hezky roztékat. Příliš řídké těsto mírně doplníme o mouku.
Nejlepší palačinky připravíme na sádle, ale můžeme je smažit třeba i na řepkovém nebo slunečnicovém oleji.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak připravit palačinky ze zakysané smetany
Na přípravu tří porcí potřebujete: 200 g zakysané smetany 15%, 2 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, 150 ml perlivé minerálky, 4 lžíce cukru (podle chuti), 1 lžičku rumu, 1 špetku soli, půl lžičky skořice, citronovou kůru a olej na smažení.
Jak na to? Do misky dejte smetanu, přilijte minerálku, rozklepněte vejce a přidejte lžičku rumu. Metličkou směs prošlehejte a přisypte sypké suroviny. Nechte odpočinout alespoň půl hodiny.
Rozehřejte pánev a kápněte na ni trošku oleje. Naběračkou lijte těsto v tenčí vrstvě a pozvolna smažte z obou stran tenké palačinky. Hotové palačinky sundejte z pánvičky a natřete je třeba dobrou marmeládou, ozdobte šlehačkou a ovocem.
Náš tip: Připravte si vynikající palačinky ze zakysané smetany podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 8 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 8 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 10 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 18 hodinami