Hrníčkové knedlíky můžete mít připravené do pěti minut: Chutnají báječně a uvařit je dokáže i kuchařský amatér
13. 4. 2024 Vaření
Knedlíky patří mezi nejoblíbenější české přílohy, ale mnohé odrazuje jejich zdánlivá složitost a zdlouhavá příprava. Naštěstí existují jednoduché recepty, které vám umožní připravit vynikající knedlíky rychle a bez zbytečné námahy. Například hrníčkové verze jsou hotové za moment a chutnají skvěle.
Vaření v hrnku
U hrníčkových knedlíků, o kterých mluvíme, však nejde o tradiční recept, v němž přidáváte suroviny po hrnkách, ale knedlíky přímo v hrnku vaříte. Tato moderní a praktická metoda přípravy umožňuje vaření knedlíků v malém množství a hlavně s minimální námahou.
Těsto, které může být například kynuté, bramborové nebo tvarohové, se zkrátka vloží do hrnku vhodného pro použití v mikrovlnné troubě nebo ve vodě. Hrníček s těstem se ponoří do vroucí vody na 20-30 minut, nebo se umístí do mikrovlnné trouby na několik minut.
Mohlo by vás zajímat
Rychle a snadno
Po krátké přípravě, které spočívá de facto pouze v tom, že smícháte všechny potřebné suroviny a vytvoříte z nich těsto, nejvíce času zabere vaření. To na druhou stranu dává prostor k tomu, abyste si v klidu připravili všechno ostatní, co budete ke knedlíkům podávat. Tedy „doladili“ zelí, dopekli maso, dochutili omáčku a podobně.
Hrnek nejen na knedlíky
V hrnku můžete připravovat různé pokrmy. Jedním z oblíbených rychlých receptů je dortík, známý jako mug cake. Stačí smíchat mouku, cukr, kakao, vejce, olej a mléko přímo v hrnku a uvařit v mikrovlnce. Další možností je omeleta v hrnku, kde stačí spojit vajíčka, sýr, zeleninu a další ingredience dle chuti, a to vše uvařit v mikrovlnné troubě.
Milovníci těstovin si mohou připravit jednoduché mac and cheese smícháním těstovin, vody, mléka a sýru. A když budete mít chuť na sladké, můžete zkusit netradiční palačinku. Jen těsto nalijete do hrnku a také uvaříte v mikrovlnné troubě.
Není čeho se bát
Jak ukazuje na svém instagramovém účtu uživatel davidvkuchyni, může být příprava hrníčkových knedlíků tak jednoduchou záležitostí, že se jí přestanou bát i méně zkušení domácí kuchaři. Naopak, možná se teď v mnoha domácnostech bude knedlík objevovat na jídelníčku mnohem častěji, než bylo dosud zvykem.
Rychlé hrníčkové knedlíky
Na přípravu čtyř porcí skvělých houskových knedlíků budete potřebovat: 4 rohlíky, 2 hrnky hrubé mouky, 2 hrnky mléka, 2 celá vejce, 3 lžíce nasekané petrželky, 100 g anglické slaniny, trochu rostlinného oleje, muškátový oříšek, sůl a pepř. Na vymazání a vysypání hrnků máslo a hrubou mouku.
Jak na to?
- Rohlíky nakrájíme na menší kostičky a dáme na 10 minut sušit do trouby, předehřáté na 150 °C. Poté je necháme vychladnout.
- Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme na troše oleje dozlatova.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, ze kterých vyšleháme tuhý sníh.
- Do mísy dáme hrubou mouku, žloutky a přilijeme mléko. Vše metlou důkladně vyšleháme. Pak přidáme rohlíky, slaninu, petrželku a dochutíme solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Vše spolu promícháme do úplného spojení. Přidáme sníh z bílků a ten opatrně zapracujeme do těsta.
- 4 hrnky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Hrnky naplníme těstem 2 cm pod jejich okraj. Těsto lehce utlačíme, aby v knedlících nebyly bubliny.
- Do hrnce nalijeme vodu, zhruba 3 centimetry ode dna a přivedeme ji k varu. Vložíme do ní hrnky, přikryjeme poklicí a vaříme 30 minut.
- Poté opatrně vyklepneme, nakrájíme a můžeme servírovat.
Náš tip: Pokud dáváte přednost bramborovým knedlíkům, připravte si je podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Zahájila jsem chřestovou sezonu a upekla tento quiche se slaninou, vejci a sýrem. Chutná fantasticky
Živáňská pečeně na plechu: Dokonale šťavnatý mix chutí a vůní je jednoduchý na přípravu a nenáročný na nádobí
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 4 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 4 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 6 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 8 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na hrnkové knedlíky? Díky rychlé přípravě je můžete během chvilky servírovat
Uvařili jsme knedlík podle receptu Martina Peciny, vítěze MasterChef Česko: Díky jedné ingredienci je jídlo úplně geniální
Čokoládový dort z mikrovlnky máte hotový za dvacet minut: Stačí pár ingrediencí a lahodný vláčný dezert je na světě